1

Vier 75 Jaar Vrijheid online

Vlogs, podcasts en online exposities over de oorlog en bevrijding

Vier 75 Jaar Vrijheid   Redactioneel door
Foto 1. Documenten uit de Tweede Wereldoorlog uit de online tentoonstelling De achterkant van de bevrijding. Foto: Michiel Spijkers, Collectie Literatuurmuseum.

archief oud artikel 4 mei 2020 Toerisme Landelijk Het is ironisch, massaal binnen moeten blijven tijdens het themajaar 75 Jaar Vrijheid. Maar gelukkig valt er online ook genoeg te vieren. Vlogs, podcasts, virtuele tours, online exposities en meer online initiatieven. De mooiste vind je hieronder.

Luister naar echte oorlogsverhalen

Luister naar een verhaal over het bombardement op Rotterdam in 1940, van iemand die er zelf bij was. Koos Postema schreef er het boek Het bombardement over en doet nu zijn verhaal in de podcast Een jongen in de oorlog. Hij is inmiddels 87, maar weet nog exact welke impact de aanval van 14 mei 1940 op hem en de stad had. Hem hier zelf over te horen vertellen, is erg indrukwekkend. In dit artikel lees je meer over podcasts over de Tweede Wereldoorlog.

Bewonder de Bevrijding in zand

't Veluws Zandsculpturenfestijn staat dit jaar in het teken van 75 Jaar Vrijheid. Indrukwekkende zandsculpturen van D-Day, de Bevrijding, Anne Frank, Radio Oranje en nog meer aangrijpende oorlogsmomenten. Online laten ze een voorproefje zien van de zandkunstwerken. Lees meer over de online preview van 't Veluws Zandsculpturenfestijn.

Deze mensen waren bang voor vrijheid

Bang zijn voor de Bevrijding, hoe was dat? Voor sommige mensen begon het echte leed namelijk pas na 5 mei. Het Literatuurmuseum heeft hier een online tentoonstelling De achterkant van de bevrijding over gemaakt. In deze online expo ontdek je de verhalen van verschillende schrijvers in oorlogstijd, die in de oorlog alles verloren hadden of vreesden voor hun leven omdat ze - soms onder druk - onverstandige keuzes hadden gemaakt.

Wat als Anne Frank een vlog had?

Wat als Anne Frank een videodagboek had gehad in plaats van haar papieren Kitty? Het Anne Frank Huis heeft een vlogserie op YouTube gemaakt. Een online videodagboek van Anne Frank, met precies dezelfde verhalen als in het daadwerkelijke dagboek. Op deze manier hoopt het museum haar aangrijpende verhaal op een vernieuwende manier met jongeren te delen, zodat ze begrijpen hoe erg de oorlog was. De serie bestaat uit tientallen korte afleveringen, waarvan de laatste op 4 mei online verschijnt. Indrukwekkend, want alles wat je in beeld ziet, is écht gebeurd. Lees meer over de vlog van Anne Frank.

Bezoek oorlogsmonumenten virtueel

Juist nu is het extra bijzonder om Nederlandse oorlogsmonumenten te bezoeken. Ook leuk: je kunt online sowieso een kijkje nemen. Hieronder twee binnenkijkjes, vol indrukwekkende verhalen. Let op: het artikel gaat verder onder de video's.

Wandel mee door het Nationaal Holocaust Museum:Neem een kijkje in de Hollandsche Schouwburg, een roerige plek in de Tweede Wereldoorlog:

Online escaperoom over 75 Jaar Vrijheid

'De Verloren Herinnering' is een online escaperoom die je gratis kunt spelen. De escapegame staat in het teken van de Tweede Wereldoorlog en 75 Jaar Vrijheid. In de virtuele room bevind je je op een zolder, waar een geheimzinnige kist vol herinneringen staat. Aan jou de schone taak om te ontdekken van wie de kist was. Het spel is met een groep of alleen te spelen. Lees meer over de online escaperoom.

Heimwee naar Soldaat van Oranje

Soldaat van Oranje de Musical ging 30 oktober 2010 in première en bestaat eind dit jaar dus tien jaar! De spectaculaire musical is wel bezig met kijken of aanpassingen een voorstelling in de anderhalvemetersamenleving mogelijk zou kunnen maken. Maar lastig is het wel; los van de veiligheid van het publiek zou de show er met acteurs op afstand gek uitzien. Tot het spektakel weer mag spelen, kun je je hart ophalen bij onderstaande video. Let op: het artikel gaat verder onder de video.

Meer over 75 Jaar Vrijheid

Foto 2. Volg online rondleidingen door oorlogsmonumenten, zoals in deze video van de Hollandsche Schouwburg. Foto: Screenshot YouTube Joods Cultureel Kwartier.

Laatst gewijzigd: 2020-06-09 13:45:56 · Gepubliceerd: 4 mei 2020 - 607

Activiteiten Nationaal Holocaustmuseum

Nu te bezoeken

Eden en de Gulden Regel


Zet je VR-bril op en ga met Eden op een magische reis om de betekenis van de Gulden Regel te ontdekken. Een leefregel die al duizenden jaren bestaat en in culturen over de hele wereld voorkomt:...

Activiteiten Hollandsche Schouwburg

Nu te bezoeken

Eden en de Gulden Regel


Zet je VR-bril op en ga met Eden op een magische reis om de betekenis van de Gulden Regel te ontdekken. Een leefregel die al duizenden jaren bestaat en in culturen over de hele wereld voorkomt:...