1

Muzikaal spektakel over het leven van verzetsheld Maduro

Opera over liefde, oorlog en het ontstaan van een miniatuurstadje

Opera in Nederland Nieuws door
Foto 1. Wie is de verzetsheld waar Madurodam naar is vernoemd? Ontdek het in een bijzondere opera. Foto: Madurodam

archief oud artikel 23 augustus 2022 Toerisme Den Haag, Zuid-Holland Wat hebben een verzetsheld en Madurodam met elkaar te maken? Je ziet het in de spectaculaire Nederlandse opera over George Maduro in het nieuwe Haagse theater Amare. Een meeslepend verhaal over een verboden liefde, verzet en verraad. En over het ontstaan van Madurodam, een wel heel speciaal oorlogsmonument voor deze verzetsheld. De kaartverkoop is al begonnen, dus wees snel om nog een plekje te veroveren!

Wie is George Maduro?

Tragisch, dat kun je het leven van George Maduro wel noemen. Een liefde die slecht afloopt, krijgsgevangenschap en uiteindelijk verraad, waardoor hij in concentratiekamp Dachau terechtkomt. Daar overlijdt hij elf weken voor het einde van de oorlog. Maar Maduro is ook de man die aan het begin van de bezetting van Nederland een van de weinige successen leidt tegen het Duitse leger: de verovering van een door de Duitsers bezette villa. En die zich na de capitulatie niet gewonnen geeft, maar zich meteen aansluit bij het studentenverzet.

Spektakel op het Spuiplein

Van 1 tot en met 7 september komen de strijdbaarheid, het doorzettingsvermogen en de dreiging van de oorlogsjaren opnieuw tot leven in de opera Maduro. De voorstellingen zijn allemaal in het hypermoderne cultureel huis Amare in hartje Den Haag. Hier beleef je een grootse en meeslepende voorstelling. De professionele hoofdrolspelers krijgen namelijk steun van een koor met zo'n 120 zangers en zangeressen! En het bekende Residentie Orkest speelt live de muziek.

Twee verhalen in één

De opera gaat ook over Bep Boon, die na de oorlog een miniatuurstad wilt neerzetten waarin beroemde gebouwen en projecten van Nederland te zien zijn. Van de entree wil zij studenten die aan tbc lijden ondersteunen. Maar in die tijd was het een hele strijd om als ondernemende vrouw geld bij elkaar te krijgen. Dan ontmoet ze de ouders van George Maduro, die een herdenkingsmonument voor hun zoon willen. Hun ontmoeting is de start van de opera. Terwijl zij samenwerken om Madurodam te bouwen - nu ons grootste en bekendste miniatuurpark - zien we in flash backs het leven van George.

Oorlog en verraad

Die flashbacks beginnen met het vrolijke studentenleven van Maduro in Leiden en zijn tragische liefde voor een meisje uit een protestants gezin. George is joods en beide families zijn fel tegen hun relatie. Toch zet het verliefde stel door. Het is uiteindelijk de oorlog die hen uit elkaar haalt. Als George na een half jaar uit de beruchte Scheveningse gevangenis Het Oranjehotel komt, is zijn grote liefde getrouwd met een ander. George wilt weg uit Nederland en vertrekt naar Engeland. Maar hij wordt verraden, in België weer gevangen genomen en eindigt uiteindelijk in Dachau.

De cast

Maduro is een grootscheepse productie van Amare, het Residentie Orkest en de dansers van Dutch Don't Dance Division. Mediapartner is Madurodam. De cast bestaat uit:

  • George Maduro: Alexander de Jong
  • Bep Boon van der Starp (stichteres van Madurodam): Doris Baaten
  • Hedda de Haseth Möller (geliefde van George): Marlies Ruigrok
  • Jossy Maduro (vader van George): Frank Dolphin Wong
  • Beca Maduro (moeder van George): Herma van Piekeren
  • Anton (Broer van Hedda, vriend van George): Max Bruins
  • Onbekende soldaat: Joris van de Waterbeemd
Verder werken Kinderen van Theaterschool Rabarber mee en worden bijrollen vertolkt door leden van Theaterkoor Dario Fo van Kwekers in de kunst.

  • De kaarten voor opera Maduro kun je aanschaffen via de site van het Amare. Maar wees snel, want er zijn er al veel verkocht;
  • Leer George Maduro ook kennen bij Madurodam en bezoek de filmexperience over deze verzetsheld.
Foto 2. George Maduro in dienst bij Cavalerie. Foto: Madurodam
Foto 3. Ook in Madurodam kun je George Maduro leren kennen: in de speciale Filmexperience. Foto: Madurodam

Laatst gewijzigd: 2022-08-22 14:47:16 · Gepubliceerd: 23 augustus 2022 - 404

Activiteiten Amare

Binnen enkele weken te bezoeken

Wiener Maiblumen, concert door Ciconia Consort


Geniet van de sfeer van de Weense Konditorei met een stuk Sachertorte, luisterend naar het Ciconia Consort. Wiener Maiblumen, een programma met liederen en instrumentaal werk uit de Weense fin de...

Skid


GöteborgsOperans Danskompani is een van Europa’s creatiefste en meest dynamische gezelschappen op het gebied van hedendaagse dans. Dit ensemble komt nu naar Amare met een double bill bestaande uit...