1

Royal Light Festival zet Apeldoorn in de schijnwerpers

Laat je betoveren door lichtkunst, livemuziek en lampionnen

Dagjes uit in Apeldoorn   Nieuws door
Foto 1. Op zaterdag 18 maart lopen kinderen mee met de lampionnenoptocht vanaf Theater Orpheus. Foto: Royal Light Festival

12 maart 2023 Cultuur Apeldoorn, Gelderland De dagen worden weer langer en je kunt de lente al bijna ruiken. En toch pak je in Apeldoorn, een week voor het ingaan van de zomertijd, nog een lichtfestival mee. Vijf dagen lang zet het Royal Light Festival de stad in de schijnwerpers. Spot schitterende lichtkunstwerken en doe mee met aan leuke activiteiten. Helemaal gratis!

Zeven kunstwerken en gezelligheid

De organisatie van het Royal Light Festival haalt van woensdag 15 tot en met zondag 19 maart de werken van gerenommeerde en talentvolle lichtkunstenaars uit binnen- en buitenland naar Apeldoorn. Zeven stuks om precies te zijn. Kunst, cultuur en geschiedenis komen samen. Laat je eigen schaduw achter op het Raadhuisplein, spot een raptekst van stadsrapper Marcos geprojecteerd op De Naald of neem plaats op een bank waarbij je wordt omringd door licht. Buiten de officiële route bekijk je extra kunstwerken bij ACEC Salon en GIGANT. Maar verwacht behalve gave kunst ook heel veel gezelligheid. Op het plein voor Theater Orpheus luister je naar livemuziek door lokale artiesten, op het Raadhuisplein draait een dj de lekkerste plaatjes en de horecazaken op de route staan voor je klaar met hapjes en drankjes.

Foto 2. Impressiebeeld van eerder uitgevoerde lichtshow door OORTRR. Foto: Royal Light Festival

Oranje tintje

Het splinternieuwe evenement vertelt het verhaal over de op een na grootste stad van Gelderland. En het thema van de eerste editie, 'koninklijk', speelt daarin een prominente rol. Apeldoorn is namelijk een groene stad met een oranje tintje. De route start daarom bij Paleis Het Loo en brengt je vervolgens langs bijzondere locaties die een link hebben met de koninklijke familie. De tocht voert je via de zeven 'hoofdkunstwerken' naar de binnenstad. Onderweg stap je onder andere binnen in de Grote Kerk binnen in een waanzinnige lichtshow die de innige band tussen de Oranjes en de stad laat zien. En (uiteraard) vind je ook een shiny installatie in het Oranjepark.

Foto 3. De route voor Royal Light Festival start op Paleis Het Loo. Foto: Paleis Het Loo

Gratis plattegrond of rondleiding

Je hoeft niet bang te zijn dat je iets mist, want als je de route van drie kilometer volgt, kom je overal langs. De kunstwerken zijn te zien vanaf 19:00 uur. Lichtjes komen ten slotte toch beter tot hun recht in het donker. Haal je gratis plattegrond bij de informatiepunten (Konkinklijk Park, Raadhuisplein, plein voor Theater Orpheus). Of volg een gratis rondleiding en kom alles te weten over de werken onder leiding van een gids. Ook deze Royal Lights Tour is helemaal gratis. De wandeling vertrekt twee keer per dag vanaf Paleis het Loo (om 19:30 en 20:30 uur) en duurt ongeveer anderhalf uur. Meld je hiervoor wel even vooraf aan. Je kunt bij het paleis gratis parkeren.

Foto 4. Eerder werk van Michel Suk. Foto: Royal Light Festival

Lampionnenoptocht

Voor de kleintjes is er van alles te doen op zaterdag 18 maart om 19:00 uur bij Theater Orpheus. Het Apeldoorns theater organiseert voor basisschoolkinderen een vrolijke lampionnenoptocht. Vanaf 17:00 uur zijn de jongste bezoekers eerst van harte welkom om pannenkoeken te komen eten en om daarna zelf een lampion te knutselen (aanmelden verplicht). Voor ouders is er voor €12,50 een (vegetarische) burger verkrijgbaar. Je mag trouwens ook alleen meelopen met de lampionnenoptocht. Zorg ervoor dat je om 19:00 uur met je lampion op het plein voor het theater bent voor een 'betoverend' optreden. Daarna trekken alle kinderen in een groep de stad in om een half uur later terug te komen bij het theater.

Ook interessant?

Foto 5. Loop mee met de lampionnenoptocht op zaterdagavond. Foto: Royal Light Festival

Laatst gewijzigd: 2023-03-13 08:59:20 · Gepubliceerd: 2023-03-09 12:09:56 - 1538