Vier op 5 en 6 juni de start van het Fortenseizoen

Speurtochten, bunkers bezoeken en eindelijk weer de forten in!

Bezoek een fort Nieuws door
Foto 1. Kinderen op een piramide bunker in de waterlinie. Kom dit weekend ook vieren dat de forten weer open gaan! Foto: Desiree Meulemans

archief oud artikel 3 juni 2021 Toerisme Landelijk Wist je dat Nederland maar liefst 150 forten telt? En op 5 juni gaan ze weer open! Dat wordt op 5 en 6 juni gevierd met allerlei leuke activiteiten. Geniet tijdens de start van het fortenseizoen van excursies, speurtochten, bunkerbezoeken, terrasjes en vooral van de forten zelf waar je weer in kunt. Dit zijn onze tips.

Rij mee met de Klondikes bij Fort Pannerden

DOORNENBURG - Ja, je kunt op 5 en 6 juni weer speuren door Fort Pannerden! Red het fort in de real life game Expeditie Pannerden, die je meevoert door de duistere gangen van het fort en langs allerlei gevaren. Luister naar de fortverhalen, bezoek het soldatenmuseum en kijk of je met het grote kanon kunt schieten. Of ga mee met bijzondere wandelingen door de fortgracht, langs allerlei sporen van de Tweede Wereldoorlog en over de nieuwe Belevingsroute.

Speciaal om de opening te vieren komen de Klondikes langs met hun oude legervoertuigen. Op zaterdag zetten ze hun voertuigen om 13:30 uur neer bij het fort, waardoor je een goed sfeerbeeld krijgt van de Tweede Wereldoorlog in deze omgeving. Nog leuker: je mag voor een kleine vergoeding een stukje meerijden! Op zondag komen om 13:00 uur soldaten uit de Eerste Wereldoorlog en soldaten uit de Tweede Wereldoorlog aanmarcheren en zorgen voor de officiële opening van het fort. Deze evenementen zijn allemaal buiten en strikt volgens de coronaregels. Bestel snel en makkelijk tickets online.

Langs bunkers en loopgraven

SCHALKWIJK - Hé, waar is het fort? Werk aan de Groeneweg oogt namelijk helemaal niet als een fort. Maar als je meegaat met de wandeling langs bunkers en loopgraven ontdek je dat het wel degelijk een onderdeel is van de Hollandse Waterlinie. Je komt langs kleine betonnen kazematten waar ooit de schutters zaten te wachten om de vijand neer te schieten. Langs onze eigen 'piramides': grotere bunkers waar groepen soldaten in konde schuilen. En door historische loopgraven die helemaal niet zo veilig voelen als je je voorstelt dat er een oorlog aan de gang is. Het verdedigingswerk Aan de Groeneweg heeft nog helemaal haar oorspronkelijke vorm, een unieke plek om te ontdekken. De hoogstamfruitbomen die er nu tussen staan maken er een extra bijzondere plek van.

Je kunt hier gratis rondwandelen. Volg bijvoorbeeld de spannende speur- en beleefroute van ongeveer 2 kilometer door het gebied, waarbij je de sporen van soldaat Vendrik volgt.

Muiderslot vol bloemen

MUIDEN - Bij het middeleeuwse Muiderslot zijn ze helemaal in feeststemming op 5 en 6 juni vanwege de opening. Dit weekend staat in het teken van bloemen. De kasteeltuinen staan in bloei en ook binnen in het slot zelf vind je overal de prachtigste bloemencreaties. Dan opent namelijk eindelijk de expositie Flower Power, die oorspronkelijk al in april zou starten. Een speciale audiotour vertelt je alles over de bloemen die al eeuwen een belangrijke rol spelen op het kasteel. Niet alleen in de tuinen, maar ook op schilderijen en meubels.

Bij het Muiderslot vieren ze niet alleen het openingsweekend, maar de hele openingsmaand juni zit bomvol leuke activiteiten. Bestel alvast je tickets online.

Muziek en tinnen soldaatjes bij Fort aan den Ham

UITGEEST - Fort aan den Ham is één van de 42 forten van de Stelling van Amsterdam. Het is relatief klein en ligt tussen twee grotere forten bij Krommeniedijk en Veldhuis in. Het is wel het enige fort van de Stelling dat voor een heel groot deel nog de originele inrichting heeft van de periode rond de Eerste Wereldoorlog. Er is zelfs nog een originele bergloods, die gebruikt werd voor de opslag van wapens. Door een bezoek aan dit fort ga je weer even terug in de geschiedenis. En die mogelijkheden om het fort te bezoeken zijn schaars! Daarom is het extra leuk dat je er wel heen kunt op 5 en 6 juni als ze meedoen aan de start van het fortenseizoen.

Op 5 juni volgen de klanken van oude muziek je tijdens je bezoek. Dan speelt het Nederlands Grammofoon Genootschap oude muziek op platenspelers. En op 6 juni kun je zien hoe tinnen soldaatjes worden gemaakt! En: je kunt er daarna eentje beschilderen.

Fort van Hoofddorp: rondleidingen en acrobatiek

HOOFDDORP - Dit is de kans om het Fort van Hoofddorp te bezoeken! De renovatie van dit fort was net klaar in september vorig jaar, maar na de opening moesten de poorten al snel weer dicht. Maar op 5 en 6 juni is het zover: ook in het Fort van Hoofddorp start dan het fortenseizoen en kan eindelijk weer meer worden bezocht dan de buitenruimte. Ga mee op een rondleiding langs de geniedijk, de fortbatterijen en de damsluis en door het hoofdgebouw en mis niets. De rondleidingen zijn op beide dagen om 13:00 uur en 16:00 uur. Plof daarna neer op het terras om nog even na te genieten van deze bijzondere plek.

Op zondag 6 juni zijn er ook nog allerlei activiteiten: acrobatiek in de 'Bubbel van de Vrijheid', een zangworkshop in het openluchttheater, door een lens kijken naar het fort vanuit de keelkazemat en het buitenspel Verdedig en Val Aan. Wel even een tijdslot reserveren voor de spelkist.

Kunst in het Kunstfort

VIJFHUIZEN - Wie aarzelt tussen een bezoekje aan een fort of een museum komt helemaal aan zijn trekken bij de exposities in het Kunstfort. Op 5 juni openen daar twee nieuwe tentoonstellingen. De intrigerende sculpturen en video's van Katja Novitskova zijn te zien in de metalen Genieloods, het historische wapenarsenaal van het Kunstfort. In het fortgebouw zelf vormen de sculpturen van drie kunstenaars uit drie verschillende generaties een mooi contrast met dit betonnen fort. Maar dat is niet de enige kunst die te zien is op dit forteneiland. Vooral buiten kom je overal onverwachte beelden tegen. Van een pad van grafstenen en schelpsculpturen aan het water tot een houten 'love gun': wie hier rondloopt wordt voortdurend verrast! Je kunt een kijkje komen nemen op beide dagen van 13:00 uur tot 17:00 uur.

Ook interessant

  • Overal op de forten kun je het gratis FORT! Magazine meenemen! Of lees het op Forten.nl;
  • Op meerdere forten kun je de Expeditie Waterlinie doen! Dit is een gratis QR-code speurtocht, waarbij kinderen tussen de zes en twaalf jaar digitaal van alles over de forten kunnen ontdekken;
  • Bekijk ook deze leuke activiteiten bij forten en vestingen;
  • Wandel over (een stukje van) Het Waterliniepad.
Foto 2. Bezoek de loopgraven van Werk aan de Groeneweg. Foto: Forten.nl © Hans van den Bos
Foto 3. Tinnen soldaatjes schilderen bij Fort aan den Ham. Foto: Fort aan den Ham / Stichting Liniebreed Ondernemen
Foto 4. Bij Fort Pannerden is van alles te doen, zoals wandelen door de diepe grachten. Foto: Fort Pannerden
Foto 5. Ontdek de exposities en onverwachte sculpturen in en om Kunstfort. Foto: Kunstfort / Stichting Liniebreed Ondernemen

Laatst gewijzigd: 2021-06-05 15:08:05 · Gepubliceerd: 3 juni 2021 - 878

Activiteiten Fort Pannerden

Vanaf morgen te bezoeken

Luchtwachttoren en bunker Nieuw Namen


Luchtwachttoren en bunker Nieuw Namen

Nu te bezoeken