1

Geboorteberichten uit de Nederlandse dierenparken

Ga op kraamvisite bij heel veel kleine diertjes

Dierentuinen in Nederland   Nieuws door
Foto 1. Vrolijk dartelt het neushoornkalf over de savanne van Burgers' Zoo in Arnhem. Foto: Koninklijke Burgers' Zoo

23 november 2021 Opmerkelijk Landelijk Niets is zo schattig als pasgeboren diertjes. In de Nederlandse dierenparken komen regelmatig jonge dieren ter wereld en dat is natuurlijk superleuk om te zien! We nemen graag even de geboortekaartjes met je door.

Zeldzame okapi geboren in Beekse Bergen

HILVARENBEEK, NOORD-BRABANT - We beginnen ons rondje kraamvisite in Safaripark Beekse Bergen, waar okapi Neyla voor het eerst moeder is geworden van zoon Dani. Het is de derde okapigeboorte in het safaripark sinds de bedreigde dieren in 2013 in Noord-Brabant kwamen wonen. Bijzonder: wereldwijd werden in dierenparken dit jaar maar negen andere okapi's geboren. Wie goed kijkt, ziet dat de dieren wel iets weghebben van giraffen. Ze komen uit dezelfde familie en worden vanwege hun leefgebied ook wel 'bosgiraffe' genoemd. Het jong zit in de eerste weken van zijn leven trouwens nog wel veilig in het binnenverblijf, maar binnenkort kun je Dani ook als bezoeker van harte welkom heten. Kun je niet wachten? Check dan even het filmpje hieronder. Lief!

De tekst gaat verder onder de video.

Spot het kleine neushoorntje in Burgers' Zoo

ARNHEM, GELDERLAND - Diep in de nacht, op dinsdag 26 oktober, was het zover! In Burgers' Zoo wandelt sinds kort een jong breedlipneushoorntje rond, ook wel witte neushoorn genoemd. Het is overigens niet de eerste keer dat in het dierenpark een neushoorn het levenslicht ziet. Al veertien keer eerder was er beschuit met muisjes op de Arnhemse savanne. Ook voor moeder was het niet haar eerste kalf. De jongste aanwinst van Burgers' Zoo heeft al zeven broertjes en zusjes. De geboorte is onderdeel van een Europese fokprogramma. Het jong bekijken? Dat kan! Regelmatig scheppen moeder en kind een luchtje en kun je ze samen spotten. En zitten ze binnen, kijk dan mee via de video hieronder.

De tekst gaat verder onder de video.

Giraffe geboren in GaiaZOO

KERKRADE, LIMBURG - Het was alweer zeven jaar geleden sinds de laatste giraffe geboren werd in GaiaZOO, maar begin november was het eindelijk weer eens feest. En de geboorte van een giraffe is een waar spektakel. Want wist je dat een babygiraffe meteen van zo'n twee meter naar beneden kukelt? Maar zielig is dat allemaal niet, hoor. Het is zelfs heel belangrijk voor het op gang brengen van de ademhaling. En waar mensen er doorgaans meer dan een jaar over doen om te leren lopen, stapt een giraffe binnen een uurtje al vrolijk achter moeders aan. Het nieuwsgierige jong is de vierde nakomeling van deze moeder, is 1,80 meter lang en weegt ongeveer 100 kilogram. En weet je wat helemaal leuk is... je kunt ook vanuit huis live meekijken in de giraffestal via onderstaande video!

Wrattenzwijnbiggetje in Blijdorp

ROTTERDAM, ZUID-HOLLAND - Ook in Diergaarde Blijdorp valt iets te vieren! Hier werd half november een klein Visaya-wrattenzwijntje geboren en dat is best bijzonder. Een geboorte is natuurlijk altijd leuk, maar nâg meer wanneer het gaat om een ernstig bedreigde diersoort. De schattige zwijntjes danken hun naam aan hun natuurlijke habitat: de Visayas, een eilandengroep op de Filipijnen. De bossen waarin ze wonen, worden alleen steeds schaarser en er wordt bovendien op de dieren gejaagd. Als je ze onbezorgd ziet rondscharrelen in Rotterdam kun je het je haast niet voorstellen. Het biggetje is al vaak buiten te zien, dus ga vooral een kijkje nemen bij het recent opgeknapte verblijf.

Ook leuk

Foto 2. Bewonder binnenkort het zeldzame okapi-jong Dani bij Safaripark Beekse Bergen. Foto: Beekse Bergen/ Mariska Vermij - van Dijk

Laatst gewijzigd: 2023-05-26 10:37:05 · Gepubliceerd: 2021-11-17 15:06:59 - 722