Thuis fit blijven, ook met kinderen om je heen

Leuke workouts die je makkelijk in de woonkamer doet

Actief blijven   Redactioneel door
Foto 1. Ook thuis kun je ervoor zorgen dat je fit blijft! Foto: Pixabay © Jenia Nebolsina

3 januari 2022 Sport Landelijk Sporten is gezond! Geen zin om naar buiten te gaan? Gelukkig is het heel goed mogelijk om ook thuis, lekker binnen, wat aan je conditie te (blijven) doen. Deze 6 sporttips voor thuis helpen je fit te blijven, ook als je weinig tijd hebt. Of de kinderen om je heen rondrennen en voortdurend aan je mouw trekken.

Fit in 7 minuten per dag

Populair onder mensen met weinig tijd: de 7 Minute Workout. Alles wat je nodig hebt is een stuk muur en een stoel, dus super easy in te bouwen in je dagelijkse routine. Er zijn mensen die erbij zweren, anderen geloven niet dat je hier echt veel resultaat mee kunt halen. Maar iets is altijd beter dan niets en je hebt in elk geval je lijf even een intensieve workout gegeven. En niets weerhoudt je om er meteen drie achter elkaar te doen: ook 21 minuten op een dag is niet lang. Er zijn veel 7 Minute Workout apps met de standaard 12 vaste oefeningen, maar de J&J Official 7 Minute Workout voor Android en voor iPhone en iPad biedt meer variatie. Deze app bevat nog 21 andere 7 minuten workouts voor als de oorspronkelijke oefeningen je de keel uithangen, plus de mogelijkheid om eigen sets samen te stellen. Ook op YouTube kun je heel wat 7 Minute Workouts vinden. Zoals de workout hieronder, kun je meteen testen of het wat voor je is.

Let op: het artikel gaat verder onder de video.

Veel oefeningen om uit te kiezen

Liever meer variatie? Kijk dan eens bij Fitness Blender Zij hebben een enorm aantal workouts, de meeste gratis. Van een rustige vijftien minuten workout tot een uur lang intensief trainen, hier vind je het. Je kunt gericht zoeken door in te vullen hoe lang je wilt trainen, op wat voor niveau, wat voor soort training en met of zonder apparaten. Nice: aan het eind van een oefening komt alvast de volgende oefening in beeld, zodat je weet wat er komt. Of gebruik je mobiel als je personal trainer met de app Dagelijkse Trainingen voor iPhone en iPad of voor Androïd. Allemaal oefeningen die je makkelijk thuis kunt doen. En niemand die je verplicht ze echt dagelijks te doen, een paar keer per week zet ook al aardig wat zoden aan de fitness dijk!

Ook populair: de spiergroei trainingsapp Workouts voor Thuis voor Apple en voor Android.

Kwartiertje sporten voor de tv

Al zeker twintig jaar going strong: Nederland in Beweging, het sportkwartiertje op tv. Gezellig meedoen met Olga Commandeur en Duco Bauwens, die de oefeningen voordoen. De oefeningen worden rustig opgebouwd, zodat ze goed te volgen zijn. Dan de laatste vier… drie… twee… één… en stappen! Je hebt alleen een stoel nodig en twee kleine gewichtjes. Heb je die niet, vul dan twee flesjes die je goed vast kunt houden met water. Nederland in Beweging is elke werkdag om 09:15 uur op NPO 2 en om 10:15 uur op NPO 1. Vroege vogels kunnen zelfs al om 05:55 uur aan de bak, net als ouders die even hun momentje willen pakken voor het kroost opstaat. Of laat ze lekker meedoen, dat gaat prima met dit programma. Zelfs in het weekend kun je aan de slag, dan tussen 6:00 uur en 7:00 uur. Kijk voor de tijden even online. Op een zelfgekozen moment sporten kan ook, want Nederland in Beweging staat op NPO Start.

Touwtje springen

Intensief sporten met weinig middelen, wanneer je maar wilt en zo lang en vaak je maar wilt? Ga touwtje springen! Back in the day was dit zelfs even een rage, want je kunt het springen zo intensief (of niet) maken als je zelf wilt. Omdat je ook je armen gebruikt komt je hele lijf in beweging. En je traint meteen je coördinatie, timing en voetenwerk. In principe is een waslijn of touw genoeg, maar een echt springtouw is wel zo comfortabel. Verder heb je goede sportschoenen nodig als je gaat voor een serieuze work-out, want springen is blessuregevoelig. Begin daarom ook niet te fanatiek. Ook handig met kinderen om je heen. Grijp elke keer je springtouw zodra je een momentje ziet, al is het maar vijf minuten. Zo spring je op een dag toch aardig wat sportminuten bij elkaar.

Dit kun je allemaal doen met een springtouw, de ultimate fitness tool! Let op: het artikel gaat verder onder de video.

Relaxed en toch pittig met yoga

Geen fan van springen, sit ups en planken? Dan is yoga misschien meer iets voor je. Rustig en relaxed, maar je gebruikt wel even alle spieren. De Daily Yoga App voor Apple en voor Androïd heeft veel leuke oefeningen en handige series om te volgen: van beginnerslessen tot masterclasses. Geef je doelen aan, gooi een matje op de vloer en ga aan de slag. Ook op het YouTube kanaal Yoga with Adriene kun je uit verschillende sessies kiezen. Liever in het Nederlands? Kijk dan eens bij de YouTube kanalen Yoga met Milou en Yoga Magazine. Als Yoga Magazine het helemaal blijkt te zijn voor je, dan kun je je abonneren op hun Yogatv met elke week nieuwe yoga-, meditatie en Pilateslessen.

Dance, dance, dance

Zet elke dag je favoriete muziek aan en swing erop los! Dit is even helemaal jouw moment. Goed voor lijf en geest, want je wordt er vanzelf vrolijk van. Liever wat houvast? YouTube staat vol dansvideo's, onder andere van de game Just Dance. Typ Just Dance in de zoekbalk, pik er eentje uit en dans mee!

Let op: het artikel gaat verder onder de video.

Ook dit kun je thuis doen

Foto 2. De ultimate fitness tool? Een springtouw! Foto: Pixabay © Peggy en Marco Lachman-Anke

Laatst gewijzigd: 2022-01-24 10:17:17 · Gepubliceerd: 2020-03-26 09:41:00 - 1233