Middeleeuws festijn op Slot Loevestein

Jeugdserie Floris komt tot leven op het kasteel

Bezoek Slot Loevestein Nieuws door
Foto 1. Jonge acteurs brengen 'Floris' weer helemaal tot leven op Slot Loevestein. Foto: Johan Wouters.

archief oud artikel 21 december 2019 Cultuur Poederoijen, Gelderland Floris, de eerste echte televisieheld van Nederland, komt deze kerstvakantie tot leven. Tijdens het Floris Festival in Slot Loevestein is er een tentoonstelling gewijd aan de televisieserie die Rutger Hauer en Paul Verhoeven beroemd maakten. Met een middeleeuws diner, speciale rondleidingen en Floris-lezingen kom je helemaal in de geest van deze blonde, middeleeuwse ridder.

Floris op Slot Loevestein

'Floris' was de eerste echte hitserie op de Nederlandse televisie. Een groot deel van de opnames vond plaats op Slot Loevestein. Terecht ook, want Loevestein is een van de mooiste middeleeuwse kastelen van ons land. Bovendien ligt het heel filmgeniek op een plek waar drie rivieren samenkomen. Met het Floris Festival wil Loevestein die televisiegeschiedenis tot leven brengen. Volg de rondleiding door het slot langs de plekken waar regisseur Paul Verhoeven opnames maakte. Bezoek ook de tijdelijke tentoonstelling in het slot waar échte middeleeuwse objecten gebroederlijk naast de (inmiddels ook alweer vijftig jaar oude) replica's uit 'Floris' staan. De kleding en attributen uit de serie klopten niet met de historisch werkelijkheid. De gidsen van Loevestein leggen graag de verschillen tussen de echte en de gescripte middeleeuwen.

Televisiehelden komen tot leven

Het is alweer bijna vijftig jaar terug dat 'Floris' furore maakte. Deze kerstvakantie kun je de helden van toen nog een keer in actie zien. De acteurs van House of Wax laten de middeleeuwen herleven met woeste zwaardgevechten in echte harnassen. Ze nemen je op 22 december en op 4 en 5 januari mee terug naar de tijd van Floris. Ontmoet de dappere Floris en Sindala, zijn mysterieuze metgezel uit India. Zelfs Floris' vijand, de angstaanjagende Lange Pier, is erbij. Durf je met hem op de foto? Op 3 januari is er nog een speciale kaarsverlichte rondleiding op Slot Loevestein. Spannend, en nog leerzaam ook, want zo moesten de mensen in de middeleeuwen 's avonds over straat. Tijdens de kerstvakantie is er ook een tingieter op Slot Loevestein. Leer alles over dit oude ambacht. Je mag zelf ook een klein tinnen soldaatje gieten.

Bourgondisch tafelen met Floris

Paul Verhoeven filmde graag de grote banketten waar de hongerige ridders dan wild op aanvielen. De fans van toen krijgen op 4 januari tijdens het Floris Festijn de kans om zich op eenzelfde manier uit te leven. Stap binnen in de sfeervol verlichte eetkamer van Slot Loevenstein en schuif aan een lange tafel voor een middeleeuws buffet met bier, brood en gebraad. Om je heen gaan ridders elkaar te lijf, minstrelen spelen oorstrelende muziek terwijl de nar iedereen vermaakt met zijn grollen. Een aanrader voor de echte Floris-fan, maar ook voor iedereen die de middeleeuwen interessant vind en dol is op goed eten. De echte fans van Floris mogen de lezingen van Jaap Kooimans op Loevestein ook niet missen. Kooimans is dé Floris-kenner en schreef ook een boek over zijn favoriete serie. Hij was bovendien de laatste persoon die Rutger Hauer interviewde voordat de acteur overleed. Tijdens het Floris Festival komt Kooimans op 22, 23, 27, 28, 30 december en 2 en 5 januari langs voor een lezing. De lezingen beginnen altijd om 13:00 uur en zijn in de kapel van Slot Loevestein.

Goed om te weten

Foto 2. Warm je na de wandeling in het donker op bij de vuurkorf. Foto: Slot Loevestein.

Laatst gewijzigd: 2019-12-20 11:46:53 · Gepubliceerd: 2019-12-13 14:04:46 - 2180

Activiteiten Slot Loevestein

Nu te bezoeken

Tijdelijke tentoonstelling ‘Tegenpolen


“Ben je voor of tegen?” In een wereld vol conflicten horen we deze vraag steeds vaker. En is ons standpunt niet een van de velen? In de nieuwe tentoonstelling “Tegenpolen” op Slot Loevestein zie...

Vanaf volgende week te bezoeken

Verhalen komen tot leven...Bunkertocht


Tijdens de Bunkertocht van circa n uur vertelt onze gids hoe 250 Duitse militairen tijdens de oorlog op deze plek hebben gewerkt en geleefd.

Lezing | Wartime Actionstations: UK Airfields


Lezing | Wartime Actionstations: UK Airfields

Rondleiding Verborgen Vesting


10 maart: Een uniek kijkje in de Oude Vesting van Bergen op Zoom.

Paasweekend op Slot Loevestein


Paasweekend op Slot Loevestein Hugo de Groot werd geboren op 10 april 1583, 1e Paasdag. En Slot Loevestein viert dat graag met alle Hugo’s. Heet jij Hugo? Dan krijg je op 1e en 2e Paasdag een...

Speuren naar paaseieren


Op Tweede Paasdag, maandag 1 april kunnen kinderen komen zoeken naar paaseieren tussen het militair erfgoed.

Binnen enkele weken te bezoeken

Stadswandeling | Ontdek de stad met een gids


Stadswandeling | Ontdek de stad met een gids

Weekend van verdedigingserfgoed Slot Loevestein


Eeuwenlang zorgden forten, vestingen en linies voor de verdediging van ons land. Dit weekend 20 en 21 april openen erfgoedlocaties hun deuren, waaronder Slot Loevestein. Museumgidsen vertellen...