De mooiste dorpjes van Nederland

Stop even en geniet van deze prachtige dorpjes

Ontdek wat er te zien en te doen is in Nederland Redactioneel door
Foto 1. Tijdens een roadtrip, wandeling of een fietstocht kun je zomaar opeens een prachtig dorpje tegenkomen. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

15 september 2020 bijgewerkt: 26 mei 2023 Toerisme Landelijk Vaak kom je ze onverwachts tegen tijdens een fietstocht of een roadtrip ver van de grote wegen: verrassend mooie dorpjes. Wow, ligt dat zomaar hier midden in de polder? Achter deze dijk? Tussen de landgoederen en kastelen? Klein, maar reuze fijn om even uit te stappen, rond te lopen, kiekjes te schieten en gewoon te genieten. DagjeWeg.NL zet enkele van de mooiste dorpen op een rij.

Schattig duo-dorp Moddergat en Paesens

FRIESLAND - Laat je niet op een dwaalspoor brengen door de naam: Moddergat is een lieflijk dorpje met pittoreske huisjes direct achter de dijk naast de Waddenzee. Snuif de zeegeur op en kijk vanaf de dijk uit over het mooie wad. Vier van de oude huisjes onderaan de dijk vormen samen Museum 't Fiskershúske. Hier ontdek je meer over de visserijcultuur van vroeger, kom je achter de grote tragedie van Moddergat en zie je hoe de vissers vroeger leefden. Zelfs de kerk van Moddergat is klein en schattig. Alleen een plaatsnaambord geeft aan waar Moddergat overgaat in buurdorp Paesens. En dat alles nét een tikkeltje groter wordt: van de huizen tot de kerk. Paesens heeft er zelfs twee. De sfeer blijft hetzelfde, want Paesens blijkt net zo mooi en karakteristiek te zijn als Moddergat. Tip: Bestel tickets voor Museum 't Fiskershúske makkelijk en snel via DagjeWeg.NL Tickets.

Vesting Bourtange

GRONINGEN - Bourtange een dorp? Op het eerste gezicht zou je denken dat dit prachtige plaatsje een stadje is, want kijk eens naar de oude stadswallen rondom de huizen! Vesting Bourtange kom je ook vandaag de dag alleen binnen via een brug en een poort in de nog intacte wallen. Toch is Bourtange een dorp, het plaatsje heeft namelijk nooit stadsrechten gekregen. Dat maakt de vesting niet minder mooi. Eenmaal binnen de muren brengt elke stap je bij weer een andere historische bezienswaardigheid. Loop langs de authentieke huisjes, bekijk de historische molen, bezoek de musea en wandel over de groene bolwerken. Vergeet zeker niet Terra Morra te bezoeken, waar je zelf met kanonnen de vijand tegen moet houden.

In Groningen ligt ook Winsum met zijn molen, smalle straatjes tussen de historische huisjes en de stenen boogbruggen over het water. Deze winnaar van de verkiezing 'mooiste dorp' in 2020 kunnen we natuurlijk niet onvermeld laten. Tip: ontdek Winsum vanaf het water met een kano van Marenland Recreatie.

Het pittoreske Arcen

LIMBURG - Ook Arcen was ooit een vesting, compleet met kasteel. Het kasteel bestaat nog steeds en je kunt er uren ronddwalen in de sprookjesachtige kasteeltuinen. Voor kinderen is er een speelstrand waar ze zich kunnen uitleven. Het dorp zelf is al even sprookjesachtig met zijn historische huisjes, leuk pleintje en gezellige terrasjes. Natuurliefhebbers: Arcen is ook nog eens onderdeel van Nationaal Park de Maasduinen! En wist je al dat hier eens in de twee jaar een fantastisch Scrooge Festival plaatsvindt in de oude straatjes?

Lieflijk Nisse

ZEELAND - De enorme kerk doemt al op boven de bomen als je de smalle weg afrijdt richting het centrum van Nisse. De weg eindigt bij het hart van het dorp, waar je rechtsaf moet slaan om rond de kerk te kunnen rijden. En niet alleen de kerk. Nisse is zo'n dorp waar je iets krijgt wat je niet verwacht: een verrassend groot groen hart met bomen, vijver en muziektent, waar de kerk als een reus bovenuit torent. Een fraai contrast met de kleine arbeidershuisjes eromheen. Veel zijn aan de buitenkant nog authentiek. Zoals het mooie huisje waar Koek & Leut in te vinden is. Helaas in de weekenden gesloten, maar het is ook heerlijk relaxen op de bankjes bij de vijver.

Het eeuwenoude Amerongen

UTRECHT - Tussen de Rijn en de bossen van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug ligt het bijna duizend jaar oude dorpje Amerongen. Smalle oude straatjes leiden je naar de trots van het dorp: Kasteel Amerongen. Door de hekken zie je het kasteel al liggen in de mooie kasteeltuinen. Toch maar even naar binnen om de historische interieurs te bewonderen? Of eerst de rest van de historische dorpskern bewonderen? De kerk staat statig op een verhoogde terp, met de huisjes er eerbiedig in een cirkel omheen. Langs de kasteelmuur wandel je naar de dijk, waar je kunt genieten van het uitzicht over de uiterwaarden. Terwijl je in de verte de Rijn ziet stromen lonkt achter je de monumentale Herberg Den Rooden Leeuw met zijn terrasstoeltjes. Wat een fraai stukje Nederland.

Museumdorp Orvelte

DRENTHE - Lage boerderijen met rieten daken, straatjes gemaakt van kinderkopjes en oude klinkers, statige bomen: in het dorpje Orvelte lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Het oerdorp van Drenthe noemen de bewoners hun dorp zelf. Hier rijdt nog de paardentram, de smid staat te hameren in de smederij en net buiten het dorp ligt een ijzertijdboerderij. De deur van de schaapskooi staat open, want de herder is er al vandoor met zijn kudde. Eventjes naar binnen gluren... Eigenlijk is Orvelte een soort openluchtmuseum geworden. Een aantal van de boerderijen is te bezichtigen en in een ervan vind je zelfs de kleinste dierentuin van Nederland: exotische mini dierentuin Zoo Bizar.

Meer mooie dorpjes

Foto 2. De vissershuisjes van Museum 't Fiskershúske in Moddergat. Foto: Museum 't Fiskershúske
Foto 3. De dorpskern van Nisse ligt rondom een groot stuk groen met vijver en de kerk. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Laatst gewijzigd: 2023-05-26 10:04:02 · Gepubliceerd: 15 september 2020 - 5624

Activiteiten Vesting Bourtange

Vanaf volgende week te bezoeken

Slag om Bourtange (80-jarige oorlog)


In 1640 namen de Spaanse troepen de vesting in, maar de Nederlanders zijn van plan het te heroveren. Tal van soldaten uit vroegere eeuwen zullen proberen het verhaal zo waarheidsgetrouw mogelijk...

Binnen enkele weken te bezoeken

Ontdek Fort Nieuwersluis


Bezoek Fort Nieuwersluis en kom thuis met een hoofd en hart vol verhalen. Ervaar het leven in de commandopost uit de Koude Oorlog en neem een kijkje in een munitiekelder en ontdek de boeiende...

Later dit jaar

Herfstfair


Dé gezelligste Herfstfair van het Noorden!

Magisch Samhain (VOL = VOL)


Magisch Samhain (Keltisch Halloween) in een magisch setting!

Kerstmarkt (VOL = VOL)

  
Dé mooiste en gezelligste kerstmarkt van het Noorden in een unieke setting!