1

10 gave dingen om te doen in vestingstadje Leerdam

Van glasblazen tot historische bijbels

Doen in Leerdam Redactioneel door
Foto 1. Misschien wel de mooiste plek in Leerdam: de Zuidwal met de vierkante muizentorentjes. Foto: Tussen Lek & Linge © Maurice Giltjes

8 juli 2022 bijgewerkt: 31 augustus 2023 Toerisme Leerdam, Utrecht Leerdam is vooral bekend om zijn glas en zijn kazen. Maar het is ook een leuk vestingstadje aan riviertje De Linge, waar veel te doen is. Bekijk wat er over is van de fraaie stadsmuren, shop in de kleine straatjes vol leuke winkeltjes en terrasjes en zie voor je ogen kunstwerken van glas ontstaan. Er is genoeg te doen voor een dagje uit, zelfs voor een heel weekendje weg. Zeker met deze 10 tips over wat je niet mag missen in Leerdam.

Het oude veerhuis

Een goede plek om te starten met je bezoek aan Leerdam is het plein voor Restaurant 't Veerhuys. Daar kun je makkelijk parkeren en vervolgens kiezen of je eerst naar de haven onderaan de oude stadsmuren gaat, of de Kerkstraat in om lekker te shoppen. Of misschien toch eerst een kopje koffie in 't Veerhuys? Het uitzicht hier op de haven en op de tuin van het historische Hofje Van Aerden maakt de keuze misschien wat gemakkelijker. Tip voor mensen die naar Leerdam komen voor een romantisch dagje of weekend: ze serveren er verschillende soorten high tea.

Met het OV kun je ook goed naar Leerdam. De trein komt aan bij een nostalgisch stationnetje, waarvandaan het ongeveer tien minuten lopen is naar 't Veerhuys. Dat kan dwars door het oude centrum, dus je stedentrip begint meteen. Misschien toch maar eerst dat leuke winkeltje inschieten en onderweg de echte Leerdammer kaas kopen.

Foto 2. Duik je de stad in of zoek je het water op? Foto: Tussen Lek & Linge © Hans van Vrouwerf

Museum van het Kaartspel & Bridge Museum

Vlak bij het station ligt het Museum van het Kaartspel & Bridge Museum. Dit is het enige bridgemuseum ter wereld! De hele begane grond is een walhalla voor bridgeliefhebbers, vol boeken en tijdschriften over het enige kaartspel dat over de hele wereld dezelfde spelregels heeft. Maar ook als je niets met bridgen hebt zijn de historische bridgetafels een plaatje. Of ga snel naar de eerste verdieping vol bijzondere producten die iets te maken hebben met kaarten. Troefaanwijzers bijvoorbeeld, complete serviezen met afbeeldingen van speelkaarten erop, beeldjes van Laurel en Hardy die aan het kaarten zijn en een fraaie kaartdoos die van een zinkend oorlogsschip werd gered.

Foto 3. Voor het Kaartspel & Bridge Museum (rechts) zit je heerlijk in het groen. Foto: Museum van het Kaartspel & Bridge Museum

De Grote Kerk

Midden in het centrum is de Grote Kerk opvallend aanwezig. De kerk doet zijn naam eer aan, want hij domineert alles om zich heen. Wat meteen opvalt zijn de horizontale strepen in een deel van het gebouw, gemetseld met lichtere stenen dan de rest. De kerk heeft verder een ingebouwde romaanse toren uit de dertiende eeuw en ook een aantal delen uit de vijftiende eeuw zijn bewaard gebleven. Dit rijksmonument is al een aantal keren gerestaureerd. Aan de westkant kun je de funderingen zien van de doopkapel die ooit bij de kerk hoorde. Deze heeft waarschijnlijk één van de restauraties niet overleefd.

Foto 4. Download de Leerdam Tour app op je mobiel en wandel langs monumenten als de Grote Kerk. Foto: Tussen Lek & Linge © Maurice Giltjes

Het Hofje van Mevrouw van Aerden

Vlak bij 't Veerhuys ligt het Hofje van Mevrouw van Aerden. Het hele hofje is nu een museum met authentiek ingerichte kamers, schilderijen van Hollandse meesters uit de zeventiende eeuw, Amsterdams miniatuurzilver uit de achttiende eeuw en twee prachtige tuinen. Het museum en de Franse binnentuin zijn helaas voor onbepaalde tijd gesloten. Maar je kunt wel door een sierlijk hek de Nutstuin in, die tussen de gebouwen van het hofje en de stadsmuren ligt en waar je een mooi uitzicht hebt over de Linge. Er staan fruitbomen, geneeskrachtige kruiden en veel historische groenten die we vaak niet meer kennen. Daartussen liggen de resten van het Kasteel van Leerdam dat in 1574 door de Spanjaarden is kapotgeschoten. Het hofje ligt namelijk op de plek waar dit kasteel ooit stond.

Foto 5. Uitzicht vanuit de Nutstuin van het Hofje van Mevrouw van Aerden. Foto: Tussen Lek & Linge © Hans van Vrouwerf

De Zuidwal met Muizentorentjes

Dat Leerdam vroeger een vestingstadje was zie je vooral bij riviertje de Linge. Daar staat een prachtig stuk van de stadsmuren nog overeind. Vooral de Zuidwal met zijn karakteristieke vierkante torentjes is een plaatje. Deze 'Muizentorentjes' zijn kleine woontorentjes uit de achttiende eeuw waar nog steeds in gewoond wordt. Behalve in het meest westelijke torentje vlak bij de haven, daarin vind je koffie- en theehuis De Muizentoren, nu nog steeds bekend onder de oude naam Thee Leutje. Voor een romantische date is dit next level! Natuurlijk hebben ze een high tea, maar een lunch met ijskoffie en hun Muizentorentje specialiteit is ook niet te versmaden. Helaas zijn ze alleen op vrijdag en zaterdag open.

Foto 6. De Zuiderwal met zijn karakteristieke Muizentorentjes. Foto: Tussen Lek & Linge © Hans van Vrouwerf

De Glasblazerij

Tegenover de Zuidwal, aan de andere kant van het water, ligt de houten loods van de Glasblazerij. Altijd al benieuwd geweest hoe glas nou precies gemaakt wordt? Hier kun je het met eigen ogen zien! In de Glasblazerij geven ze namelijk demonstraties glasblazen. Je komt er over een houten ophaalbruggetje. Naast de Glasblazerij ligt Lunchcafé De Houtloods met terras aan het water, nog zo'n fijn plekje om even te zitten. Tip: bij de Glasblazerij kun je ook zelf glas blazen! Op maandag geven ze namelijk geen demonstraties, maar kun je meedoen met een eendaagse workshop. Controleer wel even of ze inderdaad gegeven worden. Of hou hun website in de gaten voor de miniworkshops glasblazen die regelmatig plaatsvinden in de weekenden.

Foto 7. Maak een demonstratie glasblazen mee in de Glasblazerij. Foto: Tussen Lek & Linge © Hans van Vrouwerf

Het Glasmuseum

De Glasblazerij is onderdeel van het Nationaal Glasmuseum. Tot in de tuin vind je hier prachtig glaswerk en kunst van glas waar de kleuren vanaf spatten. Je komt ogen tekort, zoveel hebben ze. Glazen voorwerpen van vroeger en nu, kunstige ramen, bijzondere wanddecoraties, glas waarin fraaie afbeeldingen zijn gegraveerd en fragiele beeldjes. Huh, is dat een My Little Pony? Wat kan er veel meer met glas dan je ooit voor mogelijk had gehouden! Ondertussen trekt ook de hele geschiedenis van het glas maken aan je voorbij. Met kinderen is de bingo speurtocht een aanrader. Vanaf de Glasblazerij is het een wandeling van zo'n 25 minuten langs de Linge naar het Glasmuseum. Daarna smaakt een kopje koffie in de mooie tuin extra goed.

Foto 8. Wandel langs de kunst en geschiedenis van glas. Foto: Nationaal Glasmuseum © Ben Deiman

Het Bijbelmuseum

Wie vanaf het Glasmuseum iets verder doorloopt langs de Linge komt bij het Bijbelmuseum. De collectie in dit museum behoort tot de top van Nederlands cultureel en religieus erfgoed en geeft een goed beeld van de grote invloed van de Bijbel op onze cultuur, taal en kunst. Je ziet afbeeldingen van beroemde schilders, etsers en kaartenmakers uit de periode 1530 tot 1900. En ze hebben een eeuwenoude collectie gereedschappen waarmee de Statenbijbel werd gerestaureerd. Wat het Bijbelmuseum verder zo geliefd maakt bij de bezoekers zijn de verhalen die de gidsen over de vele bijzondere bijbels weten te vertellen. Een indrukwekkende ervaring. Je kunt helaas alleen een afspraak maken voor een bezoek op woensdag en op zaterdagmiddag, tenzij je met een grotere groep bent. Dan zijn er meer mogelijkheden.

Foto 9. Een topcollectie en boeiende verhalen in het Bijbelmuseum. Foto: Tussen Lek & Linge © Hans van Vrouwerf

Aqua Zoo Leerdam

Zoetwater vissen, zoutwater vissen, kikkers, leguanen, schildpadden: je vindt ze allemaal in Aqua Zoo Leerdam. Het haaienaquarium is gevuld met maar liefst 6000 liter zoutwater. Regelmatig worden hier ook haaien geboren. Neem een kijkje in het speciale haaienbabykraamaquarium en met een beetje mazzel zie je een klein haaitje uit één van de eieren komen! En wie goed kijkt kan vaak een embryo zien bewegen. Wauw. Overal kom je tablets tegen met informatie en er zijn een aantal interessante video's te zien. Heb je toch nog vragen, dan kun je terecht bij de enthousiaste vrijwilligers. Zij vertellen graag en met veel passie over de aquaria en terraria. Je vindt Aqua Zoo Leerdam in het oosten van de stad, ongeveer een kwartiertje lopen van het centrum.

Foto 10. Je vergapen aan aquariums en terrariums. Foto: Aqua Zoo © Ivar Christiaanse

Ontdek de stad met een app of gids

Wil je zeker weten dat je geen mooi of interessant plekje mist in Leerdam, dan is een wandeling met stadsgids een aanrader. De gidsen vertellen je alles over de geschiedenis van Leerdam, leuke anekdotes en hoe de glasindustrie hier tot bloei kwam. Wist je bijvoorbeeld dat Koning Willem-Alexander ook graaf van Leerdam is? Je kunt ook zelf van alles ontdekken over de stad met een routeboekje of de gratis app Leerdam Tour. Die bevat een route, verhalen, luisterfragmenten en augmented reality. Hou de app omhoog en zie oude stadspoorten verschijnen, ontmoet de voormalige directeur van de glasfabriek en hoor de feestelijke ontvangst van Napoleon in de glasstad.

Foto 11. Ontdek de mooiste plekken van Leerdam met een stadsgids (met hoed), die je er alles over kan vertellen. Of met de app. Foto: Tussen Lek & Linge © Mirja van Dijk
Foto 12. Misschien wel de mooiste plek in Leerdam: de Zuidwal met de vierkante muizentorentjes. Foto: Tussen Lek & Linge © Maurice Giltjes

Laatst gewijzigd: 2023-08-31 18:02:45 · Gepubliceerd: 2021-08-26 10:55:59 - 19206