Geniet van zon en groen in 7 prachtige tuinen

Van historisch bomenpark tot een verzameling landschappen

Dagje uit in een mooie tuin   Redactioneel door
Foto 1. Genieten van de lentebloesem in een mooie tuin of arboretum. Foto: DagjeWeg.NL / Tonny van Oosten

15 maart 2021 Natuur Landelijk Zin in de zon op je bol en een verfrissend windje in je haren? Of genieten van de heerlijke geuren als het net geregend heeft? Ga dan een dagje uit naar een botanische tuin! Daar wandel je tussen bloeiende planten, onder het groen van allerlei verschillende soorten bomen en langs bijzondere heesters.

1. Botanische Tuin Jochumhof

STEYL - Stap in kloosterdorp Steyl door de oude kloostermuur de serene Botanische Tuin Jochumhof binnen, waar bloeiende bloemen de perkjes opfleuren. Je start in het oudste deel van de tuin: het Paterspark. Hier hangt nog de sfeer van eeuwen geleden, toen de paters er tijdens een wandeling hun gebedenboek lazen. Bezoek de grotten, volg paadjes langs onverwachte vijvertjes en ontdek de rotstuin waar Pater Jochum zijn botanische tuin begon. Vanaf het terras heb je een weids uitzicht over de Maas. Tip: loop de bomenwandeling langs de dertig mooiste bomen van de Jochumhof.

2. Belmonte Arboretum

WAGENINGEN - Knoestige boompjes, een veld vol piepkleine bloempjes, een paadje tussen rododendrons in alle soorten en maten: je komt het allemaal tegen in het Belmonte Arboretum. In elk hoekje is wel iets bijzonders te zien en af en toe staat er opeens een kunstwerk voor je neus. De vogels tjilpen in de bomen en overal kom je de bijen tegen die leven in het insectenhotel. Tel daar nog het prachtige uitzicht over de Rijn bij op en je groene uitstapje is compleet.

Nice: op zaterdag en zondag is er een afhaalloket voor koffie, thee en heerlijke taart van Colors World of Food. Je kunt ook van tevoren een picknickmand bij ze bestellen en hier ophalen om lekker op te eten in het gras of op een van de vele bankjes.

3. Arboretum Poort Bulten

DE LUTTE - Arboretum Poort Bulten begon met een verzameling naaldbomen, maar daar kwamen al snel loofbomen en heesters uit de hele wereld bij. Zo ontstond een bomenpark in Engelse stijl met slingerende lijnen, mooie open ruimtes en fraaie doorkijkjes. Naast het historische bomenpark ligt een mooi poelenlandschap. Even proberen om de kikkers van dichtbij te zien en of er kikkerdril in het water drijft. Ook in deze tuin kun je opeens een kunstwerk tegenkomen. Voor kinderen staan overal verspreid leuke klimtoestellen.

4. Hortus Nijmegen

NIJMEGEN - In de Botanische Tuin van Hortus Nijmegen wandel je via slingerende paadjes door allerlei verschillende landschappen. Wauw, er stroomt zelfs een bergbeekje compleet met waterval. Overal kom je zeldzame planten tegen, waaronder maar liefst 66 soorten die ernstig bedreigd zijn. Je vindt ze in de bosjes met eiken of statige beuken, in de graslanden en zelfs in het veenmoeras. Een speciale route loopt langs tien van deze planten en vertelt hun verhaal. Stap daarna de Theetuin binnen om bij te komen op het terras. En om hier de speciale bloemenperken, kruidentuin, beeldentuin en vlindertuin te bekijken.

5. Domies Toen

PIETERBUREN - Ooit verbouwde de dominee hier zijn groentes, nu bloeien er kruiden, hooiland- en akkerbloemen in Domies Toen. Er is een insecten- en vlindertuin en in de lente steken de stinzenplanten hun kopjes op uit de grond. Aan deze bijzondere collectie stinzenplanten dankt de tuin zijn museumstatus. De historische onderdelen, zoals een tuinprieeltje, een oud stenen muurtje en de dobbe (waterplaats) uit 1300, maken de tuin extra bijzonder. Net als de rijk met houtsnijwerk versierde Petruskerk die grenst aan de tuin. Een mooie, sfeervolle plek.

6. De tuinen van Appeltern

Loop op je gemak door de meer dan 200 Tuinen van Appeltern, die samen een oppervlakte hebben van 22 hectare. Om bijna elke hoek zie je weer iets nieuws en verrassends. Bloesems aan de bomen en piepkleine krokusjes die hun kopjes uit de aarde steken in het voorjaar, uitbundig bloeiende borders in de zomer en prachtige herfstkleuren in het najaar. Hou je smartphone in de aanslag om foto's te nemen, want hier doe je ongetwijfeld inspiratie op voor je eigen tuin!

7. Kasteeltuinen Arcen

ARCEN - Voor een sprookjesachtige sfeer ga je naar Kasteeltuinen Arcen. Je vindt er prachtige siertuinen, waaronder een Rosarium met duizenden bloeiende rozen. In de vele wereldtuinen waan je je even in verre oorden. Ontdek de bananenplanten en olijfbomen in de subtropische kas Casa Verde of zoek de schaduw op onder de diverse boomsoorten in Lommerrijk. Een park om lief te hebben. Bestel alvast je tickets met korting.

Ook leuk om nu te doen

Foto 2. Spot je de bij? In botanische tuinen zoemen de bijen om bloeiende bomen en struiken heen en kun je nog veel meer leven zien. Foto: DagjeWeg.NL / Tonny van Oosten
Foto 3. Een vast onderdeel van elke botanische tuin: mooie en grillige bomen. Foto: DagjeWeg.NL / Tonny
Foto 4. Een van de Tuinen van Appeltern. Een bijzondere plek waar je vast inspiratie opdoet voor je eigen tuin. Foto: De Tuinen van Appeltern © B. van Ooijen
Foto 5. Overal om je heen zie je verschillende bloemen, planten, bomen en struiken. Foto: DagjeWeg.NL / Tonny van Oosten

Laatst gewijzigd: 2021-07-08 17:32:24 · Gepubliceerd: 2020-03-18 17:02:54 - 4358