Zie wat Vincent zag in het nieuwe Van Gogh Village Museum

Ontdek alles over Van Goghs leven in Nuenen en duik in zijn brein

Van Gogh Village Nuenen Nieuws door
Foto 1. Koningin Máxima opende het Van Gogh Village Museum in Nuenen officieel op 16 mei 2023. Foto: Bart Verkuijlen, copyright LAVFotografie

archief oud artikel 16 mei 2023 Cultuur Nuenen, Noord-Brabant Maar liefst 2,5 keer zo groot is het nieuwe Van Gogh Village Museum in Nuenen, dat na een half jaar verbouwen sinds kort weer open is voor publiek. Op 16 mei opende Koningin Máxima het vernieuwde museum, waar de vele vrijwilligers je met liefde meenemen in Van Goghs Brabantse periode. Hier kom je heel dicht bij de schilder, die een kwart van zijn oeuvre maakte in het Brabantse dorpje.

In de voetsporen van Van Gogh

Een kerkje, het huisje van de aardappeleters en de Watermolen van Opwetten: er zijn in Nuenen wel veertien locaties te vinden die Van Gogh schilderde. Hier zie je echt wat Vincent zag en treed je als het ware in zijn voetsporen. En waar kun je beter beginnen dan tegenover het huis waar hij twee jaar woonde? Tegenover de pastorie van Vincents vader vind je in het oude gemeentehuis het vernieuwde en uitgebreide Van Gogh Village Nuenen Museum. Hoe was zijn leven hier en wat hield hem bezig? Dat zijn de vragen waar het voormalige Vincentre antwoord op geeft. Het nieuwe museum neemt je mee in het leven en de gedachten van de wereldberoemde schilder. Dat begint met een korte speelfilm waarin je de reis volgt die Van Gogh maakte door Brabant, gefilmd in het landschap van nu. En gaat verder met schilderijen van leerlingen en verhalen van vrienden en familie.

Foto 2. Verhalen van vrienden en familie brengen Vincent van Gogh dichterbij. Foto: Willeke Machiels

Schuif aan bij de Aardappeleters

Met een audiotour wandel je langs wanden en kasten vol portretten en stukjes tekst en kom je steeds meer te weten over Vincent. Stap binnen in zijn Nuenense atelier en kom erachter waarom hij bepaalde voorstellingen schilderde en hoe hij te werk ging. In een kamer is op de wand een schilderij van weiland vol koren geprojecteerd. Bezoekers ontdekken om dit werk heen hoe Van Gogh dit waarschijnlijk geschilderd heeft. Voor zijn beroemdste werk 'De Aardappeleters' (1885) is zelfs een hele verdieping ingericht, waar je alles te weten komt over hoe dit werk tot stand kwam. En kun je aanschuiven aan de tafel in dezelfde setting als op het wereldberoemde schilderij.

Foto 3. Koningin Máxima omringd door een landschap wat Vincent van Gogh schilderde. Foto: Bart Verkuijlen, copyright LAVFotografie

Nieuw: Vincents Lichtlab

Een opvallende toevoeging aan het vernieuwde museum is Vincents Lichtlab, gemaakt door chipfabrikant ASML. Hier kunnen jonge bezoekers spelen met licht en perspectief en ontdekken zo spelenderwijs hoe dat werkt op beeld en in ons brein. Er zijn vier thema's om te onderzoeken en je kunt een 3D-print van een echt schilderij van Van Gogh van heel dichtbij bekijken. Je mag het zelfs aanraken! En wil je echt over de schouder van Vincent kijken? Kijk dan door de kijkdoos naast het raam op de begane grond. Door het raam zie je zijn ouderlijk huis en door de kijkdoos zie je hoe hij het schilderde.

Foto 4. Kinderen spelen met licht in Vincents Lichtlab. Foto: Frank van Welle

Van Gogh in Nuenen

In 1883 stond Vincent van Gogh bij zijn ouders op de stoep in Nuenen. Hij was platzak en zag zijn droom om kunstenaar te worden vervliegen. Twee jaar lang woonde hij bij zijn ouders in de pastorie - zijn vader was dominee. In de omgeving vond hij nieuwe inspiratie in het gewone boerenleven en de natuur om zich heen en experimenteerde volop met nieuwe technieken. Het werd een productieve periode voor de zoekende kunstenaar: in twee jaar tijd schilderde hij een kwart van zijn oeuvre. In november 1885 vertrok hij naar Frankrijk, maar in Nuenen was de basis van de grote kunstenaar gelegd.

Foto 5. Het ontwerp van de nieuwe uitbreiding van het museum verwijst naar een boerderij die hier in de tijd van Van Gogh stond. Foto: Van Gogh Brabant

Meer Van Gogh in Brabant

Foto 6. Nieuw: spelen met licht in Vincents Lichtlab. Foto: Frank van Welle

Laatst gewijzigd: 2023-05-17 11:42:30 · Gepubliceerd: 2023-05-15 17:42:57 - 1454