Wereldse plekken in ons eigen Nederland

Waan je in het buitenland met deze bijzondere uitstapjes

Dagje uit in Nederland Redactioneel door
Foto 1. Zo ver als je kunt kijken alleen maar zand om je heen. Dat kan tijdens een wandeling op Vliehors, de Sahara van het Noorden. Foto: Nikki Arendse

20 juli 2022 bijgewerkt: 18 april 2023 Toerisme Landelijk Het buitenland hoef je niet te missen als je tijdens je vakantie in Nederland blijft. Een wijntour door heuvels vol wijngaarden, fietsen langs kastelen, wandelen over een enorme zandvlakte: al deze fantastische uitstapjes kun je gewoon in ons eigen landje doen! DagjeWeg.NL zet 5 wereldse dagjes uit op een rij.

Route des vins in... Limburg

UBACHSBERG - Voor uitgestrekte wijngaarden, goede wijn en sfeervolle wijnproeverijen tussen de wijnranken hoef je echt niet naar Frankrijk. Nederland heeft zijn eigen wijngebieden en de mooiste liggen ongetwijfeld in de heuvels van Zuid-Limburg. Hier lopen heel wat wijnroutes langs wijngaarden waar je wijnen kunt proeven en rondleidingen kunt volgen.

Een daarvan is de Route des Vins Ubachsberg, een prachtige wandeling van 12 kilometer met uitzicht over glooiende hellingen en groene wijngaarden. Onderweg kom je onder andere langs Wijngoed Fromberg, waar je van donderdagmiddag tot en met zondagmiddag terecht kunt voor een glas Fromberger wijn met een plankje streekproducten. Wil je alles weten over wijn, ga dan op zaterdagmiddag mee met de rondleiding, compleet met bezoek aan de wijnkelder.

Helemaal in het uiterste zuiden van Limburg ligt Wijngaard Sint Martinus aan de wijnroute Vijlen - Epen. Een wijngaard waar ze voortdurend experimenteren met nieuwe druiven en nieuwe smaken, maar ook om de wijnbouw en de wijnbereiding zo duurzaam mogelijk te maken. Een proeverij van deze bijzondere wijnen is elke dag mogelijk. Een kijkje achter de schermen nemen kan op woensdag, vrijdag en zaterdag om 14:00 uur. Santé!

Foto 2. Heuvels vol wijnranken: je vindt het gewoon in Nederland, in Limburg. Inclusief wijntours en wijnproeverijen. Foto: Visit Zuid-Limburg @ Wouter Roosenboom

Is dit de Sahara? Nee, Vlieland

VLIELAND - De westelijke punt van het Waddeneiland Vlieland is één enorme zandvlakte: de Vliehors. Wie hier wandelt ziet niets dan zand, zand en nog eens zand om zich heen. Alsof je in de Sahara loopt, maar dan wel met het gekrijs van de meeuwen en het geluid van de verre zee in je oren. Het enige wat wijst op andere mensen zijn de sporen in het zand van de Vliehors Expres, een grote tot felgele bus omgebouwde vrachtwagen met dikke banden die al dit zand wel aankunnen. Als je de sporen van dichterbij bekijkt, zie je dat ze een gedicht afdrukken in het zand. Meestal kom je op Vliehors niemand tegen, behalve bij het Drenkelingenhuisje waar de Vliehors Expres stopt om de passagiers de kans te geven daar rond te kijken. Goed om te weten:

  • Loop niet verder naar het westen na het Drenkelingenhuisje, want je hebt kans dat je in drijfzand terecht komt;
  • Een deel van Vliehors is militair oefenterrein. Vermijd dit gebied als de rode vlaggen gehesen zijn, want dan vinden vliegoefeningen plaats en is het er levensgevaarlijk! In de weekenden zijn er geen oefeningen en kun je rustig over de Vliehors wandelen;
  • Een goed begin van de wandeling is Het Posthuys, een hotel en eetcafé met uitzicht op het waddengebied;
  • Loop je helemaal door naar het Drenkelingenhuisje, dan wandel je heen en terug ongeveer achttien kilometer.

Foto 3. Midden in de enorme zandvlakte van Oost-Vlieland ligt het Drenkelingenhuisje. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

De gekleurde vissershuisjes van Zoutkamp

ZOUTKAMP - In het hoge noorden van de provincie Groningen ligt het pittoreske dorpje Zoutkamp. Je waant je even ergens in Scandinavië als je voor de gekleurde vissershuisjes staat, die aan een al even pittoresk haventje liggen. Naast dat ze heel instagrammable zijn, vind je in deze huisjes ook een aantal leuke winkeltjes en zelfs een palingrokerij. Daar kun je verse en gerookte vis kopen en verse garnalen, maar ook lekker vis eten met uitzicht op het haventje. Bewonder de vissersschepen, de monumentale sluizen en ontdek alles over het vissersverleden van dit leuke dorpje in Visserijmuseum Zoutkamp.

Zoutkamp ligt in Nationaal Park Lauwersmeer, waar je nog een on-Nederlandse ervaring wacht: een wandelroute langs veldjes vol orchideeën! Vooral in de zomer bloeien hier honderden orchideeën. Zelfs de zeldzame moeraswespenorchis komt hier in enorme aantallen voor. De Orchideeënwandeling start bij de parkeerplaats aan de Strandweg en is 3,3 kilometer lang.

Foto 4. Scandinavië? Nee, Zoutkamp in het hoge noorden van Groningen. Foto: Aline Dassel via Pixabay

Tocht langs kastelen in Langbroekerwetering

WIJK BIJ DUURSTEDE - Boerderijtjes met rieten daken, lage bruggetjes, statige bomen die zich over watergangen buigen en dan opeens een plompe toren die de brug naar een onzichtbaar landhuis bewaakt. In het watergebied van de Langbroekerwetering ligt een lint van kastelen, landgoederen en middeleeuwse woontorens, allemaal particulier bezit. Dit gebied tussen het dorpje Odijk en het mooie stadje Wijk bij Duurstede is de bakermat van de ridderhofsteden en kastelen uit de middeleeuwen.

Sommige kastelen vallen meteen op, andere verschuilen zich achter de bomen. Samen met de weilanden, kleine bosjes en grienden zorgen ze ervoor dat dit een heerlijk fietsgebied is. Er lopen meerdere fietstochten, zoals de Kastelenroute van de VVV Wijk bij Duurstede. Vergeet niet om in Wijk bij Duurstede Kasteel Duurstede te bewonderen. Zo'n prachtige ronde toren zie je maar zelden.

Hiken over de toppen van de Schoorlse Duinen

SCHOORL - Fan van hiken? In de Schoorlse Duinen kun je prachtige tochten maken. Een lekker pittige hike is de 23 kilometer lange Duintoppentocht. Hier loop je namelijk over de hoogste duinentoppen van Nederland, van top naar top. Stijl omhoog en stijl omlaag door mul zand. De Schoorlse Duinen trekken veel wandelaars en fietsers, maar op deze route kom je verrassend weinig mensen tegen.

De route gaat door bos, duinvalleien en gebieden waar het zand vrij mag stuiven. Onderweg word je beloond met prachtige vergezichten. De route loopt zelfs een stukje over het strand. Daar kom je weer even in de drukte, maar ook langs een terrasje bij Camperduin. Even bijkomen! Vervolgens gaat de tocht weer de duinen in. De Duintoppentocht begint bij Buitencentrum Schoorlse Duinen en is makkelijk te vinden dankzij de rode pijlen. Liever een andere wandeling? Dat kan ook, want je kunt bij het centrum kiezen uit meerdere routes.

Foto 5. Hike over de toppen van de hoogste duinen van Nederland, de Schoorlse Duinen. Met flink klimmen en fraaie vergezichten. Foto: Henk Arendse

Meer tips en ideeën

Foto 6. Zo ver als je kunt kijken alleen maar zand om je heen. Dat kan tijdens een wandeling op Vliehors, de Sahara van het Noorden. Foto: Nikki Arendse

Laatst gewijzigd: 2023-04-18 17:22:38 · Gepubliceerd: 20 juli 2022 - 3160