5 leuke festivals voor kinderen

Dagje weg met kinderen |  
Nieuws door
Foto 1. Creatief aan de slag op Hemeltjelief! Festival. Foto: Hemeltjelief!

Muziek, theater en magische werelden om in weg te dromen

20 mei 2022 Cultuur Landelijk Een mooie locatie vol vrolijke mensen, muziek, workshops en creativiteit. Op deze vijf festivals is er voor kinderen van alles te zien en te beleven. En of ze nu speciaal op kinderen gericht zijn, of alleen een kinderprogramma hebben, kinderen en ouders beleven er samen een mooie dag!

Swingen op het Hemeltjelief! Festival

AMSTERDAM - Op de Amsterdamse NSDM-werf heb je de poppen aan het dansen! Liefst vier dagen op een rij, van 26 tot en met 29 mei, vier je hier het Hemeltjelief! Festival vol grappige voorstellingen en bijzondere shows. Kinderen kijken hun ogen uit bij het poppentheater, de poppenkast en de wandelende pop-up shows. Tijdens een workshop maken ze hun eigen bijzonder poppencreatie en showen die in de poppenparade. En natuurlijk is er ook muziek! Vanaf de middag beklimmen verschillende artiesten het podium. En ‘s avonds als de kinderen in bed liggen gaan de grote mensen naar de afterparty in Noorderlicht om te dansen tot in de vroege uurtjes.

Foto 2. Een heerlijke dag samen op Hemeltjelief! Festival. Foto: Hemeltjelief!

Overal theater tijdens het Karavaan Festival

ALKMAAR - Het Karavaan Festival, van 26 mei tot en met 6 juni, brengt theater naar allerlei bijzondere plekken in en rond Alkmaar. Op het strand, in een boerderij en langs het kanaal: overal kun je theater meemaken. In het Alkmaarse Victoriepark is : het festivalhart. Hier kun je elke dag genieten van straattheater, een liveconcert, hapjes en drankjes. Neem de kinderen gerust mee, want ook voor hen is er van alles te beleven! Samen meedoen aan een voorstelling, swingen op de beats van de DJ Frietmachine of skelteren met reuze bewegende insecten. En dan zijn er ook nog clowns en acrobaten: komt dat zien!

Foto 3. Geniet van de familievoorstellingen tijdens Karavaan Festival. Foto: Fleur Dikken

Mooie Kinderboekenfestival

AMSTERDAM, NIJMEGEN, DEN BOSCH - Boeken en verhalen brengen je in een andere wereld, waar je kunt dromen en onvoorstelbare dingen beleven. Op het Mooie Kinderboekenfestival wordt die wonderlijke wereld uit de mooiste boeken werkelijkheid. In drie verschillende steden gaan kinderen op reis in tien verschillende boeken. Er zijn twee verschillende routes: voor kinderen van 4 tot en met 7 jaar en van 7 tot en met 10 jaar. De kleintjes luisteren onder meer naar de avonturen van Don en Sjon en gaan op reis naar Marokko samen met Esmaa uit het boek Duizend-en-één paarse djellaba’s. Voor de grote kinderen wacht het avontuur achter de geheimzinnige deur uit het boek Wie achter deze deur verdwaalt. En ze ontdekken het leven in de ijstijd in Doggerland naar het boek Onder de golven. Hier mag je zelf aan de slag met verftechnieken uit de prehistorie, als je tenminste niet bang bent om vies te worden!

Data en locaties

Foto 4. Vier een popcornfeestje op Mooie Kinderboekenfestival. Foto: Chris van Houts

Op naar de Kinderparade!

EINDHOVEN, DEN HAAG, UTRECHT, AMSTERDAM - De hele zomer reist theaterfestival De Parade langs verschillende steden. En dat is ook voor kinderen iets om naar uit te kijken! Iedere dag is er namelijk een gezellige KinderParade met theater- en muziekvoorstellingen en workshops. Leuk: je mag zelf poffertjes bakken! En natuurlijk maakt iedereen - ook ouders - een rondje in de bekende Zweefmolen op het festivalterrein. De KinderParade begint in de meeste steden om 14:00 uur. In Eindhoven staat de kinderactiviteit in de weekenden en op woensdag op het programma. Op het gewone programma van De Parade staan onder meer Lucky Fonz III, Elfie Tromp, Ellen ten Damme, Släpstick, Paul de Munnik & Steven Engel, Dilan Yurdakul, De Dansers, Voetvolk en Kiki Schippers.

Data en locaties

Foto 5. Jong en oud maakt een rondje in de draaimolen op De Parade. Foto: Erik van 't Hoff

Boekids: wonderland vol verhalen (GEWEEST)

DEN HAAG - Hoe krijg je kinderen nu nog aan het lezen? Onze tip: neem ze mee naar het Boekids Festival in Den Haag en je maakt een kans! Op dit literaire festival in PIP Den Haag, op 21 en 22 mei, begeven ze zich in een wonderland vol verhalen en leuke activiteiten. Luister naar het verhaal van Bob Popcorn en vier meteen een popcornfeestje of laat je haren stylen bij het boek 'Idje wil niet naar de kapper'. En er is muziek! Op het programma staan optredens van Donnie (a.k.a Maradonnie), Kinderkees, De Kraaien en Roosbeef.

Tip: op 19 en 20 mei is er ook nog Boektalk in de Centrale Bibliotheek, voor iedereen ouder dan 12 jaar.

Foto 6. Duik in de wonderlijke wereld van een boek tijdens Boekids. Foto: Fred Ernst

Ook leuk om te doen met kinderen

Foto 7. Hemeltjelief is vier dagen een feestje voor kinderen en ouders. Foto: Hemeltjelief!

Laatst gewijzigd: 2022-05-24 10:19:00 · Gepubliceerd: 2022-05-19 15:56:23 - 2729