Vuurwerk en feest in Rotterdam: gelukkig Chinees Nieuwjaar!

Rotterdam Chinese New Year 2020 |  
Nieuws door

Feest! Vier het Jaar van de Rat in Rotterdam

26 januari 2020 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland Rotterdam kleurt rood! Van 27 januari tot en met 2 februari zie je op zo'n beetje elke straathoek dansers, kleurrijke versieringen, Chinese draken en culturele optredens. Allerlei geuren en kleuren uit de Chinese keuken verrijken de havenstad ter ere van het Chinees Nieuwjaar. Leuk: de feestweek is vrijwel helemaal gratis toegankelijk. Gong Xi Fa Cai! (Gelukkig Nieuwjaar!)

Foto 1. Vier het Chinees Nieuwjaar in Rotterdam. Foto: RCNY © Evert Buitendijk.

Rotterdam Chinese New Year

Tijdens Rotterdam Chinese New Year is er een hele week lang door de hele stad doorlopend van alles te doen. Het festijn begint met een feestelijke vlaggenparade aan de Boompjes, inmiddels traditie tijdens het event. En natuurlijk proef je ook letterlijk van de Chinese cultuur. Door de hele stad vind je foodtrucks en pop-uprestaurants, met name in Wijkpark Oude Westen. In deze omgeving vind je ook de meeste kinderactiviteiten, zoals workshops en schmink-kraampjes. Leuk detail dit jaar is de RotterTram, die op 30 en 31 januari en 1 februari als heuse Peking Express door de stad rijdt. Hoogtepunt van de feestweek is de traditionele Leeuwendansen en Drakendansen op zaterdag 1 februari, op verschillende locaties in de stad. Met deze dansende optochten worden symbolisch boze geesten uitgedreven, net als met vuurwerk. Ook staat de draak symbool voor geluk, om het nieuwe jaar goed mee te beginnen.

Handig om te weten

  • Wanneer? Vier Rotterdam Chinese New Year van 27 januari tot en met 2 februari 2020;
  • Waar? Op verschillende locaties in Rotterdam;
  • Toegang? Shows zijn grotendeels gratis toegankelijk. Consumpties kosten wel geld;
  • Den Haag - Hier vieren ze het feest ook. Vier het Chinees Nieuwjaar in Den Haag op zaterdag 25 januari 2020;
  • Amsterdam - De hoofdstad verandert in Chinatown Amsterdam. Hier vieren ze het Chinees Nieuwjaar ook op zaterdag 25 januari 2020.

2020: Jaar van de Muis

Hoewel China sinds 1912 de westerse kalender hanteert, is de traditionele maankalender van groot belang voor hun feestdagen. De datum van het Chinees Nieuwjaar wordt bepaald door deze maankalender en valt altijd op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december - tussen 21 januari en 20 februari. 2020 is volgens de Chinese astrologie het Jaar van de Rat - ook wel het Jaar van de Muis. Ter ere van Rotterdam Chinese New Year duikt het beestje op verschillende locaties op in Rotterdam. Bewonder gigantische, kunstige muizen onder andere bij de Markthal en op de West-Kruiskade.
Foto 2. Op verschillende locaties in Rotterdam zijn gratis activiteiten en optredens. Foto: RCNY © Shinji Entertainment.
Foto 3. De stad staat een hele week bol van shows en entertainment. Foto: RCNY © Evert Buitendijk.
Foto 4. Er zijn ook volop speciale activiteiten voor kinderen. Foto: RCNY © Evert Buitendijk.

Laatst gewijzigd: 2020-01-29 15:43:43 · Gepubliceerd: 2020-01-22 11:08:52 - 1131