1

Gratis dagje museum met pake en beppe

Ga in de voorjaarsvakantie gratis naar een Fries museum

Met opa en oma gratis naar Friese musea Nieuws door
Foto 1. Ga met pake, beppe, heit of mem op bezoek bij het Woudagemaal en volg deze voorjaarsvakantie een speciale rondleiding. Foto: Sonja van der Goot

archief oud artikel 21 februari 2023 Opmerkelijk Leeuwarden, Friesland Help pake en beppe de vakantie door! In Friesland betekent dit: neem ze mee naar een museum en ga zelf gratis naar binnen. Kinderen tot en met twaalf jaar mogen in de voorjaarsvakantie gratis naar deelnemende uitstapjes als ze hun pake of beppe - opa en oma in het Fries - of een andere volwassene meenemen. De actie bestaat al twintig jaar en heeft altijd een speciaal thema. Het thema van 2023 is Duurzaam doen. De deelnemende musea organiseren extra activiteiten, workshops en spannende speurtochten.

Plastic recyclen en insecten eten

Het thema 'Duurzaam doen' komt in elk museum op een andere manier terug. Hieronder een aantal leuke museumactiviteiten op een rijtje. Let op: kinderen hebben gratis entree, maar volwassenen moeten vaak wel gewoon entree betalen. Ga dus niet zonder portemonnee de deur uit.

  • Het Woudagemaal - Het imposante Ir. D.F. Woudagemaal zwaait de deuren open in de voorjaarsvakantie en neemt kinderen mee voor een speciale rondleiding. Wat heeft dit gemaal te maken met klimaatverandering? Daar kom je achter! Samen met pake en beppe natuurlijk.
  • Fries Scheepvaart Museum - Hoe goed ben jij in Pim Pam Plastic? In het Fries Scheepvaart Museum heb je dit spel zo onder de knie op het Pim Pam Plastic-circuit vol toffe opdrachten. Ze hebben allemaal iets te maken hebben met plastic en alternatieven voor dit vervuilende spil. Zie hoe de shredder en moulder plastic smelten en vermalen tot een nieuw product en ontdek meer over milieuvervuiling in de familietentoonstelling Expeditie Sterke Yerke.
  • Fries Landbouwmuseum - Insecten: ons eten van de toekomst? In het Fries Landbouwmuseum kun je deze voorjaarsvakantie vast een voorproefje nemen. Hapje insectenbrownie? Even proeven en dan door naar de theatervoorstelling Insect en Hotel of lekker knutselen of een speurtocht volgen.
  • Themapark De Spitkeet - Schuif van 28 februari tot en met 2 maart aan voor een gezellige poppenkastvoorstelling in Themapark De Spitkeet. Kinderen mogen gratis naar binnen en kunnen tegen een klein prijsje ook meedoen aan allerlei knutselactiviteiten.
  • Natuurmuseum Fryslân - Pas op, er is een T.rex in town! Bewonder het enorme skelet van een T. rex in Natuurmuseum Fryslân en ga op onderzoek uit naar het leven van dit dier. Tijdens de voorjaarsvakantie kun je een echte dino-expert ontmoeten, meer leren over haar werk en ook nog zelf een dansende dino schilderen.
  • AquaZoo - Niet alleen musea doen mee, maar ook dierenpark AquaZoo in Leeuwarden is van de partij. Ook hier mag je gratis naar binnen met een pake of beppe en ook een broertje of zusje mag mee. Samen dieren spotten en goed opletten bij de leerzame presentaties bij verschillende diersoorten, super leuk!

Op de website van Museumfederatie Fryslân vind je alle deelnemende musea en activiteiten voor Help pake en beppe de vakantie door.

Foto 2. Neem een duik in het plastic doolhof in het Fries Scheepvaartmuseum. Foto: Niels de Vries

Gratis dagje uit in Friesland

Hoe werkt het? Kinderen tot en met twaalf jaar hebben gratis toegang tot deelnemende musea in Friesland als ze in gezelschap van een volwassene zijn. Niet alleen pakes en beppes dus, maar ook ouders, grote broers en zussen, ooms, tantes of zelfs de buurvrouw gelden als gratis entree. De actie loopt vanaf dinsdag 28 februari tot en met vrijdag 3 maart. Sommige uitjes beginnen al eerder met de actie of gaan iets langer door - dat verschilt per uitstapje.

Bekijk wat er nog meer tijdens de voorjaarsvakantie in Friesland te doen is.
Foto 3. Ontdek het probleem van olievervuiling en microplastics in een heus laboratorium in de familietentoonstelling Expeditie Sterke Yerke in het Fries Scheepvaartmuseum. Foto: Niels de Vries

Laatst gewijzigd: 2023-02-24 16:32:48 · Gepubliceerd: 21 februari 2023 - 1194