Dagje uit in Haarlem: dit is er te doen

Ontdek de hotspots van Haarlem

Wat te doen in Haarlem? Reportage door
Foto 1. Hart van Haarlems centrum: de Grote Markt met de Sint Bavokerk en zijn vele terrasjes. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

16 augustus 2023 bijgewerkt: 17 augustus 2023 Toerisme Haarlem, Noord-Holland Zonnige terrasjes, schilderachtige straatjes vol monumenten, leuke winkeltjes: in Haarlem is van alles te doen! Dwaal een dagje rond in het centrum of ga er een weekendje heen en ontdek 's avonds meteen ook de vele restaurants en cafés. Wij namen een kijkje in de hoofdstad van Noord-Holland en ontdekten wat je niet wilt missen tijdens een dagje uit in Haarlem.

Wandelen door een rijk verleden

Zodra we het centrum van Haarlem instappen worden we omringd door historische gevels. We starten aan de zuidkant en lopen de Grote Houtstraat in, bekend als een van de langste winkelstraten in Nederland en van het monopolyspel. Maar eerst willen we een kopje koffie met wat lekkers. Daarvoor duiken we achter de 'speksteen' gevel van Hofje zonder Zorgen. Een goede keuze, want we zien meteen allemaal heerlijke taarten staan. Als we verder lopen voor een tafeltje blijken we uitzicht te hebben op een hofje!

Foto 2. Het opvallende gestreepte gebouw van Hofje zonder Zorgen in de mooie Grote Houtstraat. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Hofje!

Haarlem wordt ook wel de hofjesstad genoemd omdat er zoveel hofjes zijn, dus die staan zeker op ons lijstje. Na de koffie en thee met taart gaan we dan ook snel op zoek naar de ingang. Het blijkt het Proveniershofje te zijn. Zeg maar gerust hof, want hij is aardig groot. En meteen heerlijk rustig ondanks de drukke straat voor de poort. We dwalen rond, bewonderen de mooie huisjes en schieten uiteraard foto's, terwijl twee katten om onze benen draaien.

Foto 3. Het Proveniershofje bereik je door een poort aan de zuidkant van de Grote Houtstraat. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Shoppen in de Grote Houtstraat

Weer in de drukke buitenwereld slenteren we verder door de Grote Houtstraat naar de Grote Markt. Af en toe duiken we een winkeltje in, zoals The Art of Tea, Herbs & Spices. Zoveel thee hebben we nog nooit bij elkaars gezien! We snuffelen naar leuke hebbedingetjes bij Flying Tiger Copenhagen en De Wereld van Jansje en bezoeken onderweg leuke kledingzaken. We komen verder ook enkele theebars tegen. Dit is echt een stad voor theefans!

Foto 4. De Grote Houtstraat is een van de winkelstraten in Haarlem. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Over de Grote Markt

Op de Grote Markt raken we eerst niet uitgekeken: wat veel monumenten! De enorme Sint Bavokerk is meteen de grote blikvanger. Met het hoofd in de nek kijken we naar de sierlijke toren die boven de massieve kerkdaken uitsteekt. Als we ons omdraaien is nog veel meer moois de zien. Het stadhuis bijvoorbeeld met zijn mengeling van bouwstijlen en de opvallende, roodstenen vleeshal met meerdere trapgevels. Onderin de vleeshal ontdekken we een kleine poort. Het blijkt de ingang te zijn van het Archeologisch Museum. Hé, de toegang is gratis! We duiken snel naar binnen.

Foto 5. Kijkje naar het Stadhuis op de Grote Markt. Echt groot, de vele terrasjes vallen amper op. Foto: DagjeWeg.NL @ Tonny van Oosten

Kelder vol historische vondsten

Door de poort van het Archeologisch Museum komen we via een trappetje in een gewelvenkelder uit de zeventiende eeuw. Langs de kant hangen apart vormgegeven vitrines vol archeologische vondsten uit Haarlem. We zien scherven en soms prachtig versierde kruiken, botten, tinnen borden, munten en vreemde voorwerpen. We ontdekken een aantal aparte schoenen met lange punten en zelfs een heel geraamte. Langs de randen van de vitrines lezen we wat het allemaal is en ontdekken meteen van alles over de geschiedenis van Haarlem. Achterin is een archeologische vindplaats nagemaakt en voor kinderen hangen er verkleedkleren en staat er een zandtafel waarin ze als een archeoloog naar het verleden kunnen graven.

Foto 6. De kelder onder de vleeshal ligt vol archeologische vondsten. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

In de Sint Bavokerk

Weer buiten kijken we naar de Sint Bavokerk, naar elkaar en weer naar de imposante kerk. Ja, daar willen we ook in! Als we de enorme kerkzaal instappen hebben we geen spijt van onze beslissing. De kerk is van binnen nog mooier dan van buiten. Het licht valt door fraaie gebrandschilderde ramen, boven ons zien we een prachtig gewelfd plafond en rechts rijst een enorm orgel de hoogte in vol engelen en gouden versierselen. We zien beschilderde zuilen en hé, hangen daar modelschepen in de lucht? Ja, hier gaan we een poosje stilletjes ronddwalen en genieten.

Foto 7. De Sint Bavokerk met het Müllerorgel uit 1738, van bijna 30 meter hoog. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Lunch in de Jopenkerk

Na ons bezoek gaan we eerst naar de VVV onderin het Stadhuis om wat stadswandelingen op te halen. We willen de vele hofjes kunnen vinden! Maar eerst is het tijd voor de lunch. Haarlem barst van de leuke eettentjes, lunchrooms en terrasjes, maar wij hebben onze zinnen gezet op de Jopenkerk: brouwerij, proeflokaal en restaurant in één. Onderweg zien we opeens een zwarte vrachtwagen met het rode merk van Jopenbier voorzichtig één van de smalle straatjes van Haarlem inrijden, waar hij amper inpast. We zetten de achtervolging in en komen aan bij de kerk, met daarvoor een groot en gezellig terras. Eerst even binnen kijken naar de enorme ketels en daarna ploffen we neer voor een uitgebreid broodje met natuurlijk een biertje. Dat gaf wel even keuzestress want wat hebben ze veel, maar we komen eruit. Proost!

Foto 8. Onder de kerkramen van de Jopenkerk wordt nu in grote ketels bier gebrouwen. Foto: DagjeWeg.NL @ Tonny van Oosten
Foto 9. Bijkomen op het terras van de Jopenkerk. Met natuurlijk een Jopenbiertje. Foto: DagjeWeg.NL @ Tonny van Oosten

Op zoek naar hofjes

Met de Hofjeswandeling van de VVV in de hand plannen we onze tocht richting het Spaarne voor het volgende uitje op onze lijst. Er is geen tijd voor alle hofjes en we verwachten dat het moeilijk kiezen wordt. Maar dat valt mee - of eigenlijk tegen. In het weekend blijken niet alle hofjes open te zijn. Met de kaart in de hand lopen we via smalle straatjes en steegjes naar de Witte Herenstraat, waar we het Frans Loenenhofje en het Luthers Hofje kunnen bezoeken. Hofje van Oorschot bekijken we door de tralies van het hek. En via een smalle poort komen we bij het oudste nog bestaande hofje in Nederland: Hofje van Bakenes. Echt naar binnen mag niet, maar van waar we staan hebben we goed zicht op dit middeleeuwse hofje uit 1395. Zonder de bewoners teveel te storen.

Foto 10. Het oudste hofje van Nederland vind je in Haarlem. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Langs de gracht naar het Spaarne

Via de Bakenessegracht vol bootjes komen we uit bij het Spaarne. Tijd voor een rustmomentje op een bankje aan het water. We bewonderen de witte Gravestenenbrug en historische panden en kijken naar de langsvarende bootjes. Vooral de fraaie pakhuizen aan de overkant en het monumentale De Waag trekken onze aandacht. En natuurlijk het indrukwekkende pand van Teylers Museum, onze volgende must see.

Foto 11. Pittoresk en historisch: de Bakenessegracht. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Foto 12. Uitzicht op de witte Gravestenenbrug over het Spaarne. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Historische wetenschap in Teylers Museum

Teylers Museum staat op onze wensenlijst omdat ze daar een enorme wetenschappelijke collectie hebben. Fossielen, mineralen, allerlei wetenschappelijke onderzoeksinstrumenten van een paar eeuwen geleden: we kijken onze ogen uit in dit oudste museum van Nederland. Hier kwamen onderzoekers om de door Pieter Teyler verzamelde instrumenten te gebruiken. Nobelprijswinnaar Lorentz had er zijn eigen lab, waar je helaas alleen in kunt met een speciale theaterrondleiding. Dat wordt teveel voor ons, want we willen ook nog de kunstverzameling van Teyler zien en zijn gerestaureerde woonhuis. Aan het eind van de middag hebben we nog net even tijd om wat te drinken in het museumcafé, voor we op ons gemak verder slenteren door nog meer pittoreske straatjes. Op zoek naar een restaurantje om onze dag mee af te sluiten.

Foto 13. De Ovale Zaal in Teylers Museum, met bovenin de deuren naar hun historische bibliotheek. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Dit vonden we het leukst aan Haarlem

Een dagje Haarlem is eigenlijk te weinig, want er is zoveel te zien! We hadden verwacht van hofje naar hofje te wandelen, omdat er zo'n 22 zijn in Haarlem. Maar daarvoor hadden we beter op een doordeweekse dag kunnen gaan, dan zijn er meer open. We werden uiteindelijk vooral verliefd op de vele prachtige straatjes, smal en dankzij de bewoners en hun bloembakken vaak ook heel groen. Hoogtepunten waren voor ons Groot Heiligland, waar je drie musea tegenkomt achter de fraaie historische gevels. En het groenste straatje van Haarlem, de Korte Houtstraat, waar we uiteindelijk de dag afsloten met een kaasfondue in Restaurant in 't Goede Uur. Ook fijn: overal zijn leuke cafés, eettentjes en terrasjes om even bij te komen. Houd tijdens je zwerftocht wel de hele tijd goed je ogen open voor de vele véle fietsers die dwars door de stad sjezen.

Foto 14. Misschien wel het mooiste straatje van Haarlem: Groot Heiligland met zijn drie musea. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Ook te doen in Haarlem

Een dag is eigenlijk niet genoeg om Haarlem te ontdekken. Hier kwamen we allemaal niet aan toe:

Langer blijven? Boek een overnachting in Haarlem.

Foto 15. Overal in Haarlem ontdek je schilderachtige straatjes en gezellige terrasjes. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Laatst gewijzigd: 2023-08-17 15:39:52 · Gepubliceerd: 16 augustus 2023 - 2078