1

Tentoonstellingen 2020-2021 om naar uit te kijken

Verwonder je in een museum, van lichtschilders tot Barbie

Musea in Nederland Redactioneel door
Foto 1. Links: Dog Walker, 1990, Color Polaroid. © William Wegman. Courtesy of the artist. Rechts: Casual, 2002, colour polaroid. © William Wegman. Courtesy of the artist. Beelden via Fotomuseum Den Haag

archief oud artikel 20 september 2020 Cultuur Landelijk De R zit weer in de maand. En dat betekent ook: nieuwe tentoonstellingen! Dit najaar gebeurt er weer van alles in museumland. Ga op bezoek bij de grootste Nederlandse Barbie-expo ooit, verwonder je over kunstzinnige hondenfoto's in Den Haag of ontdek in Utrecht hoe ook draaiorgels met de tijd meegaan. Bekijk welke tentoonstellingen 2020-2021 je niet mag missen en plan een dagje uit naar een museum!

I'm a Barbie girl

ALMELO – Fan van Barbie? Dan moet je naar Stadsmuseum Almelo! In de tentoonstelling Barbie: van casual tot glamour zijn zeshonderd barbies te zien – de grootste Barbie-tentoonstelling in Nederland ooit. En wie denkt dat Barbie alleen een modepop in roze glitterjurken is, heeft het mis. Je ziet haar onder andere als astronaut, dierenarts, piloot, met haar vriendinnen én natuurlijk vriendje Ken, met wie ze sinds 1961 een latrelatie heeft. Barbies boodschap: je kunt alles worden wat je wil. Inspirerend voor jong en oud dus! Bezoek Barbie tot en met 31 januari 2021 in het oosten van het land.

Hondenleven

DEN HAAG – In 1970 gaat de hond van fotograaf en kunstenaar William Wegman spontaan voor de camera zitten. Het is de start van een geweldig concept: decennialang fotografeert Wegman zijn honden – Weimaraners – in allerlei settings. We zien de hond als huisvrouw, een advocaat, een priester en zelfs een hondenuitlater. En waar de ene hond trots de camera in kijkt, ziet de ander er juist kwetsbaar uit. Precies zoals mensen ook zich ook gedragen, ja. De vermakelijke en kunstzinnige tentoonstelling Being Human is tot en met 3 januari 2021 te zien in Fotomuseum Den Haag.

Draaiorgels

UTRECHT – Je hoort de vrolijke muziek al van verre: draaiorgels maken een feestje van de straat. Maar is je ook opgevallen dat de orgels prachtig gedecoreerd zijn? In Straatbeeld in Museum Speelklok bewonder je orgelbeelden uit allerlei periodes, vanaf zo'n honderd jaar geleden. En het leuke is: ze laten iets zien van het leven op dat moment. Spannend geklede 'cheerleaders', uitgaansmode uit de jaren dertig, nostalgie van het platteland en meer. Een muziek- en geschiedenislesje ineen. Te zien van 9 oktober 2020 tot en met 9 mei 2021.

Lichtschilders in Laren

LAREN – Hoe schilder je licht? De ene schilder doet het met felle kleuren, de ander met stippen en weer een ander pakt het juist natuurlijker aan. In Schilders van licht in Singer Laren zie je hoe kunstenaars als Claude Monet, Jan Toorop, J.H. Weissenbruch en Leo Gestel rond 1900 licht verbeeldden in hun werken. Of dat nu een Hollandse wolkenlucht, een felle kroonluchter boven de dansvloer of het gloedvolle Mediterrane licht is. Fijne beelden om naar te kijken. En wellicht biedt het de amateurschilder inspiratie. Te zien tot en met 10 januari 2021.

Dutch design

TILBURG – Kleurige wandkleden. Een geweven kamerscherm. Een klok waar je doorheen kunt kijken. In haar ontwerpen experimenteert Dutch designer Kiki van Eijk – werkzaam voor onder andere Hermès, MOOOI en Häagen-Dazs – erop los met materialen en productiemethoden. Het resultaat: eigenzinnig design waardoor je je traditionele kijk op dagelijkse voorwerpen even moet loslaten. De expositie Gedachtespinsels over het werk van Kiki van Eijk is van 26 september 2020 tot en met 21 september 2021 te zien in het TextielMuseum. Een must voor designliefhebbers!

Niet lullen maar poetsen

ROTTERDAM – Onze havenstad lijkt nooit stil te staan. Rotterdam werkt is daarvan het bewijs: de tentoonstelling toont foto's sinds 1860 (!) die in opdracht van bedrijven en overheidsdiensten zijn gemaakt. Zie hoe de Erasmusbrug werd gebouwd, hoe de pas gebouwde Bijenkorf shinede aan de Coolsingel en hoe de olifanten uit Diergaarde Blijdorp al in 1952 de show stalen bij de Rotterdammerts. Te zien van 19 september 2020 tot en met 17 januari 2021 in het Nederlands Fotomuseum.

Goed om te weten

Vanwege covid-19 hebben musea hun bezoekregelingen aangepast. Zo moet je vaak vooraf tickets of een tijdslot reserveren. Kijk voor je bezoek op de museumwebsite wat de voorwaarden zijn.

Meer tentoonstellingen in 2020-2021

  • Bewonder 100 highlights uit de Nederlandse popcultuur in Asjemenou! in Het Noordbrabants Museum;
  • In Romeinen langs de Rijn ontdek je hoe het leven was toen er nog Romeinen in ons land woonden. Leuk voor het hele gezin!
  • Doornroosje, Sneeuwwitje, Langnek, de Kikkerkoning: in het Sprookjesbos in de Efteling kom je overal het werk van Anton Pieck tegen. In Er was eens in het Anton Pieck Museum zie je hoe hij te werk ging. Zo gaat het verhaal dat hij linkshandige metselaars met hun rechterhand liet werken, en andersom – zo werd het Kabouterdorp wat minder strak...
  • Vanaf 14 november 2020 tot en met 28 februari 2021 in het Groninger Museum: The Rolling Stones – Unzipped expo;
  • Tot en met 3 januari 2021 ben je even helemaal Alleen met Vermeer in het Mauritshuis;
  • Er wordt heel wat afgedemonstreerd in Nederland. In de gratis tentoonstelling Tegen! zie je vijftig jaar demonstratie in en rondom het Binnenhof in Den Haag.
Foto 2. Barbie: van casual tot glamour. Foto: Stadsmuseum Almelo
Foto 3. Hajo Piebenga - Bouw Erasmusbrug, 1995. Opdracht: Stadsarchief Rotterdam © Hajo Piebenga/Nederlands Fotomuseum.

Laatst gewijzigd: 2020-11-05 15:34:42 · Gepubliceerd: 20 september 2020 - 1390