1

Bezoek de mooiste kerststallen van 2023

Van levensgroot tot allemaal kleine stalletjes bij elkaar

Doen rondom kerst Nieuws door
Foto 1. Bezoek de prachtige achttiende-eeuwse kerststal uit Napels in de Sint-Catharinakathedraal. Foto: Museum Catharijneconvent © Everybody likes penguins

archief oud artikel 11 december 2023 Cultuur Landelijk Beleef het kerstverhaal bij de mooiste en de grootste kerststallen van Nederland. Ontdek de unieke achttiende-eeuwse kerststal in het Catharijneconvent. Bewonder de levensgrote kerststal in de Sint Jan van Den Bosch. En bezoek zo'n 120 kerststalletjes in de Sint Ansfriduskerk.

Prachtige historische kerststal

UTRECHT - Ook dit jaar staat in Museum Catharijneconvent een unieke historische kerststal. Het is een Napolitaanse kerststal, opgebouwd uit ruim zeshonderd prachtige kerststalfiguren uit de achttiende eeuw. Stuk voor stuk bijzondere museumstukken die samen het kerstverhaal vertellen. Ontdek de herders, de herberg, Romeinse soldaten en hé, is dat niet de Dom van Utrecht? Jazeker, wie goed kijkt ziet ook allemaal Utrechtse plekjes terug als decor van het kerstverhaal.

Foto 2. Bewonder de details van de prachtige Napolitaanse beelden. Foto bijgesneden voor DagjeWeg.NL. Foto: Museum Catharijneconvent © Femke Lockefeer

Je wandeling naar de stal start in de binnentuin van het Catharijneconvent, het begin van een sfeervolle tocht van ongeveer twintig tot dertig minuten. Uiteindelijk stap je binnen in de Sint-Catharinakathedraal, waar de stal staat te pronken. Je kunt deze bijzondere kerststal gratis bezoeken van 14 december 2023 tot en met 14 januari 2024. Ook op de kerstdagen zelf, op Eerste Kerstdag vanaf 14:15 uur en op Tweede Kerstdag vanaf 12:00 uur.

Foto 3. Zo mooi! Bewonder ook de Napolitaanse beelden, zoals deze kameel. Foto: Museum Catharijneconvent © Billie-Jo Krul

Een bijzondere nostalgische kerststal is de bewegende kerststal in Berg en Dal bij Nijmegen. Generaties zijn met deze kerststal opgegroeid en dankzij een groep gedreven vrijwilligers bestaat hij nog steeds. Gooi 10 eurocent in het kastje en de kerststal komt tot leven. De kerstlichtjes gaan aan, er klinkt kerstmuziek, de ezel kijkt uit het raam van de stal, de kameel knikt en ook andere figuren bewegen.

Levensgrote figuren in de Sint-Janskathedraal

DEN BOSCH - Wandel langs levensgrote taferelen naar de kerststal midden in de mooie Sint-Janskathedraal. Engelen wachten je al op bij de hekken, die leiden naar een pleintje met herten en een monnik omgeven door de dieren van het veld. Westerse taferelen, net als de misdienaars in de kathedraal met achter hen een fraaie miniatuur van de Sint Jan. Hoewel, miniatuur? Hij is best groot en de lichtjes schitteren achter de ramen. Ja, ook dit jaar is de kerststal in de Sint Jan weer een hele belevenis.

Je reist namelijk van het westen naar het oosten, waar hertjes en fazanten plaatsmaken voor kamelen en geiten. Een kameel zo groot als een echte staat naast een bedoeïen tent. In een andere tent blinkt het van de oosterse rijkdommen. Via herders, een angstaanjagende leeuw en een stenen poort kom je bij een grote grot, met daarin Maria, Jozef, Jezus in de kribbe en natuurlijk ook de os en de ezel. Wauw, die grot: daar groeien zelfs struiken bovenop waartussen de geiten in het rond springen. En reken maar dat er nog veel meer te zien is tijdens je tocht langs de beeldengroepen. Deze prachtige kerststal blijft staan tot en met 14 januari 2024.

De tekst gaat verder onder de video.
Het eindpunt van de vorige kerstroute in de Sint Jan: de kerststal zelf.

Duitse kerststallen en kerstfiguren in Orientalis

HEILIG LANDSTICHTING - In Museumpark Orientalis reis je door het Midden-Oosten uit de drie Heilige Boeken. Een bijzondere plek om rond kerst stil te staan bij de geboorte van Jezus. Dit kan van 16 december 2023 tot en met 7 januari 2024 tijdens het Feest van Licht. Het hoofdgebouw van Orientalis staat weer vol met kerststallen uit de hele wereld, waaronder delen van het grootste kerstdiorama van Nederland. Het thema is dit jaar 'Groots', dus verwacht grootse kerststallen. Met als extraatje ook kerststallen van LEGO.

Foto 4. Bij Orientalis staan weer kerststallen te pronken, gemaakt van traditionele materialen maar ook bijzondere. Van glas bijvoorbeeld. Foto: Museumpark Orientalis

Daarna stap je buiten in een bijzondere kerstwereld, waar duizenden lichtjes je langs oosterse taferelen leiden via een vernieuwde lichtroute vol prachtige lichtkunst. Hier loop je even zelf door het kerstverhaal. De tocht eindigt in het Joodse dorp met een gezellige markt op het dorpsplein. De ambachtslieden zijn hard aan het werk. Koortjes zingen kerstliederen, verhalenvertellers vertellen boeiende verhalen, er zijn optredens en je warmt jezelf vanbinnen weer op met een kop warme chocolademelk. Die smaakt extra lekker bij de vuurkorf.

Foto 5. Tijdens het Feest van Licht in Museumpark Orientalis wandel je zelf door het kerstverhaal. Foto: Museumpark Orientalis © Willem Melsse

Kerststal in het klooster

WEERT - Ook in Weert kun je dwalen langs een grote kerststal met meerdere kersttaferelen. Van 16 tot en met 30 december gaat de poort naar de monumentale schuur en de kloostertuin van de Zusters Birgittinessen weer open. Binnen kom je via fraai verlichte kerstbomen bij de levensgrote kerststal in het klooster. Maar eerst loop je langs allerlei kersttaferelen. De herders hoeden hun schapen, de herberg heeft zijn deuren dicht en tussen de dennenbomen zie je ook de drie wijzen uit het oosten aankomen met hun kamelen. Een bezoek aan deze mooie kerststal is meteen je kans om een kijkje te nemen in een deel van dit nog bewoonde klooster. De Zusters Birgittinessen zijn ook zelf nauw betrokken bij de kerststal. Uitgekeken? Er zijn warme wafels, chocolademelk, glühwein en andere producten te krijgen.

De kerststal is open van 11:00 uur tot 17:00 uur op 16, 17 (vanaf 13:00 uur), 20 (vanaf 13:00 uur), 24, 25, 26 en 30 december. De ingang is aan de Maasstraat 17, bij de poort van het gastenhuis. Een verlichte ster wijst je de weg.

100 kerststallen in de Sint Ansfriduskerk

AMERSFOORT - Tijdens de Kerststallententoonstelling staan zo'n 120 kerststallen uit de hele wereld in de Sint Ansfriduskerk. Gemaakt van allemaal verschillende materialen. Sommige zijn groot, andere piepklein. Van eenvoudig tot super gedetailleerd, in aardtonen of vol vrolijke kleuren. Daaronder ook weer de Franse Santonsgroep van de Sint Ansfriduskerk zelf. Het leuke van deze expositie is dat je goed ziet hoe elk land en iedere cultuur een ander beeld heeft van de personen en dieren in het kerstverhaal. De tentoonstelling is geopend op 9 december en slechts te zien tot en met 17 december, dus wacht niet te lang! Op zaterdag en zondag zingen diverse koren live in de kerk.

Foto 6. Fraaie kerststal uit Peru in de Internationale Kerststallententoonstelling. Foto: Sint Ansfriduskerk

Grootste kerststallenexpositie van Europa

LOSHEIM - Voor een heel bijzondere kerststallen-ervaring moet je naar België, naar Kerststallenmuseum Ars Krippana. Daar hebben ze de grootste kerststallenverzameling van Europa, op meer dan 2500 m2 oppervlakte. Het is niet naast de deur, want Ars Krippana ligt vlak bij Losheim, op de grens van de Belgische Ardennen en de zuidelijke Duitse Eifel. Maar dan heb je ook wat, want deze verzameling is next level! Zo mooi zijn de stallen en uitgebreide diorama's. Je ziet hier een Italiaanse kerststal in een dorpje dat tegen de berghelling is opgebouwd, compleet met werkende fontein. Spaanse kersttaferelen onder een blauwe sterrenhemel. Een Oosterse kerststal met grote olifant. En een enorm diorama van Israël tijdens de Romeinse bezetting, waar je dwars doorheen loopt. Van klassiek tot modern en devoot tot kritisch: hier vind je het.

De tekst gaat verder onder de video.

Meer tips

Laatst gewijzigd: 2023-12-11 21:38:13 · Gepubliceerd: 11 december 2023 - 4941