Staycation ja! Ook thuis kun je een echte vakantie vieren

Tips voor thuis |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Tips voor de ultieme thuisblijfvakantie

1 mei 2020 Opmerkelijk Landelijk Staycation: er zijn mensen die zweren er al jaren bij. Het is duurzaam, bespaart een hoop planning- en reisstress en je hoeft geen plekje te zoeken voor je huisdier. Die mag gewoon 'mee'. En na afloop ken je je eigen omgeving van haver tot gort. Dus stop je to do lijst weg, laat de boel de boel en kom helemaal bij met deze staycation tips. Nee, niet stiekem de was doen, dat doe je op andere vakanties ook niet!

Foto 1. Ontdek de omgeving tijdens een ontspannen staycation. Foto: Mabel Amber via Pixabay

Op ontdekking in je eigen buurt

Ken je echt alle plekjes in je woonomgeving? Een staycation is een mooi moment om daar achter te komen. Pak de site Route.nl erbij, zoek je woonplaats op en bekijk de routes waarvan je denkt: "Hé, kun je daar ook wandelen?" Of: "Nooit aan gedacht om daar een rondje te fietsen." Zo word je een echte toerist in je eigen buurt. De site Routeyou.com heeft ook auto- en motorroutes.

Mooi weer? Picknicken!

Bij een dagje eropuit trekken hoort een lekkere lunch. Neem genoeg eten en drinken mee voor een gezellige picknick onderweg en je bent van niets of niemand afhankelijk. Ze zeggen niet voor niets 'buitenlucht maakt hongerig', want alles smaakt beter onder een mooie boom, op een duintop en aan een picknicktafel in een prachtig parkje. Of maak er een picknickfeest van en neem iedereens favoriete gerechten mee naar een van tevoren uitgekozen prachtplek voor een lange en lome maaltijd. Dat is pas vakantie... Vergeet in je enthousiasme de praktische zaken niet en zorg voor genoeg water, servetjes, natte doekjes en een vuilniszak.

Huur een solex. Of een bootje

Wie zegt dat je de omgeving moet verkennen op je eigen fiets? Kijk of je vlakbij een solex, scooter of e-chopper kunt huren. Probeer eens een ligfiets uit of tour rond in een tuk tuk. Eindeloze mogelijkheden voor een fun dagje uit. En omdat dit Nederland is, heb je grote kans dat er een riviertje, meertje of ander water in de buurt is waar ze misschien een kano of fluisterbootje verhuren. Voor een relaxte vakantiedag op het water.

Zet een tent in de tuin

Het heeft iets: slapen onder de sterren. En slapen in een tent komt daar heel dicht bij. Met een dikke trui en goeie slaapzak is het niet snel te koud. Zelfs een regentje is oergezellig als de druppels boven je op het canvas tikken. Met als voordeel dat je makkelijk kunt ontsnappen aan echt slecht weer en alles kunt drogen in je huis. Het sanitair is helemaal voor jezelf. Kortom: luxer kamperen kan eigenlijk niet. Geen tuin? Maak dan van je balkon een slaapplek, afgedekt met bijvoorbeeld een stuk zeil. Matrassen erop en klaar. Misschien is dit niets voor jou, maar voor kinderen is het één groot avontuur. Zeker als hun ouders braaf binnen blijven slapen. Of maak van je home een vakantiehuisje door de kinderen bij elkaar te laten slapen. Ook leuk: alle matrassen in één kamer voor een slaapfeest.

Op speurtocht

Een avontuurlijke speurtocht verandert de vertrouwde omgeving in een spannende plek. Tegenwoordig is dat super makkelijk om te doen dankzij handige apps. Met de Troovie speurtocht app voor kids bijvoorbeeld. Een route maken naar waar je maar wilt, leuke opdrachten plaatsen voor onderweg en klaar. Daar staat tegenover dat je eigen speurtocht uitzetten een hoop pret geeft voor jezelf. De route uitvogelen, voorlopen en onderweg leuke opdrachten verzinnen is al een avontuurtje op zich. Ook leuk met oudere kinderen: laat ze een speurtocht voor jou uitzetten. Liever een autospeurtocht? Autospeurtocht.nl heeft door het hele land puzzeltochten, check of er ook een is bij jouw in de buurt.

Uitjes voor thuis

Een filmavondje thuis is bij veel mensen al populair. Samen een leuke film uitzoeken, popcorn in huis halen en chillen op de bank. Maar er zijn nog veel meer uitjes die je tegenwoordig thuis kunt doen.
  • Bekijk de dino's in Naturalis, dwaal door de eregalerij van het Rijksmuseum of bezoek een van de andere online musea;
  • Ga digitaal naar de dierentuin;
  • Bekijk mooie natuurfilms en arthousefilms thuis;
  • Speel een escaperoom in je eigen huis. Escape Room @ Home heeft escaperooms voor alle leeftijden, er zijn al rooms met opdrachten en puzzeltjes voor kinderen vanaf drie jaar. Maar ook pittige voor zestien-plus. Boek nu met € 3,00 korting.;
  • Begin je avondje uit met een restaurant diner: kijk welke restaurants in de buurt thuis bezorgen en dek de tafel feestelijk.
Foto 2. Huur een kano in de buurt. Foto: Karen Young via Pixabay
Foto 3. Leuk plekje, lekker eten: picknicken is een klein feestje. Foto: Julia S. via Pixabay

Laatst gewijzigd: 2020-05-01 17:21:15 · Gepubliceerd: 2020-04-30 17:46:33 - 603