Dit is er allemaal te doen in het mooie Zeeuws-Vlaanderen

Natuur, kust en heel veel leuke vestingstadjes

Doen in Zeeland Reportage door
Foto 1. Vanuit de duinen van Zeeuws-Vlaanderen heb je mooi zicht op 'de overkant' met Vlissingen. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

9 september 2023 Toerisme Tussen de Westerschelde en de grens met België ligt een fraai stukje Nederland dat vaak over het hoofd wordt gezien: Zeeuws-Vlaanderen. Onterecht, want hier vind je voor elke leeftijd wel iets. Leuke vestingstadjes, unieke natuur en zelfs twee soorten kust: de stranden langs de Noordzee en de schorren en slikken langs de Westerschelde. Wie gaat er mee uitwaaien, schepen kijken en leuke plaatsjes ontdekken?

Bijzonder stukje Nederland

Half Zeeuws, half Vlaams: Zeeuws-Vlaanderen is een bijzonder stukje Nederland. Je trekt er door polders, over dijken, langs kreken en door vestingstadjes die de grens met België moesten bewaken. Dit 'landje apart', zoals ze het zelf noemen, is een paradijs voor fans van leuke stadjes, terrasjes en winkeltjes. Maar ook voor wandelaars die er kunnen struinen door de vele natuurgebieden. En voor fietsers dankzij het meer dan duizend kilometer lange fietsroutenetwerk over kleine bloemendijken en smalle weggetjes. Of stap in de auto en maak een roadtrip vol ontdekkingen. Hieronder enkele tips.

Foto 2. Het is fijn wandelen en fietsen over de mooie dijkjes van Zeeuws-Vlaanderen. Foto: DagjeWeg.NL © Henk Arendse

Sfeervolle vestingstadjes

Fans van oude vestingen weten het al, maar veel mensen denken bij vestingstadjes niet direct aan Zeeland. Zeeuws-Vlaanderen barst echter van de mooie stadjes en dorpjes. Een grens moest bewaakt worden en dat betekende vestingen bouwen. Bezoek onder andere de oudste stad van Zeeland en een van de kleinste stadjes van Nederland.

1. Sluis

Wandel over de groene bolwerken van 'Sluus' met uitzicht over de stad en de groene omgeving. Beklim het enige Belfort van Nederland, op het statige raadhuis: een middeleeuwse wachttoren met alarmklok en op elke hoek een kleine toren. Geniet van het fenomenale uitzicht en bezoek meteen ook Museum Het Belfort dat in het raadhuis zit. Shop 'till you drop in de boetiekjes, concept stores, chocolade ateliers en nog veel meer. En puf daarna uit op een van de terrassen bij de molen.

Foto 3. Relax na het rondkijken en shoppen op een van de terrasjes bij de molen van Sluis. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Foto 4. De prachtige groene bolwerken van Sluis zijn tegenwoordig een natuurgebied. Foto: Tonny van Oosten

2. Hulst

Kom binnen door een van de robuuste stadspoorten, wandel zo'n 3,5 kilometer over de nog intacte muren, bezoek leuke shops en terrasjes en vind overal in Hulst verwijzingen naar de beroemde Vos Reynaert. Die haalde onder andere hier zijn streken uit. Meer weten over Hulst? Bezoek dan Museum Hulst. Zijn de kinderen mee, dan is de Reynaert de Vos speurtocht een leuke manier om de vesting te ontdekken. Of de ga op jacht naar soldaatjes met de Pagadder kinderroute. Beide verkrijgbaar bij Infopunt Hulst, sowieso een goede start van een dagje Hulst.

Foto 5. De Willibrordus Basiliek torent hoog boven Hulst uit. Foto: DagjeWeg.NL © Henk Arendse

3. Aardenburg

Via een pleintje vol witte huizen kom je door de dikke Kaaipoort in de oudste stad van Zeeland. Daar word je verrast door een straatje met pittoreske gevels en de enorme Sint Baafskerk. In de bodem zijn onder andere veel Romeinse resten gevonden, te bewonderen in het Museum Cultuurforum Aardenburg.

4. Sint Anna ter Muiden

Dit is een van de kleinste stadjes van Nederland, ooit een vesting pal op de grens - en een van de mooiste plekjes die we tegenkwamen in Zeeuws-Vlaanderen. Nu wonen er nog ongeveer vijftig mensen rondom het pleintje, waar een oude pomp staat en schattige huisjes schuilen achter de geknotte bomen. Straatjes van kinderkopjes leiden je langs typisch Zeeuwse boerderijen weer het plaatsje uit. Bijzonder: de enorme vierkante toren waartegen aan één kant een klein kerkgebouw vastgeplakt zit.

Foto 6. Een van de kleinste stadjes van Nederland en een van de mooiste plekjes in Zeeuws-Vlaanderen: Sint Anna ter Muiden. Foto: Henk Arendse

Bijzondere natuur

Zeeuws-Vlaanderen was ooit een nat en zompig gebied, vol kreken waar het water vanuit de Noordzee en de Westerschelde diep het land instroomde. Tot de boeren kwamen, dijken aanlegden en steeds meer land inpolderden. Ook nu zijn er nog veel plekken met kreken en geulen te vinden. Paradijzen voor vogels, die je er dan ook naar hartenlust kunt spotten. Enkele pareltjes:

1. 't Zwin

Vanaf Cadzand Bad loopt Zwin Natuur Park België in. Hier wandel je langs kleine watertjes omgeven door groen en met blote voeten door de kreken richting het strand. Opletten voor de vloed! Wie goed rondkijkt vindt misschien wel een fossiel of haaientand.

Foto 7. Wandelaars in natuurgebied 't Zwin bij Cadzand Bad. Foto: DagjeWeg.NL © Henk Arendse

2. Paulinaschor

Bij Biervliet vind je de Paulinaschor. Een plek vol bijzondere planten als lamsoor en zeekraal, waar de kokkels, mosselen en krukels (alikruiken) nog ongestoord door de vogels kunnen worden opgevist. Geen wonder dat je hier vanaf de zeedijk veel bijzondere soorten kunt spotten als de rosse grutto en de blauwe kiekendief. De Paulinaschor is een overblijfsel van de vroegere zeearm de Braakman, nu één groot natuurgebied vol bos, struweel en water en met een speelbos. Er is ook een Kabouterpad.

3. Verdronken land van Saeftinge

Een ander uniek natuurgebied vol slikken, schorren, geulen en kreken is het Verdronken Land van Saeftinge. Hier krijg je een goed beeld van hoe Zeeuws-Vlaanderen er ooit moet hebben uitgezien. Struin vrij rond of ga met een gids mee de afgezette gebieden in. Die zijn niet alleen afgezet om de natuur te beschermen, maar ook uit veiligheidsoverwegingen. De vloed kan hier namelijk verraderlijk snel opkomen.

Foto 8. Luchtopname van het Verdronken Land van Saeftinge. Foto: Provincie Zeeland © Sky Pictures

4. Clingse bossen

In een uitgebreid waterwingebied vind je de Clingse bossen bij het dorpje Clinge: een uniek gebied in Zeeuws-Vlaanderen, waar je verder amper bos tegenkomt. Een groot deel bestaat uit naaldbomen, die hier ooit zijn aangeplant voor de bosbouw. Daartussen vind je ook oude eiken en beuken én een speelbos. Ten zuiden van het aangrenzende plaatsje Sint Jansteen wandel je verder over lanen met oude bomen en langs kleine weiden.

5. De Knokkert

Een ander natuurgebied met bos is De Knokkert bij Cadzand. Door dit afwisselend gebied loopt een Beleefpad van anderhalve kilometer waarlangs kinderen kunnen wandelen over de balanceerstam, klimmen op de klimstam, klauteren in het spinnenwebnet, springen op de huppelpalisaden en leuke denk- en doe-opdrachten uitvoeren over de natuur. Of misschien toch liever een hut bouwen?

Foto 9. Ook in de natuurgebieden van Zeeuws-Vlaanderen kun je grote grazers tegenkomen, zoals deze Schotse Hooglanders. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Naar het strand

Zeeuws-Vlaanderen is Zeeland, dus ook hier trekt de kust! Naast de schorren en slikken achter de dijken langs de Westerschelde, vind je er ook mooie stranden langs de Noordzee. De brede zandstranden van Cadzand zijn heerlijk om uit te waaien, te zonnen, te surfen en de golven in te duiken. Hou ondertussen je ogen open voor fossielen en haaientanden. Deze zuidelijkste badplaats van Nederland en omgeving kun je verkennen op een aparte manier: met een golfkar.

Of bezoek de stranden bij het dorpje Nieuwvliet, dicht bij de monding van de Westerschelde. Languit liggend op het strand zie je imposante boten langsvaren. Vlak bij het dorp staat de bijzondere gietijzeren vuurtoren van Breskens en ja, ook de haven van Breskens is een mooie plek om boten te spotten.

Foto 10. Eindeloos wandelen op de stranden langs de Noordzee, met zicht op Vlissingen. Foto: DagjeWeg.NL © Henk Arendse
Foto 11. Geul door het strand vlak bij Cadzand Bad en 't Zwin. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Foto 12. Trekkend door het groene Zeeuws-Vlaanderen kom je overal langs mooie vestingstadjes, zoals Sluis met in het midden de middeleeuwse Belfort. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Laatst gewijzigd: 2023-09-08 21:15:02 · Gepubliceerd: 9 september 2023 - 4930