7 leuke tentoonstellingen voor kinderen

Meer leuke musea voor kinderen |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Tip voor de zomervakantie: bezoek deze musea

29 juni 2021 Cultuur Landelijk Musea zijn hartstikke leerzaam voor kinderen en bovendien zijn er volop tentoonstellingen speciaal voor hen gemaakt. Neem je kinderen mee naar een museum en geniet samen van deze 7 leuke exposities. Maak iets moois van aangespoelde spulletjes, ontdek een wondere wereld en ga op bezoek in Fabeltjesland. Veel plezier!

Foto 1. Gif is een echte superkracht bewijzen de hoofdrolspelers van de tentoonstelling GIF. Foto: Marcel van Kammen

1. Kinderbiënnale in Groninger Museum

GRONINGEN - Een tentoonstelling voor iedereen, gemaakt door kinderen: dat is de Kinderbiënnale. Het Groninger Museum is het eerste Nederlandse museum wat de touwtjes in handen van kinderen legde en hen vroeg wat ze in een tentoonstelling wilden zien. Het resultaat? Dat kun je tot en met 9 januari 2022 zelf komen bekijken! Met de hulp en ideeën van 30 kinderen is het een actieve tentoonstelling geworden, met elf kunstwerken van internationale en regionale kunstenaars. Kom dwalen in een wondere wereld, dirigeer een orkest en laat je leiden door je eigen nieuwsgierigheid in de Kinderbiënnale.

2. Sea de Zee bij Villa Zebra

ROTTERDAM - De zee is fascinerend, voor jong en oud. Er is zoveel te zien! Dat geldt ook voor de - best nog wel nieuwe - tentoonstelling Sea de Zee in Villa Zebra. Kinderen van vijf tot twaalf jaar laten zich in deze interactieve expositie meevoeren met de stroming vol gedichten en kunstwerken. Leuk weetje: ook burgemeester Ahmed Aboutaleb schreef een gedicht voor Sea de Zee. Het mooie van Villa Zebra is dat kinderen van alles mogen aanraken en zelf doen. Klimmen over een duinpan en mooie spulletjes jutten bij een volgend kunstwerk. Onderweg door de expositie verzamelen kinderen ideeën voor een eigen gedicht wat ze uiteindelijk als flessenpost versturen voor volgende bezoekers. In de zomervakantie mogen ze ook nog 'Wadlopers' maken: kunstwerken of beesten van aangespoelde spullen.
Tip: bestel tickets met korting voor Villa Zebra op DagjeWeg.NL Tickets.

3. Welkom in Fabeltjesland!

TERSCHUUR - De tijdelijke expositie over de Fabeltjeskrant in het Oude Ambachten & Speelgoed Museum brengt bij volwassenen vast herinneringen naar boven. Hallo meneer de Uil! De bekende blauw-gele uil heet jong en oud van harte welkom en ook andere originele poppen uit de serie zoals Lowieke de Vos en Juffrouw Ooievaar zijn aanwezig. Schuif samen met de kids aan in het Praathuis van Bor de Wolf en kijk oude fragmenten terug. Extra leuk is de 'making of-video', die je een blik achter de schermen gunt. Kinderen gaan lekker aan de slag in het Knutsel Atelier en kunnen op vastgestelde data en tijdstippen Meneer de Uil ontmoeten of genieten van een poppenkastvoorstelling van de Fabeltjeskrant. De expositie is te zien van 1 juli tot en met 31 december 2021.
Tip: bestel tickets met korting voor het Oude Ambachten & Speelgoed Museum.

4. Zee vol Verhalen in het Zuiderzeemuseum

ENKHUIZEN - Aten kinderen vroeger wel eens patat? En wat voor kleren hadden ze toen aan? Berend weet het antwoord! In het Zuiderzeemuseum neemt hij kinderen mee terug in de tijd, naar zo’n honderd jaar geleden. In de tentoonstelling Zee vol verhalen luisteren ze naar zijn verhalen, gewoon met hun eigen telefoon. In deze vaste tentoonstelling komen bewoners uit de Zuiderzeeregio van nu en vroeger aan het woord en delen van alles over hun dagelijks leven. Marretje de zeemeeuw houdt ondertussen de jongste bezoekertjes bezig met een leuke tour door het museum. Klimmen op een vissersschip, een ritje maken op een kermispaard: ze zijn er wel even zoet mee! Spelenderwijs steken ze van alles op en ook (groot)ouders doen lekker mee.

De tekst gaat verder onder de video.

5. Helden in het Mariniersmuseum

ROTTERDAM - Helden, we kennen ze allemaal. Maar wanneer ben je een held? In de tentoonstelling Helden in het Mariniersmuseum maak je kennis met drie mariniershelden. Mannen die in levensbedreigende situaties zonder twijfel dapper handelden, iets wat slechts 5 procent van de mensen doet, blijkt uit onderzoek. Neem Michiel de Ruyter, een echte volksheld, die in drie oorlogen vocht en medeoprichter was van de het Regiment Zeesoldaten, nu het Korps Mariniers. Of luister naar het verhaal van Giovanni Hakkenberg, die als jonge marinier naar Nederlands-Indië ging en daar door listige acties de vijand steeds te slim af was. En dan marinier Thomas, die zijn eenheid redde in Mali. Echte helden. Wie wil jij aan de tentoonstelling toevoegen? Nomineer een held via de website van het Mariniersmuseum en je vindt hem of haar terug in de tentoonstelling.
Tip: bestel tickets met korting voor het Mariniersmuseum op DagjeWeg.NL Tickets.

6. Uitvinders gezocht in De Museumfabriek

ENSCHEDE - Niet echt een tentoonstelling, maar wel hartstikke leuk: Eiberts Atelier in De Museumfabriek. Neem deze zomervakantie een kijkje in dit waanzinnige atelier vol uitvindingen en gekke wetenschappelijke objecten. Eibert Draisma is een echte eigenwijze uitvinder, die dan weer een slim product maakt voor een groot bedrijf en het volgende moment een karaokerobot voor zichzelf. Of een sprekend koffiezetapparaat! Kinderen vanaf ongeveer acht jaar gaan zelf aan de slag in het atelier en maken een robotje of het toffe Draismannetje wat draait op een zonnecel. Let op: er geldt een extra toeslag voor de workshops in Eibert's Atelier. Tijdens de zomervakantie is De Museumfabriek tijdelijk de Uitvindfabriek waarin je naast Eiberts Atelier ook de Mad Science Show, nieuwe Wunderkammers en razendsnelle waterstofauto's kunt bekijker.

7. GIF in Natuurmuseum Fryslân

LEEUWARDEN - Gelukkig zit er een dikke glaswand voor de hoofdrolspelers van de tentoonstelling GIF in Natuurmuseum Fryslân. Spinnen, slangen, duizendpoten en kikkers: de een nog giftiger dan de ander. Durf je het aan om deze dieren van dichtbij te bekijken? In de expositie vertelt bioloog en onderzoeker Freek Vonk in zijn filmpjes van alles over deze giftige beesten. Want gif is in de natuur echt een superpower, wat werkt als bescherming maar ook als dodelijk wapen. Wist je dat een beet van een koningscobra een olifant kan doden? Kinderen leren door interactieve spellen spelenderwijs hoe het is om met gif om te gaan. Er zijn regelmatig voedermomenten bij de giftige kikkers en padden en bij het GIFpunt mag iedereen een slangenhuid voelen. Wonderlijk en heel leerzaam!

Leuke dagjes weg in de zomervakantie

Foto 2. Welkom in Fabeltjesland! Foto: Oude Ambachten & Speelgoed Museum
Foto 3. Wie zijn de echte helden? Foto: Mariniersmuseum
Foto 4. Koningin Maxima ontdekt de Orkest Ontdekker van Chantalla Pleiter in de Kinderbiënnale. Foto: Siese Veenstra / Groninger Museum

Laatst gewijzigd: 2021-07-01 17:24:23 · Gepubliceerd: 2021-06-28 15:52:44 - 1974