1

70 jaar Efteling in het museum

Een kijkje in de schatkamer van het sprookjespark

Efteling-expositie   Nieuws door
Foto 1. Tijdens de tentoonstelling is er een selectie te zien van mensen die door de jaren heen poseren bij de Muzikale Paddenstoel. Foto: Efteling, Muzikale Paddenstoel, 2020

28 februari 2023 Toerisme Den Bosch, Noord-Brabant De Efteling, wie is er niet groot mee geworden? Ondertussen bestaat het magische attractiepark al ruim zeventig jaar en om dat te vieren opent het Noordbrabants Museum begin maart een heuse Efteling-expositie! Reis terug in de tijd en neem een kijkje achter de schermen van het populaire sprookjespark.

Reis door de geschiedenis

Om de zeventigste verjaardag van de Efteling te vieren, opent het Noordbrabants Museum van 4 maart tot en met 21 mei 2023 de deuren voor een magische expositie. Waar de Efteling ooit begon met alleen een klein sprookjesbos, is het nu een themapark van wereldformaat! Ga mee op ontdekkingstocht en kom achter het geheim van dit grote succes.

De tekst gaat verder onder de video.

Magische kamer vol schatten

Misschien heb je het al wel eens gehoord, maar de Efteling bewaart alle objecten die ooit in het park hebben gestaan in schatkamers. Speciaal voor de expositie zijn ze deze kamers ingedoken en vormen al die schatten een prachtig verhaal. Bewonder bijvoorbeeld de eerste krabbels van het Sprookjesbos, de originele tekeningen van Anton Pieck of de voorwerpen van het pas gesloten Spookslot. Wie is de mooiste van het land? Ja, ook de allereerste spiegel van Sneeuwwitje is één van de honderden objecten waaruit de tentoonstelling bestaat.

Foto 2. Bewonder de enige echte tekeningen door Anton Pieck van de Efteling. Foto: Ontwerptekeningen van Anton Pieck

Kijkje achter de schermen

Hoe zou het er achter de schermen van de Efteling aan toe gaan? Als iedereen naar huis is of op plekken waar geen toegang is voor publiek? In mini documentaires zie je de passie waarop medewerkers hun werk doen. Kijk mee over de schouder van de hoofdontwerper in zijn werkkamer en krijg een tour van een decorateur langs alle ornamenten van de Symbolica. Een uniek inkijkje, want dit soort beelden zijn nog nooit eerder ergens vertoont!

Foto 3. De bouw van de Python in 1981. Foto: Efteling, fotoafdruk 1981

Combineer je bezoek

Als je nog tijd over hebt, heeft het Noordbrabants museum nog drie exposities die je kunt bewonderen. Bewonder de collectie moderne en hedendaagse kunst op de begane grond. Deze ruimte is gevuld met schilderijen, foto’s en sculpturen met ieder een eigen verhaal. Of neem een kijkje bij de tentoonstelling over Van Gogh. Wist je dat hij in Brabant is geboren? Naast twaalf schilderijen staan er ook brieven, persoonlijke documenten, foto’s en animaties opgesteld. De derde expositie is gevuld met moderne kunstwerken van Bosschenaar Jan Sluijters. Hij staat vooral bekend om zijn kleurrijke vergezichten en bijzondere portretten.

Foto 4. Bekijk de plattegrond van de Efteling in 1953, wat is er veranderd? Foto: Efteling, 1953

Ook de moeite waard:

Foto 5. Tijdens de tentoonstelling is er een selectie te zien van mensen die door de jaren heen poseren bij de Muzikale Paddenstoel. Foto: Efteling, Muzikale Paddenstoel, 2020

Laatst gewijzigd: 2023-03-01 14:13:23 · Gepubliceerd: 2023-02-23 12:07:58 - 880