Ik zie, ik zie... het wonder van je ogen

NEMO Science Museum |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Tentoonstelling Zo te zien in NEMO Science Museum in Amsterdam

8 juli 2021 Wetenschap Amsterdam, Noord-Holland Ik zie, ik zie wat jij niet ziet. Of wacht, zie ik het zelf eigenlijk wel? Deze zomer draait het in het NEMO Science Museum om het wonder van zien. In de tijdelijke familietentoonstelling Zo te zien kom je erachter hoe ogen precies werken en hoe iemand met een visuele beperking toch kan zien.

Foto 1. Fop je brein in de familietentoonstelling Zo te zien. Foto: DigiDaan

We staan er vaak niet bij stil, maar dat we kunnen zien is best bijzonder. Hoe werkt dat eigenlijk allemaal in je ogen en hersenen? Van 10 juli tot en met 31 oktober 2021 ontdekken de bezoekers in de nieuwe familietentoonstelling in NEMO Science Museum hoe ogen werken. En of je nou wel de werkelijkheid ziet of toch een illusie. Door leuke activiteiten en experimenten kom je daar gauw genoeg achter in de tentoonstelling Zo te zien.

Doe mee aan de winactie en maak kans op twee vrijkaartjes voor NEMO Science Museum.

Wat als je niet kunt zien?

Hoe kijken mensen die kleurenblind, slechtziend of zelfs blind zijn? Bekijk het in Zo te Zien en ervaar hoe het met echolocatie of een taststok gemakkelijker wordt om iets waar te nemen. Mooi is dat de hele tentoonstelling is toegankelijk voor blinden en slechtzienden. Zo zijn alle teksten vindbaar en hoorbaar via de app Navilens en zijn ook alle activiteiten rond het thema 'zien' toegankelijk. Je kunt in De Werkplaats warmtebeeldcamera's bekijken - uitgeleend door het Ministerie van Defensie. En er staat een replica Van Leeuwenhoek-microscoop en een röntgenbuis. Bezoekers gaan in De Werkplaats zelf aan de slag en maken een schaduwschilderij.

Workshop communiceren in codetaal

In de zomervakantie kun je in NEMO meedoen aan allerlei nieuwe workshops en activiteiten. Kijk mee met de demonstratie Superzicht om te zien hoe technologie helpt om meer te zien. In de workshop Praat in codetaal draait alles om het morse-alfabet. Door middel van korte en lange piepjes maak je letters en kun je boodschappen doorsturen. Begin thuis alvast met de leuke proefjes op de website, die laten zien hoe je hersenen en ook beide ogen samenwerken. En doe vooral mee aan de #NEMOchallenge en maak een optische illusie. Hoe dat moet? Op de website staat een stappenplan. Succes!

Meer leuke dagjes weg in de zomervakantie

Foto 2. Puzzel zelf een oog in elkaar. Foto: DigiDaan
Foto 3. Ben je kleurenblind? Foto: DigiDaan
Foto 4. Lekker experimenteren in NEMO Science Museum. Foto: DigiDaan
NEMO Science Museum in Amsterdam. Foto: DigiDaan

Laatst gewijzigd: 2021-07-13 10:56:53 · Gepubliceerd: 2021-07-06 16:48:51 - 2409