1

Bridge to Liberation: experience over de Slag om Arnhem

Herdenken op een moderne en toegankelijke manier

Bridge to Liberation 2022 Nieuws door
Foto 1. Bridge to Liberation vindt dit jaar plaats op 16 september. Foto: © Chiel Eijt

archief oud artikel 10 september 2022 Geschiedenis Arnhem, Gelderland In ieder derde weekend van september staat alles in een groot deel van Gelderland in het teken van de Airborne. Dan worden namelijk de gebeurtenissen rond operatie Market Garden herdacht. In Arnhem is er naast kransleggingen en 'gewone' herdenkingen ook een bijzondere experience die je kunt bezoeken: Bridge to Liberation.

Herdenking voor een breed publiek

Aan de voet van de beroemde John Frostbrug in Arnhem ontstond in de afgelopen jaren een mooie traditie. Rond de brug, die in september 1944 tijdens de Slag om Arnhem 'een brug te ver' bleek voor de geallieerden, vindt namelijk een bijzondere herdenkingsavond plaats. Bridge to Liberation vertelt met een show van nu het verhaal van toen. Met onder meer optredens van bekende artiesten, moderne dans en special effects wordt de herdenking toegankelijk voor een brede doelgroep. Vooral ook voor de jongere generatie. De avond, die duurt van 20:30 uur tot 22:00 uur, is daarom gratis te bezoeken voor iedereen.

Let op: de tekst gaat verder onder de video.

Niet in de gelegenheid om naar Arnhem te gaan? Bridge to Liberation wordt ook live uitgezonden bij Omroep Gelderland en via een livestream op de website.

Muziek, film, dans en special effects

Net als bij eerdere edities betreden ook tijdens de negende Bridge to Liberation meerdere bekende artiesten het podium aan de Rijnkade. Zangers Wulf, Jim Bakkum, Ben Saunders en operazangeres Laeticia Gerards zingen prachtige en toepasselijke liederen. En om de experience nâg indrukwekkender te maken, speelt het Phion - Orkest van Gelderland en Overijssel - waanzinnige stukken die je nog dieper het verhaal in trekken. Presentator Winfried Baijens neemt de bezoekers als verteller mee langs films vol persoonlijke verhalen over de gevechten en de daaropvolgende evacuatie van de stad. Ook het Arnhemse dansgezelschap Introdans is weer van de partij met een schitterende pas de deux.

Foto 2. De experience vindt plaats aan de voet van de beroemde John Frostbrug. Foto: © Chiel Eijt

Meer herdenkingen en activiteiten in Arnhem

Meerdere herdenkingsmomenten bezoeken of liever op een andere manier stilstaan bij het verleden? Er zijn nog veel meer plekken waar je naartoe kunt. Voordat Bridge to Liberation begint, worden op het aangrenzende Airborneplein de veteranen officieel geëerd en is er de March over the Bridge door The Pipes & Drums of The Royal British Legio. Ontdek in Erfgoedcentrum Rozet de stille getuigen van de Slag om Arnhem, bekijk tot en met 15 september een documentaire in Pathé of maak een stadswandeling met gids. Op zaterdag is er een herdenkingsconcert door Phion in Musis Sacrum. Ook boeiend is de nieuw geopende tentoonstelling 'Out of Ammo' van het Arnhems Oorlogsmuseum in de Walburgiskerk. Houd je van voetbal? Dan kun je naar GelreDome voor de jaarlijks Airbornewedstrijd van Vitesse.

Foto 3. Overal in Arnhem wordt de Slag om Arnhem herdacht. Foto: André Löwenthal

Ook interessant

Foto 4. Orkest Phion verzorgt, samen met bekende artiesten, de muzikale omlijsting. Foto: Chiel Eijt

Laatst gewijzigd: 2023-09-06 14:56:53 · Gepubliceerd: 10 september 2022 - 504