Kunstfestival De Betovering is vakantieplezier voor ieder kind

Kinderkunstfestival De Betovering |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Festival in Den Haag vol films, voorstellingen en workshops

14 oktober 2021 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland Herfstvakantietip! Van 15 tot en met 23 oktober borrelt en bruist het van de magie in Den Haag tijdens Kunstfestival De Betovering. Dit kunstfestival is speciaal voor de jeugd: kinderen tot en met twaalf jaar kunnen zich negen dagen lang onderdompelen in theater- en dansvoorstellingen, films, muziek, workshops en straattheater. Ouders niet getreurd, bij veel activiteiten mogen volwassenen gelukkig een handje helpen. Reserveer wel op tijd, want sommige activiteiten zitten al vol.

Foto 1. Films, voorstellingen en ook heel veel workshops voor kinderen tijdens Kunstfestival De Betovering. Zoals het workshoptraject van Het Nationale Theater: samen in vijf dagen een voorstelling maken! Foto: De Betovering ©2018 Studio Johan Nieuwenhuize

Toegankelijk voor alle kinderen

Kunstfestival De Betovering zit boordevol optredens en doe-dingen, het ene nog creatiever dan het andere. Met honderden voorstellingen en workshops verspreid over meer dan 55 locaties in en buiten Den Haag is er voor ieder kind wel iets te doen! En dat is de bedoeling, want De Betovering wil toegankelijk zijn voor álle kinderen. Zo zijn er ook activiteiten speciaal voor kinderen met een verstandelijke beperking, voor dove en slechthorende kinderen en voor kinderen die moeite hebben met het verwerken van prikkels. Voor hen zijn er speciale relax voorstellingen en films. Laat de herfstvakantie maar komen!

Omdat er zo ontzettend veel te doen is, hieronder enkele tips die meteen laten zien hoe uitgebreid en gevarieerd De Betovering is:

Films kijken

In Theater Dakota, Zuidlarenstraat 57 in Den Haag, draait een leuke animatiefilm The Addams Family op avontuur. In deze film heeft de populaire griezelfamilie veel hilarische avonturen en ontmoetingen. Of ga naar de film Hallo Wereld, waarin je allemaal verschillende diersoorten geboren ziet worden en ziet hoe ze leven en overleven langs de rivier. Dieren gemaakt van krantenpapier!

Speuren naar deurtjes

Tijdens De Betovering verschijnen er overal kleine deurtjes in Den Haag. Ga op speurtocht om ze allemaal te vinden! Want wie weet wat voor fantasieplekken er achter die deurtjes schuilen. Haal de route van de deurtjes-expeditie op bij de bibliotheken, theaters, wijkcentra en andere plekken die meedoen aan De Betovering en ga lekker buiten op avontuur. Op dezelfde plekken kun je meteen ook een gratis bouwpakketje krijgen waarmee je je eigen piepkleine deurtje maakt. Waar komt jouw deurtje? Thuis een plekje vinden mag natuurlijk ook.

Wervelende workshops

Het barst van de workshops tijdens De Betovering. Van dansworkshops (er is zelfs een peuterdans workshop) tot een houten standbeeld in elkaar timmeren. En van workshops dj, drummen of harp spelen tot het maken van je eigen graffiti, masker van klei of kunst van kruiden. De meeste workshops duren een paar uur tot een dag, maar een hele week kan ook! Met de workshop Laten we bij het eind beginnen... bij HNTjong oefen je met de rest van de cast vijf dagen achter elkaar aan een voorstelling. Met als knallende afsluiter natuurlijk een optreden voor echt publiek. Doe je het liefst iets buiten? Op 20 en 21 oktober is er een circus workshop op het plein voor Theater Dakota.

Bij veel workshops worden weinig woorden gebruikt, waardoor ze ook geschikt zijn voor kinderen die een andere taal spreken, doof of slechthorend zijn. En er zijn een aantal workshops speciaal voor kinderen met een verstandelijke beperking.

Prachtig poppentheater

Wandel door een steeds veranderend labyrint, waar je overal nieuwe taferelen tegenkomt uit het prijswinnende boek 'Ik geef je mijn hart'. Alles in deze voorstelling Yuto & De Boom wordt uitgebeeld met fraaie poppen. Ook schaduwbeelden en licht spelen een belangrijke rol. Je ziet Yuto en zijn boompje samen opgroeien, terwijl je door een koptelefoon hun verhaal hoort. Ook geschikt voor kinderen die doof of hardhorend zijn, zij kunnen bij de ingang eerst het verhaal lezen. En ja, geschikt voor rolstoelen! Op 18 tot en met 21 oktober, tussen 10:30 uur en 17:00 uur in Theater aan het Spui.

En Poppentheater Koekla geeft een mooie en sfeervolle voorstelling over het bekende verhaal De 3 biggetjes. Niet in een poppenkast, maar in een prachtig decor met dikke knoestige bomen en ja, schattige hutjes. De bladeren dwarrelen in het rond, want het is herfst en tijd voor de drie biggetjes om huisjes te bouwen. Huisjes die stevig genoeg zijn om de boze wolf buiten te houden. De poppenspeelster is voortdurend zichtbaar terwijl ze de karakters van alles laat doen en zeggen. Dat maakt de voorstelling ook heel geschikt voor peuters. Op maandag 18 oktober om 11:00 uur en 14:00 uur in Theater Ludens.

Er zijn nog veel meer voorstellingen te zien, van muziekspektakel met de Cellokrijgers tot de reality spelshow satire De Grote Red je Reet Show

Kleinste escaperoom ter wereld

Dol op avontuur en escaperooms? Stap dan in de kleinste escaperoom ter wereld bij Amare! Alleen voor kinderen zonder claustrofobie, want je zit hier opgesloten in een wel héél klein kantoor. Dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk weer de frisse buitenlucht in. Alleen moet je er eerst achterkomen hoe je de automatische deur open kunt krijgen... Je kunt de escaperoom op elke dag van het festival uitproberen: van 12:30 uur to 14:00 uur en van 14:30 uur tot 16:00 uur. Wie zet de snelste tijd neer?

Straattheater

Overal in de binnenstad en zelfs in het traptheater van Amare kun je opeens betoverend straattheater tegenkomen. Acrobatiek in een verscholen hoekje, een lange man zonder hoofd, de swingende DJ Frietmachine op het Spuiplein die aardappels laat dansen en vreemde robots die opeens voor je neus staan. Zelf kun je ook meedoen door te rennen in een groot hamsterrad, waarmee je stroom opwekt en zo je lievelingsmuziek kunt laten horen. Op 17 en 18 oktober loopt tussen 11:00 uur en 16:00 uur de Sterke Man van Cirq rond, die met gemak een hele stoet kinderen door de straten trekt.

Spectaculaire dans op straat

Hou vooral je ogen open voor Murikamification, zoiets spectaculairs zie je maar zelden: een ren-spring-klim-dansvoorstelling, waarbij de dansers bovenop beelden balanceren, handstandjes en andere acrobatische toeren uitvoeren op bankjes, over hekken en in lantaarnpalen springen en nog veel meer spannende kunsten uithalen. Zelfs roltrappen zijn niet veilig voor ze. Je komt ze op 21 en 22 oktober tussen 13:00 uur en 17:00 uur op straat tegen in Den Haag en op 23 oktober tussen 11:00 uur en 16:00 uur in het Traptheater van Amare.

Op de site van De Betovering vind je het hele programma.
Foto 2. Een van de vele optredens. Poppentheater Koekla brengt prachtig en sfeervol het verhaal van de drie biggetjes tot leven. Foto: De Betovering © Poppentheater Koekla
Foto 3. Zoek door de stad naar piepkleine deurtjes en maak er ook zelf eentje. Foto: De Betovering © Lotte Verweij

Laatst gewijzigd: 2021-10-13 16:32:46 · Gepubliceerd: 2021-10-13 14:40:39 - 773