1

Fleurig spektakel in de Bollenstreek met duizenden bloemen

Geurig en kleurig lentefeest tijdens het Bloemencorso

Bloemencorso Bollenstreek 2023 Nieuws door
Foto 1. Je kijkt je ogen uit tijdens het Bloemencorso in de Bollenstreek. Foto: Bloemencorso Bollenstreek © Wilma van Velzen

archief oud artikel 15 april 2023 Toerisme Haarlem, Noord-Holland De bollenvelden staan prachtig in bloei en de Keukenhof is weer open. Dan kan het grootste lentefeest van Nederland, het Bloemencorso in de Bollenstreek, niet achterblijven. Bewonder van 19 tot en met 23 april duizenden kleurrijke tulpen, narcissen en hyacinten die verwerkt zijn in spectaculaire corsowagens. Dus pak de agenda er maar bij en zet een groot kruis door volgend weekend want deze optocht wil je zien!

Achter de schermen

Het vrolijke lentefeest begint al op 19 april. Tot en met vrijdagochtend (21 april) kun je namelijk al een kijkje achter de schermen nemen. Honderden vrijwilligers zijn op die dagen druk bezig met het steken van bloemen. Altijd al willen zien hoe dat gaat? Ga kijken! Als je geluk hebt, mag je zelf ook een paar bloemen in de wagens steken. Dan rijdt er tijdens het corso gewoon een wagen tussen met jouw bloemkunsten. De opbouwdagen zijn extra feestelijk gemaakt met een open podium. Muzikanten komen vanuit het hele land om live hun repertoire te laten horen. Gezelligheid gegarandeerd!

Bloemen in de spotlight

Op vrijdagavond 21 april zie je de bloemenoptocht vanuit een ander daglicht tijdens het Lichtjescorso. De versierde wagens staan vanaf de middag in het centrum van Noordwijkerhout. Grijp zeker de kans om ze van dichtbij te bekijken als je daar nog niet aan toegekomen was. Rond 21:00 uur worden duizenden lichtjes aangestoken en rijdt de stoet een route door de dorpskern van het karakteristieke dorpje. Bewonder de prachtige karren en juich de deelnemers toe. Lokale ondernemers maken het evenement helemaal compleet met leuke activiteiten en lekkere versnaperingen.

Foto 2. Bewonder bloemenwagens in het donker. Foto: Bloemencorso Bollenstreek © Wilma van Velzen

Fleurig hoogtepunt

Het absolute hoogtepunt van het Bloemencorso Bollenstreek is natuurlijk het corso zelf. Op zaterdag 22 april rijdt de stoet een route van 42 kilometer door de Bollenstreek. In de ochtend vertrekt het corso rond 9:15 uur uit Noordwijk en rijdt via Voorhout, Sassenheim, Lisse, Hillegom, Bennebroek en Heemstede naar bloemenstad Haarlem. Zoek een mooi plekje langs de route en geniet van het grootse lentespektakel.

Foto 3. De corsowagens zijn versierd met kleurige en geurige bloemen uit de Bollenstreek. Foto: Bloemencorso Bollenstreek © Wilma van Velzen

Tipje van de sluier

Benieuwd naar wat je kunt verwachten? Dit jaar staan er zestien deelnemers op de lijst, met elk een eigen thema. De wagen van de gemeente Noord-Holland richt zich bijvoorbeeld op natuurverbindingen en heeft een heus ecoduct op de kar staan, mét kijkhut en verschillende dieren. Van der Valk Hotel Sassenheim pakt uit en creëert een Fantasy World vol kleurige fantasiebloemen en -planten. En op de valreep heeft ook Netflix zich nog aangemeld! Het populaire streamingsbedrijf giet de serie over Queen Charlotte (Bridgerton) in een bloemenwagen. Dat belooft wat!

Uitzwaaimoment

Als je echt geen tijd hebt gehad om naar de Bollenstreek te komen, heb je zondag de 23ste nog een laatste kans. Van zaterdagavond tot zondagmiddag staat het corso namelijk opgesteld in een Praalwagen Expo in de historische binnenstad van Haarlem. Aan het eind van de middag vertrekken de wagens naar de opslag en worden ze uitgezwaaid door het publiek. Tot volgend jaar maar weer!

Foto 4. Tijdens de expo kun je de wagens nog voor een laatste keer van dichtbij bekijken. Foto: Bloemencorso Bollenstreek © Wilma van Velzen

Meer dagjes uit voor in de lente:

Foto 5. De sfeer is in ieder geval goed! Foto: Bloemencorso Bollenstreek © Wilma van Velzen

Laatst gewijzigd: 2023-04-18 10:44:54 · Gepubliceerd: 15 april 2023 - 3578