Paleis Het Loo gaat weer open!

Paleis Het Loo |  
Nieuws door
Foto 1. Bezoek Paleis Het Loo eindelijk weer vanbinnen, maar vergeet ook zeker niet een rondje te lopen door de paleistuinen. Foto: Paleis Het Loo

Keer terug naar de 17e eeuw en ontdek de geheimen van het paleis

9 april 2022 Cultuur Apeldoorn, Gelderland Het heeft even geduurd, maar na vier jaar wachten is het eindelijk zover. De deuren van Paleis Het Loo zwaaien op vrijdag 16 april, na een grondige renovatie, weer open voor publiek. En dit riante optrekje van de Oranjes heeft een aantal leuke nieuwe verrassingen voor je in petto. Ga snel eens kijken!

Terug naar de zeventiende eeuw

De tijdelijke sluiting en de grootschalige renovaties van Paleis Het Loo zijn zeker niet voor niets geweest. Veel kamers en zalen zijn opgeknapt en grotendeels teruggebracht in de stijl waarin ook de vroegere bewoners leefden. Van het behang tot de plafonds en van de kleurrijke tapijten tot de houten vloer, het krijgt allemaal weer de uitstraling van de zeventiende eeuw. En niet onbelangrijk: de collectie is weer terug! Bij binnenkomst staat er eerst een introductiefilm voor je klaar die je in een kwartiertje meeneemt naar de rijke historie van het paleis. Vervolgens wandel je door naar de tentoonstelling Sporen uit het verleden, waar stille getuigen je vertellen wat er zich allemaal op deze plek afspeelde. In de 335 jaar na de bouw van Het Loo én ver voordat de eerste steen werd gelegd.

Weekendje van maken? Kijk direct waar je kunt overnachten in Apeldoorn.

Drie nieuwe audioverhalen

Voor aanvang van je bezoek kies je welk van de twee paleisroutes je volgt, oost of west. Neem je de oost-route, dan maak je kennis met Willem en Mary, die het paleis lieten bouwen. Via een speciale app beluister je de audiotour, waarin Graaf Hans Willem Bentinck je alles vertelt over het leven van het echtpaar, de politiek van de zeventiende eeuw en de geheimen die Paleis Het Loo herbergt. Ga je voor de westelijke route, dan heb je opnieuw de keuze uit twee audiotours. Ontmoet Koningin Wilhelmina, die haar hele leven in het paleis woonde, of ga op pad met in je oor het speciale familieverhaal Thuis bij de Oranjes. Hoe is het om in een echt paleis te wonen? En hoe is het om koning of koningin te zijn? Oh, en je mag ook het dak op!

Grand Opening in 2023

De heropening van Paleis Het Loo betekent overigens niet dat de verbouwing helemaal klaar is. Behalve de routes die je vanaf medio april 2022 al kunt volgen, wordt er achter de schermen - of beter gezegd: onder de grond - hard gewerkt aan een volledig vernieuwd museum. En waar het paleis zelf juist weer zoveel mogelijk in de originele staat verkeert, is het nieuwe gedeelte onder het voorplein juist hypermodern. Met onder andere een indrukwekkend glazen dak. Dit levert 5000m2 op waardoor er extra ruimte ontstaat voor tentoonstellingen. Er komt een directe verbinding met het paleis zelf en er wordt een gloednieuwe museumwinkel ingericht. Ook tof: de jongste bezoekers vermaken zich op en top in het Juniorpaleis in de westvleugel.

  • De 'Grand Opening' van het vernieuwde museum staat gepland voor begin 2023.

Geniet van de tuinen en de bossen

Hoewel de paleistuinen ook in de afgelopen jaren gewoon toegankelijk waren voor publiek, zijn deze schitteren tuinen vol planten en fonteinen een absolute must see. Net als de monumentale stallen overigens. Aan het stallenplein staan onder meer de koninklijke rijtuigen, sledes en auto's. Maar niet alleen binnen de paleispoorten is veel te zien. Niet voor niets woonde de koninklijke familie ruim driehonderd jaar aan de rand van Apeldoorn. De bosrijke omgeving is schitterend. Combineer je bezoek aan het paleis met een wandeling door Kroondomein Het Loo, het landgoed van de Oranjes. Of ontdek het 250 hectare grote Stadspark Berg & Bos, waar Koningin Wilhelmina vroeger schilderde aan de rand van de vijver.

Ook leuk

Foto 2. De ruimtes van Paleis Het Loo is zoveel mogelijk teruggebracht naar de stijl van de zeventiende eeuw. Foto: Paleis Het Loo © Maarten Albrecht
Foto 3. Ontmoet Willem en Mary tijdens een van de nieuwe audiotours. Foto: Paleis Het Loo © Maarten Albrecht
Foto 4. Maak kennis met Koningin Wilhelmina, die haar hele leven op Paleis Het Loo woonde. Kijk rond in 'haar huis'. Foto: Paleis Het Loo © Maarten Albrecht
Foto 5. Bekijk de Koningssprongfontein in de paleistuinen. Foto: Paleis Het Loo © Maarten Albrecht

Laatst gewijzigd: 2022-04-08 09:54:35 · Gepubliceerd: 2022-04-07 17:15:17 - 1908