1

Bezoek de 3 mooiste online uitstapjes van Nederland

Virtueel kasteel en exposities vol verhalen

Musea Redactioneel door
Foto 1. Treed binnen in het virtuele Kasteel Hoensbroek en volg de gids terug in de tijd. Foto: schermafbeelding virtueel Museum Hoensbroek

12 januari 2022 bijgewerkt: 24 januari 2022 Cultuur Landelijk De Museumprijs 2021 keek naar wat er online allemaal te beleven is bij musea. En dat is heel veel! Een vakjury koos uiteindelijk drie musea uit met fraaie digitale ervaringen én een mooie droom om ze nog verder uit te breiden. Drie online uitjes die de moeite meer dan waard zijn om lekker vanuit je luie stoel te bezoeken. Bekijk een online expositie, ontdek de verhalen achter een bijzonder kamerscherm en dwaal door een middeleeuws kasteel: dit zijn drie van de mooiste online uitstapjes in Nederland.

Kamerscherm komt tot leven

Museum Volkenkunde is genomineerd vanwege de online Deshima Experience. Hier kun je zien wat een uniek 180 jaar oud Japans kamerscherm uit het museum allemaal te vertellen heeft. Kies een verhaal, klik op de nummers en vervolgens brengen geluiden, vertellers, 3D-scans en kleine animaties het scherm tot leven. Meteen als je op 'start' klikt word je al meegevoerd naar Deshima, een kleine Nederlandse handelspost in een baai van Japan. Ontdek hoe het handelen er aan toeging in 1836 toen het kamerscherm werd geschilderd, hoe het leven was op deze kleine handelspost en maak een hofreis naar de shogun.

Er is nog veel meer online te doen bij Museum Volkenkunde. Lezingen over de Azteken, een digitale rondleiding door de expo Inspirerend Afrika, knutselwerk voor de kinderen, verhalen, podcasts en een videoserie waarin koks je laten zien hoe je wereldse gerechten maakt.

Online exposities en verhalen over Amsterdam

Het Amsterdam Museum verzamelt verhalen van Amsterdammers en achtergrondverhalen bij de collecties op hun site Hart Amsterdam. Een mooi voorbeeld is de online expositie 'Corona in de stad', wat een beeld geeft over de impact van het coronavirus op Amsterdam en haar bewoners. Heb je daar zelf een verhaal over, dan kun je dit nog steeds insturen. Zo blijft de expositie groeien.

Op Hart Amsterdam staan nog meer online exposities. Verder kun je door de collectie van het museum struinen en zien wat er nieuw binnen is en wat de bijzonderste objecten van het museum zijn. Er is een beeldbank met foto's van exposities uit het verleden. Je ontdekt er hoe bijzonder het historische gebouw van het museum is: een voormalig burgerweeshuis. En de site staat vol verhalen over onze hoofdstad.

De nummer 1: dwalen door kasteel Hoensbroek

Bij Kasteel Hoensbroek voel je je weer even terug in het verleden als je door nauwe gangetjes, over draaiende torentrappen en door prachtige kasteelzalen dwaalt. Dat kan niet alleen in het echt, maar ook online door hun virtuele kasteel! Compleet met gidsen die van alles vertellen. Elk hoekje en gaatje is te bezoeken. Wil je meer dan alleen maar rondkijken en horen wat de gidsen hebben te vertellen, klik dan op de icoontjes. Dat levert leuke extra informatie op, je ziet medewerkers op hun lievelingsplekken in het kasteel en je blijkt ook nog eens door de ramen naar buiten te kunnen kijken.

Het digitale Kasteel Hoensbroek is ook voor kinderen een leuk thuisuitje, want er is een speurtocht naar schatkisten en het harnas van de ridder. Waarbij ze zich wel moeten haasten, want de klok bovenin tikt onverbiddelijk door. Geen wonder dat dit virtuele kasteel en de toekomstplannen hiervoor uiteindelijk de Museumprijs van 2021 won.

Foto 2. Een deel van het Japanse kamerscherm in Museum Volkenkunde, dat online zijn verhaal vertelt Het kamerscherm is beschilderd door Kawahara Keiga. Foto: Museum Volkenkunde © René Gerritsen
Foto 3. Bezoek de collectie en verhalen van het Amsterdams Museum online, waaronder ook online expo's zoals de expo 'Corona in de stad'. Foto: schermafbeelding online expo Corona in de stad van het Amsterdams Museum
Foto 4. Start een online tour door Kasteel Hoensbroek of ga op schattenjacht. Foto: schermafbeelding virtueel Museum Hoensbroek

Laatst gewijzigd: 2022-01-24 15:35:09 · Gepubliceerd: 12 januari 2022 - 653