Zie beroemde Disney-figuren tot leven komen

Tentoonstelling Disney met origineel tekenwerk in Forum Groningen

Nieuws door
Foto 1. Bekijk het creatieve proces achter iconische momenten uit beroemde Disney-films, zoals Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen (1937). Foto: Disney Studio tekenaar © Disney

archief oud artikel 22 april 2023 Toerisme Groningen, Groningen Disney-fan? Haast je dan naar Groningen voor de internationale tentoonstelling Disney - Telling Timeless Stories. De expositie in Forum laat je zien hoe wereldberoemde sprookjes tot leven kwamen in de Walt Disney Animation Studios.

Duik in de wereld van Disney

Bijna elk kind groeit op met de sprookjesfiguren uit de bekende Disney-films. Wie kent Sneeuwwitje, Assepoester en de nieuwere hit onder de kleintjes: Anna en Elsa uit Frozen niet? Maar wist je dat veel van deze verhalen al generaties lang bestaan? In de tentoonstelling Disney - Telling Timeless Stories zie je waar de beroemde verhalen en sprookjes vandaan komen en hoe de Walt Disney Animation Studios ze op de tekentafel tot leven wekte. De internationale tentoonstelling is van 22 april tot en met 10 september 2023 te zien in Forum Groningen.

Foto 2. Concepttekening van Anna en Olaf uit Frozen, door Lisa Keene. Foto: Frozen 2, 2019 © Disney

Originele tekeningen

Disney bestaat dit jaar honderd jaar: in 1923 werd het bedrijf opgericht door Walt Disney en zijn broer Roy. Walt Disney was een bijzonder creatieve verhalenverteller die een paar van de eerste en beroemdste Disney-films maakte. Denk aan Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen (1937) en Pinokkio (1940). Een nieuwe traditie van verhalen vertellen was geboren! En nog steeds zetten de kunstenaars en filmmakers in de Walt Disney Animation Studios deze traditie voort. Kijk in de tentoonstelling mee over hun schouders en bewonder de storyboards, concept- en animatietekeningen uit de studio. Er is origineel tekenwerk te zien van bekende klassiekers als Assepoester en Doornroosje, maar ook latere films als de Prinses en de Kikker en Frozen 1 en 2. Bijzonder is nooit eerder vertoond origineel werk van Robin Hood en Mickey Mouse in De Prins en de bedelaar. Een uniek kijkje in de keuken van de beroemde studio.

Foto 3. Zie hoe de kleine Pinokkio tot leven komt op de tekentafel. Foto: Pinokkio (1940) Disney Studio tekenaar © Disney

Zelf aan de slag in de Disney Studio

Word zelf een verhalenverteller in de tentoonstelling over Disney en maak je ideeën werkelijkheid op de tekentafel! Met een Doe-boekje maken kinderen vanaf acht jaar zelf een verhaal bij de Doe-tafels. In de voetsporen van Walt Disney bedenken ze de inhoud en de titel van een animatiefilm en creëren daarna een storyboard. Met iPads tekenen ze scenes uit Disney-films in en plaatsen de karakters in een andere omgeving met een draaischijf. Door flipboekjes komt de gemaakte animatie echt in beweging. De kleintjes vanaf 4 jaar gaan lekker op onderzoek uit met de speciale Japie Krekel-route en komen zo Olaf tegen en de magische spiegel van Sneeuwwitje. Extra magisch: ontdek de Frozen infinity room!

Foto 4. Mickey Mouse, de muis die iedereen kent. Foto: Het Dappere Kleermakertje (1937) Disney Studio tekenaar © Disney

Nederlandse Disney-tekenaars

In de expositie kom je ook het werk tegen van een paar Nederlandse tekenaars: Daan Jippes en Wilbert Plijnaar. Daan Jippes werkte in de jaren '70 voor het weekblad Donald Duck toen zijn tekeningen van de familie Duck en Mickey Mouse de aandacht trokken van Disney Studio's in Burbank, Californië. Hier ging hij uiteindelijk aan de slag als ontwerper en storyboardtekenaar en werkte mee aan De Reddertjes in Kangoeroeland, De Prins en de bedelknaap, Belle en het Beest en Aladdin. Ook striptekenaar Wilbert Plijnaar ging in Amerika aan de slag en droeg bij aan een aantal bekende films, waaronder een van de laatste handgetekende Disney-films: De prinses en de kikker. Bekijk de interviews met deze striptekenaars, luister naar hun ervaringen en geniet ook van filmfragmenten uit verschillende Disney-verhalen.

Praktische informatie

  • De tentoonstelling Disney - Telling Timeless Stories is te zien van 22 april tot en met 10 september 2023.
  • Een ticket voor de expositie kost € 15,- voor volwassenen en € 7,50 voor kinderen.
  • Tip: kijk op de agenda van Forum voor extra workshops en leuke activiteiten rondom de tentoonstelling.
  • Meer zien in Groningen? Bekijk hier alle dagjes uit in Groningen.
Foto 5. Toe, neem een hapje... Iconische scene uit de film Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen (1937). Foto: Disney Studio tekenaar © Disney

Laatst gewijzigd: 2023-04-24 08:43:31 · Gepubliceerd: 2023-04-20 11:57:46 - 4019