Dit zijn de leukste activiteiten tijdens de zomervakantie

Er is genoeg te doen deze zomer!

Dit kun je doen in de zomervakantie! Gesponsorde bijdrage door
Foto 1. Naturalis is uitgeroepen tot Europees Museum van het Jaar 2021. Bekijk onder andere deze reusachtige mammoet uit de IJstijd. Foto: Naturalis © Koen Mol

archief oud artikel 28 juni 2021 Toerisme Landelijk Het is zomer en dat betekent... bijna vakantie! De perfecte periode om heel veel leuke dingen te doen met het gezin of met vriendjes en vriendinnetjes. Maar wat zijn eigenlijk de tofste uitstapjes? Wij zetten de leukste activiteiten tijdens de zomervakantie voor je op een rijtje.

Bezoek het beste museum van Europa: Naturalis

LEIDEN, ZUID-HOLLAND - And the winner is... Naturalis! Deze zomervakantie bezoek je in Leiden het Europees Museum van het Jaar 2021. En het museum won deze prestigieuze prijs natuurlijk niet zomaar. Naturalis doet al bijna 200 jaar onderzoek naar biodiversiteit en de mooiste objecten vind je terug in het nieuwe museum. Zowel kinderen als volwassenen leren er van alles over het leven op aarde. Wandel vol verwondering door de dinotijd, waar de gigantische skeletten je doen beseffen wat voor immense dieren miljoenen jaren geleden onze wereld bevolkten. Maar bekijk ook de allerlaatste quagga-merrie, die speciaal voor de 200 jaar Naturalis-tentoonstelling tijdelijk te zien is voor het publiek. En dat is nog lang niet alles, want het museum heeft meer dan 40 miljoen objecten in de collectie. Kijk je ogen uit!

Zwemmen en spelen bij BillyBird Hemelrijk

VOLKEL, NOORD-BRABANT – Lekker spelen is het leukste wat er is! In BillyBird Hemelrijk ravotten kinderen naar hartenlust, zoveel ze willen. Bij lekker weer is het grote strandbad in het hart van het park de perfecte plek om af te koelen. Plons heerlijk in het water, pak de waterfiets, glijd van heel veel glijbanen en leef je uit met alle gave attracties in de buitenlucht. Trotseer touwbruggen en klimnetten, zoef van de spectaculaire bootjesglijbaan Splash en beklim de klimberg Hemalaya. Het speelgebied is sinds kort bovendien weer een attractie rijker. In de SaltoSwing, schommel je door zelf te lopen 360 graden rond. Leuk voor ouders én kinderen. Behalve als je hoogtevrees hebt natuurlijk. Iets minder mooi weer? Dan vermaken de avonturiertjes zich overigens ook uitstekend in binnenspeeltuin Zeeroversland. Op zaterdag 24 en zondag 25 juli is er nog meer pret tijdens het Spetterspektakel in het park. In dat weekend vind je verspreid over het terrein overal springkussens met water.

Hallo Meneer de Uil!

TERSCHUUR, GELDERLAND - In het Oude Ambachten & Speelgoed Museum sta je deze zomer oog in oog met de échte Meneer de Uil, Zoef de Haas, Juffrouw Ooievaar en Ed en Willem Bever. De tentoonstelling De Fabeltjeskrant door de jaren heen neemt je me mee terug naar de ochtenden waarop je met natte haartjes aan de buis gekluisterd zat. Bekijk de originele poppen en herkenbare decorstukken uit de serie, breng een bezoekje aan het Praathuis van Bor de Wolf en zie hoe het er achter de schermen aan toe ging in 'the making of'. De kinderen kruipen ondertussen door de gangen van Momfer de Mol en vermaken zich opperbest tussen al die kleurrijke dieren. Een leuk dagje uit tijdens de zomervakantie met het hele gezin.

Beleef het verleden in het gezellige Oude Ambachten & Speelgoed Museum! Tot €2,- korting op je tickets! bij DagjeWeg.NL Tickets.

Zuiderzeemuseum: Must See

ENKHUIZEN, NOORD-HOLLAND – Noem het stereotype of cliché, maar als je in het buitenland vraagt naar iets typisch Nederlands, krijg je als antwoord toch vaak zaken als klompen, molens en kaas. Veelal afkomstig uit het voormalig Zuiderzeegebied. In het Zuiderzeemuseum bewonder je deze zomer vijftien iconische Nederlandse objecten tijdens de tentoonstelling Must See. Verwacht bijvoorbeeld van een gigantische kaasplank, een enorme 3D-geprinte bloem en een bijzonder audiovisueel kunstwerk dat je meeneemt naar de strijd tegen het water. Ook kinderen trekken als echte toeristen met een reisverslag door het museum. De route? Die kiezen ze helemaal zelf. En bij vakantie hoort natuurlijk ook een kaartje sturen! In het kinderatelier kunnen ze aan de slag met het creëren van hun schitterende eigen ansichtkaart.

Neem een kijkje in het verleden in Archeon

ALPHEN AAN DEN RIJN, ZUID-HOLLAND – Hoe leefden de allereerste mensen en hoe woonde men zo'n duizend jaar geleden? Je komt er deze zomervakantie achter in Archeon. In de komende maanden barst het in het museumpark namelijk van de historische thema-activiteiten. Maak een indrukwekkende tijdreis, die op 10 juli start met ridders en straattheater tijdens de Middeleeuwse Weken (tot en met 25 juli). Kom je een weekje later terug, dan loop je zomaar een stelletje Romeinen tegen het lijf (31 juli tot en met 15 augustus). Wil je nâg verder terug naar de periode waarin mensen nog berenvellen droegen? Ga dan naar Archeon in de Prehistorische Weken (16 augustus tot en met 27 augustus). En aan het eind van de vakantie een ontmoeting met de Vikingen meepakken? Dan is het weekend van 28 en 29 augustus hét moment voor een bezoekje!

Word verliefd op de Achterhoek

ACHTERHOEK, GELDERLAND – Of je er nou een dagje op uit gaat of een bijzonder stekje zoekt voor een hele week, in de Achterhoek is het altijd genieten. Je vindt er uitgestrekte weilanden vol koeien, pittoreske dorpjes en vooral heel veel vriendelijke en gastvrije mensen. Op en top vakantiegevoel! Ook met kinderen is deze Gelderse regio een absolute aanrader. Er is namelijk meer dan genoeg te doen. Kidsgeluk in de Achterhoek weet precies waar de jongste vakantiegangertjes blij van worden. Trek de schitterende natuur in met één van de veertig avontuurlijke kinderroutes, doe inspiratie op voor gezellige daguitjes en vind de leukste campings in de regio. Ga op reis naar één van de mooiste streken van ons eigen Nederland. Als je er bent geweest, ben je op slag verliefd!

The summer is magic in attractiepark Toverland

SEVENUM, LIMBURG – Toverland viert haar twintigste verjaardag en dat betekent feest! En hoe vier je het jubileum van een pretpark nou beter dan door je extra lang te laten betoveren door tientallen toffe attracties, entertainment acts en spectaculaire shows. Tijdens Summer Feelings in Toverland - van 17 juli tot en met 5 september - is het magische attractiepark geopend van 10:00 uur tot 21:00 uur. Tijd genoeg dus om je favoriete attracties gewoon nâg een keer toe doen. Wist je trouwens dat je in Toverland een ritje kunt maken in de snelste houten achtbaan (Troy) en de allereerste 'wing coaster' (FÄ“nix) van de Benelux? Stap na je adrenalinerush in een bootje en neem een kijkje in de wondere wereld van tovenaar Merlijn. Heb je aan één dag niet genoeg? Goed nieuws: dit jaar kun je in stijl overnachten op de pop-up-camping.

Een spetterend dagje uit in het Nederlands Watermuseum

ARNHEM, GELDERLAND - Verborgen in én onder park Sonsbeek in Arnhem ligt een echt doe-museum: het Nederlands Watermuseum. Op deze eigentijdse en interactieve plek kom je alles te weten over water. Leer waar water allemaal voor gebruikt wordt en hoe het kan dat je het 'gewoon' kunt drinken. Komt er over vijftig jaar nog water uit de kraan en weet je eigenlijk hoeveel water je zelf iedere dag gebruikt? Neem een duik in het riool en beheer zelf de dijken. Nederland is een echt waterland, maar wat doe je als er tâch een overstroming komt? In het spel Als ons water stijgt krijg je een minuut de tijd om te bedenken welke spullen je meeneemt naar het hoogste punt in huis. Wordt het een warme deken, voedsel of toch je telefoon?

Spelen en uitvinden bij de Spelerij

DIEREN, GELDERLAND - Megagrote bellen blazen, zand weggraven met een hijskraan, zelf een gekke carrousel in beweging krijgen en je eigen naamplaatje slaan: je ziet meteen dat De Spelerij en Uitvinderij niet zomaar een speelplek is. Hier kunnen kinderen volop hun fantasie de vrije loop laten in de bijzondere speelobjecten. Wie durft er van de rolbaan af te hobbelen? Of ga aan de slag met bijzondere materialen en stoere machines om je eigen kunstwerk te maken. Hier ontdekken kinderen 'hoe dingen werken'. En wat ze kunnen bereiken als ze het samen doen. Er is echt van alles mogelijk! Zelfs je eigen broodjes bakken, met je eigen vulling. Wel even reserveren, dan zetten de enthousiaste mensen van de Spelerij en Uitvinderij het deeg alvast voor jullie te rijzen.

In De Spelerij in Dieren mogen kinderen spelen met kunst. Koop gemakkelijk tickets.

Ook leuk tijdens de zomervakantie

Foto 2. Archeon staat deze zomervakantie bol van de speciale thema-activiteiten, waaronder de Prehistorische Weken. Foto: Archeon
Foto 3. Beleef magische zomeravonden tijdens Summer Feelings in attractiepark Toverland. Foto: Toverland
Foto 4. Kinderen maken gave kunstwerken in de Spelerij in Dieren. Helemaal zelf! Foto: De Spelerij
Foto 5. Doe interessante proefjes in het Waterlab in het Nederlands Watermuseum. Foto: Nederlands Watermuseum
Foto 6. Spring in de bootjesglijbaan Splash in BillyBird Hemelrijk en haal een nat pak. Foto: BillyBird Hemelrijk

Laatst gewijzigd: 2021-08-25 16:21:34 · Gepubliceerd: 2021-06-25 16:21:40 - 9479