Deze 10 tentoonstellingen moet je gezien hebben

Dagje uit naar museum |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Prachtige exposities in 2019-2020 die je niet wilt missen

14 september 2019 Toerisme Landelijk Pak je agenda er maar bij, want het museumseizoen 2019-2020 zit bomvol mooie exposities. Het is het Rembrandtjaar, we vieren 75 Jaar Vrijheid en de ene na de andere grote kunstvangst wordt binnen gesleept. Nederlandse musea zijn on a roll, dat is wel duidelijk. Deze tien tentoonstellingen in 2019-2020 wil je zeker niet missen.

Foto 1. Pieter de Hooch, Kaartspelers in een zonovergoten ruimte, 1658 Royal Collection Trust / © Her Majesty Queen Elizabeth II. Foto: Museum Prinsenhof Delft.

Tischbein en de ontdekking van het gevoel

Enschede, Overijssel - Tischbein en de ontdekking van het gevoel. Van 7 september 2019 tot en met 19 januari 2020 te zien in Rijksmuseum Twenthe. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Dat was in de pompeuze zeventiende eeuw niet aan de orde, totdat kunstenaar Johann Friedrich August Tischbein (1750-1812) het hip maakte om mensen puur te portretteren. Rijke en koninklijke mensen werden in die tijd vooral onrealistisch op canvas vastgelegd. Tussen pracht en praal in statige poses, om te intimideren en status af te bakenen. Tischbein had daar maling aan en gaf met zijn portretten een kijkje in de ziel. Vrouwen die de borst gaven, machtige mannen die er als brave papa's tevreden bij zitten. Romantisch en toch realistisch. Talloze vorsten lieten zich gevoelig vereeuwigen, waaronder onze eigen Oranjes.

Design van het Derde Rijk

Den Bosch, Noord-Brabant - Design van het Derde Rijk. Van 8 september 2019 tot en met 19 januari 2020 te zien in Design Museum Den Bosch. Proefschetsen van de beruchte Jodensterren, de eerste plannen voor gaskamers: soms kan design alleen maar tot kwaad leiden. In deze interessante expositie zie je hoe de nazi's design gebruikten om kwaad te doen. Posters, vaantjes, blauwdrukken, logo's. Met de tentoonstelling wil het museum vooral laten zien hoeveel impact design kan hebben. Ga maar na; bij het zien van een hakenkruis of iets wat er op lijkt krijgen we tientallen jaren later nog steeds een naar gevoel. De tentoonstelling is wat omstreden - sommige recensies spreken van nazi-glamour - maar daardoor misschien juist wel extra interessant.

Juwelen! Schitteren aan het Russische hof

Amsterdam, Noord-Holland - Juwelen! Schitteren aan het Russische hof. Van 14 september 2019 tot en met 15 maart 2020 te zien in Hermitage Amsterdam. Vroeger sierden ze de high society van Rusland, tegenwoordig schitteren ze in onze hoofdstad. In Hermitage Amsterdam fonkelen zo'n driehonderd juwelen in alle soorten en maten je tegemoet. Cartier, Fabergé, tiara's, loodzware kettingen en gigantische ringen. Bewonder de persoonlijke blingbling van machtige tsarina's zoals Elisabeth, Catharina de Grote en de modebewuste Anna Paulowna. Daarnaast zijn er super-de-luxe baljurken, kostuums en portretten te zien in de expo. Juwelen! geeft een stralend overzicht van zo'n twee eeuwen modegeschiedenis.

De Grote Suriname Tentoonstelling

Amsterdam, Noord-Holland - De Grote Suriname Tentoonstelling. Van 5 oktober 2019 tot en met 2 februari 2020 te zien in De Nieuwe Kerk Amsterdam. In 2020 is het 45 jaar geleden dat Suriname onafhankelijk werd. Ook al is het land verweven met de Nederlandse geschiedenis, op onze scholen en in onze geschiedenisboeken krijgt Suriname weinig aandacht. Tijd voor een ode! De Nieuwe Kerk geeft in een grootse expo de eeuwenlange geschiedenis, kleurrijke cultuur en unieke gewoontes van Suriname een podium. Bewoners krijgen letterlijk een stem in de tentoonstelling. In interviews en met behulp van audiovisuals leer je ze kennen en laten ze hun land, cultuur en dagelijks leven zien. Van historische hoogte- en dieptepunten tot persoonlijke verhalen en typisch Surinaamse muziek, kleding en kunst: alles komt voorbij.

Rembrandt-Velázquez. Nederlandse en Spaanse meesters

Amsterdam, Noord-Holland - Rembrandt-Velázquez. Nederlandse en Spaanse meesters. Van 11 oktober 2019 tot en met 19 januari 2020 te zien in het Rijksmuseum. De grote meesters van de zeventiende eeuw in één ruimte. Een ambitieus project, maar het kan. In het Rijksmuseum zijn de topstukken van Velázquez, Rembrandt, Murillo, Vermeer, Zurbarán, Hals en Ribera voor het eerst in één tentoonstelling te zien. Bereid je voor op tientallen prachtige, sfeervolle en religieuze schilderijen. Een blikvanger waar je normaal gesproken in een expo even net iets langer naar blijft kijken, maar dan keer tien. Zoveel klassiekers bij elkaar bewonderen is mogelijk dankzij een samenwerking met het Museo del Prado in Madrid. Leuk detail: de schilderijen van Spaanse en Hollandse meesters worden in paren naast elkaar gehangen, zodat ze samen een verhaal vertellen.

Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer

Delft, Zuid-Holland - Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer. Van 11 oktober 2019 tot en met 16 februari 2020 te zien in Museum Prinsenhof Delft. Nog een primeur in museumland: de allereerste overzichtstentoonstelling in Nederland met werken van Pieter de Hooch. Bijna dertig topstukken worden vanuit verschillende Amerikaanse staten en Europese landen naar Delft gehaald. Veel schilderijen van De Hooch zijn nog nooit of al heel lang niet meer in Nederland te zien geweest. Een van de hoogtepunten uit de expo is het meesterwerk 'Kaartspelers', uit de Britse Royal Collection. Extra bijzonder is dat De Hooch de schilderijen die in de tentoonstelling te zien zijn zo'n vier eeuwen geleden ook daadwerkelijk in Delft maakte. Een soort thuiskomen dus.

Thierry Mugler: Couturissime

Rotterdam, Zuid-Holland - Thierry Mugler: Couturissime. Van 13 oktober 2019 tot en met 8 maart 2020 te zien in Kunsthal Rotterdam. Thierry Mugler is niet in één woord te vatten. Hij is couturier, fotograaf, parfumeur en directeur van z'n eigen imperium. In deze tentoonstelling ligt de focus op één van de talenten van Mugler: zijn mode. In de expo zijn zo'n honderdvijftig kledingstukken te zien. Bewonder zijn high fashion en confectie stukken uit 1977 tot en met 2014, waarvan veel outfits voor het eerst tentoongesteld worden. Daarnaast zijn er filmkostuums, accessoires en ontwerpschetsen te zien. En de tentoonstelling zou niet typisch Mugler zijn zonder dat beetje extra 'umph'. Speciaal voor Thierry Mugler: Couturissime zijn er unieke mannequins en een gigantische kristallen Swarovski kroonluchter ontworpen. De internationale tentoonstelling opende eerder in 2019 in Montreal en reist na Rotterdam verder de wereld over.

Nicolaes Maes - Rembrandts veelzijdige leerling

Den Haag, Zuid-Holland - Nicolaes Maes - Rembrandts veelzijdige leerling. Van 17 oktober 2019 tot en met 19 januari 2020 te zien in het Mauritshuis. De primeuren vliegen ons om de oren. Nicolaes Maes - Rembrandts veelzijdige leerling is de eerste internationale overzichtstentoonstelling van één van Rembrandts meest getalenteerde leerlingen. De manier waarop Maes gezellige, alledaagse huiselijke taferelen vastlegde, inspireerde grootheden als Pieter de Hooch en Johannes Vermeer. Maes was een meester in portretten, iets waar hij tijdens zijn leven veel succes mee had. Maar het leukst om te zien, zijn de luistervinkjes. Schilderijen waarop vrouwen hun dienstmeiden betrappen met een vrijer. Lekker schandalig! Het Dordrechts Museum en Guildhall Art Gallery en het Wellington Museum in Londen lenen voor de tentoonstelling hun luistervinken uit aan het Mauritshuis.

Wij Vikingen

Leeuwarden, Friesland - Wij Vikingen. Van 19 oktober 2019 tot en met 15 maart 2020 te zien in het Fries Museum. Zoals we tegenwoordig hipsters en kakkers hebben, zo had men vroeger Vikingen. De tentoonstelling Wij Vikingen in het Fries Museum laat zien dat 'viking zijn' niet een kwestie van volk was, maar een way of life. Koppelen we Vikingen nu aan geweld en geplunder, in de expo kom je erachter dat het echte zakenmensen waren. Bewonder meer dan vijfhonderd archeologische vondsten en ontdek hoeveel wij Nederlanders aan Vikingen te danken hebben. Bijzonder: het topstuk is een oeroude drinkhoorn uit de tiende (!) eeuw, versierd met Scandinavische figuren.

Jonge Rembrandt - Rising Star

Leiden, Zuid-Holland - Jonge Rembrandt - Rising Star. Van 2 november 2019 tot en met 9 februari 2020 te zien in Museum De Lakenhal. Rembrandt van Rijn als jong broekie en aanstormend talent, kun je het je voorstellen? In deze tentoonstelling bewonder je z'n vroegste werken, soms gemaakt toen hij nog maar een tiener was. In zijn geboortestad, nog wel! Het voelt alsof je over zijn schouder meekijkt tijdens het schildersproces, terwijl hij steeds beter en beroemder wordt. Zo beroemd zelfs dat de hele wereld hem als een soort rockster op first name basis kent. Bekijk in de expo zo'n veertig schilderijen, zeventig etsen en tien tekeningen van de jonge Rembrandt. Een van de schilderijen, Man in Oriental Costume, werd overgevlogen uit het Metropolitan Museum in New York.

Ook interessant

Foto 2. Rembrandt, Zelfportret met baret en gouden ketting, 1654. Kassel, Museumslandschaft Hessen Kassel, Gemäldegalerie Alte Meister. Foto: Rijksmuseum Amsterdam.
Foto 3. J.F.A. Tischbein, Familieportret, ca. 1795-1800, Museumslandschaft Hessen Kassel, Gemäldegalerie Alte Meister. Foto: Rijksmuseum Twenthe.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2019-09-13 16:32:28 · Gepubliceerd: 14 september 2019 - 5404