1

Sinterklaas - de leukste intochten

Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan

Activiteiten Sinterklaas Nieuws door
Foto 1. De landelijke intocht, met de échte Sint, is dit jaar in Gorinchem. Foto: © NTR

archief oud artikel 11 november 2023 Opmerkelijk Landelijk De pepernoten liggen al maanden in de supermarkt en de verlanglijstjes zijn al lang en breed klaar, maar aankomend weekend is het dan eindelijk écht zover: de intocht van Sinterklaas.

Landelijke intocht in Gorinchem

Gorinchem, Zuid-Holland Naar pepernoten hunkerende kinderen kunnen hun tekening en wortel voor Ozosnel op zaterdag 18 november weer aanbieden aan de échte Sint. De landelijke intocht vindt dit jaar plaats in Gorinchem. De historische vestingstad ligt aan de Merwede, dus dat is handig voor de stoomboot! De burgemeester ontvangst van Pakjesboot 12 rond 12:00 uur aan de kade van Buiten de Waterpoort, waarna Sinterklaas en zijn Pieten via onder andere de Tolsteel de Grote Markt en de Kruismarkt uitkomen bij het podium aan de Groenmarkt. Als de overtocht vanuit het zonnige Spanje dit jaar goed gaat natuurlijk...

Naar het Pepernotenpark in Apeldoorn

Apeldoorn, Gelderland Het Oranjepark in Apeldoorn wordt op zaterdag 18 november omgedoopt tot Pepernotenpark. Behalve het binnenhalen van Sint en Piet is er van 10:00 uur tot 12:00 uur van alles te doen in het park. Doe mee met Pietengym en oefen zelf met pakjes gooien of speel een potje voetbal. En er is natuurlijk ook muziek! Dans mee op de beats van Dj&Pesto. Ook tof: neem live een kijkje bij het Apeldoorns Sinterklaasjournaal met Jan de Hoop. Zodra de hoofdrolspelers zelf zijn gesignaleerd in het park, verzamelen de kleintjes zich bij het podium. Zouden ze in het grote boek staan? En, nog belangrijker, mogen ze vanavond hun schoen zetten?

Foto 2. Te zien in het Apeldoorns Sinterklaasjournaal: de Pieten nemen alvast een kijkje bij het Oranjepark in Apeldoorn. Foto: Sint in Apeldoorn

Lichtjesintocht in Medemblik

Medemblik, Noord-Holland Extra gezellig wordt de intocht in Medemblik. En niet alleen vanwege de aankomst van Sinterklaas en zijn Pieterbazen. Als de schemer invalt, doemt rond 17:15 in de verte de stoomboot op. Maar je hoeft niet bang te zijn dat je alleen een paar schimmen voorbij ziet trekken, want er is een speciale Lichtjesintocht. Om de Sint te laten weten waar hij heen moet, is de kinderen en hun ouders gevraagd om een lampje mee te nemen. Dat is sfeervol! Vanaf 16:45 is er trouwens al volop feest in de haven met gave optredens. Nadat de boot is aangemeerd, is er een optocht richting Kasteel Radboud, waar rond 19:00 uur het Feest van Sinterklaas begint: een gaaf verrassingsprogramma alleen voor kinderen (tickets: €3,50). De Sint zelf is er natuurlijk ook! Ouders mogen wachten in de taveerne van het kasteel.

Foto 3. In Medemblik wordt de Sint verwelkomd in het donker, tijdens de Lichtjesintocht. Foto: Visit Medemblik © Robert Gieling

Sint in de Utrechtse grachten

Utrecht, Utrecht Vol verwachting klopt het hartsie van de Utrechtse kinderen. Ook in de Domstad komt Sinterklaas natuurlijk weer aan, al is het wel een dagje later, op zondag 19 november. De Utrechtse intocht begint om 11:30 op het Ledig Erf. Daar stapt de Sint over op een kleinere pakjesboot voor een vaartocht door de grachten, om even later (13:00 uur) aan te komen in de Pietenhaven (Weerdsluis). Na het podiumprogramma volgt een optocht door de stad. En is al dat wachten nou niks voor jou en de kinderen? Ga dan naar alvast naar het Domplein. Hier kun je vanaf 12:30 uur meedoen aan allerlei leuke spelletjes en activiteiten en natuurlijk komen de Sint en Pieten ook even buurten (rond 15:00 uur).

Intoch Sinterklaos in Mestreech

Maastricht, Limburg Ook de Maasboulevard stroomt op zaterdag 18 november weer vol met kinderen die niet kunnen wachten tot Sinterklaas om 11:00 uur eindelijk weer voet zet op Limburgse grond tijdens de Intoch Sinterklaos. Sinterklaas is al best oud, dus hij hoeft niet te lopen. Daarom staat er een auto voor hem klaar. En je tekening dan? Die kun je aan Piet geven, in ruil voor een handje strooigoed. Je hoeft niet bang te zijn dat Piet je over het hoofd ziet, want de lange stelt-pieten houden alles van boven goed in de gaten. Er volgt een intocht door de stad en rond 13:00 uur komt de stoet aan op de markt. Maar dan is het nog niet afgelopen, want binnen in het stadhuis is er een tof welkomstfeest voor de Goedheiligman. Op zondag ontmoet je de Sint ook nog in winkelcentrum Brusselse Poort (van 13:00 uur tot 15:30 uur).

De Sint uitzwaaien als hij weer op de boot naar Spanje stapt? Dat kan op woensdag 6 december om 17:00 uur. Dag Sinterklaasje, dahaaaag!

Foto 4. Ook in Maastricht is de Sint weer van harte welkom! Foto: © Stichting Intocht Sinterklaas Maastricht

Ook leuk

Foto 5. Sinterklaas en zijn paard Ozosnel. Foto: © NTR

Laatst gewijzigd: 2023-11-16 17:03:42 · Gepubliceerd: 11 november 2023 - 1988