1

Winterse gezelligheid in het Nederlands Openluchtmuseum

Draai rond op de Winterkermis of rol over de rolschaatsbaan

Gesponsorde bijdrage door
Foto 1. Winterse gezelligheid in het Nederlands Openluchtmuseum. Foto: Nederlands Openluchtmuseum

archief oud artikel 29 december 2023 Cultuur Arnhem, Gelderland Wanneer het donker en grijs is, twinkelen heel veel lichtjes in het Nederlands Openluchtmuseum. Hier wacht je een warme en sfeervolle winterdag vol leuke winterse activiteiten! Kom kijken hoe je klompen maakt, rol een rondje op de rolschaatsbaan of ga naar de nostalgische winterkermis. Een dagje winterpret voor elke leeftijd!

Volg de lichtjes

Een wandeling door het Nederlands Openluchtmuseum in de winter is misschien nog wel sfeervoller dan in de zomer. Langs de paden vind je duizenden fonkelende lampjes, die je de kale bomen binnen no-time doen vergeten. Loop binnen bij de knusse boerderijtjes en ontmoet ambachtslieden die je alles vertellen over het leven van vroeger. Terwijl je staat te wachten op de historische tram, hoor je in de verte de midwinterhoornblazers. Ga je mee naar de kermis, de rolschaatsbaan en de wintermarkt?

Let op: de tekst gaat verder onder de video.

Nieuw: Winterkermis en rolschaatsbaan

Bij binnenkomst in het Openluchtmuseum val je met je neus in de boter, want meteen op het Entreeplein schittert de gloednieuwe Winterkermis je tegemoet. Draai eindeloos rond in de Grand Carrousel, een oude dame uit 1890, of ga de lucht in met de zweefmolen uit 1920. De Winterkermis staat vol met nostalgische attracties: van een rupsbaan en een vlooiencircus tot een paardenderby. Ouderwets plezier! Waag ook een kansje bij de grijpautomaat en misschien krijg je een knuffelbeer van de stichting Make-A-Wish te pakken. In de historische Spiegeltent, met de prachtige Amsterdamse Westerstraat als decor, kun je een rondje maken op rolschaatsen. Rolschaatsen zijn gratis te leen en na wat zwierige rondjes rol je zo richting de suikerspinnen en verse oliebollen.

Foto 2. Ouderwets plezier op de Winterkermis. Foto: Nederlands Openluchtmuseum © Mike Bink

Struinen over de Wintermarkt

Ken je de oudhollandse middeltjes tegen wintertenen? Op de wintermarkt op het Zaanse plein vind je oplossingen voor hardnekkige winterkwaaltjes. Neem een kijkje bij de kruidentent, de klompenmaker of bij de touwslager. En scoor leuke kerstcadeautjes voor thuis. Op het gezellige plein klinkt muziek en maak je een rondje of twee in de verlichte draaimolen. Trek gekregen? Haal een verse portie poffertjes of een lekker broodje bij de Bakkerij. En in het weekend en de kerstvakantie mag je meespelen met de tombola, een spel wat ze vroeger speelden om geld in te zamelen voor de armen.

Foto 3. Vind de beste middeltjes tegen winterkwalen op de wintermarkt. Foto: Nederlands Openluchtmuseum © Wim de Knegt

Aan de slag in de Ambachtenwerkplaats

Steek de handen uit de mouwen en maak iets moois in de Ambachtenwerkplaats. Hier kun je onder begeleiding van een ambachtencoach zelf een ambacht leren. Leer zeefdrukken, vilten en borduren of ga aan de slag met het bijzondere Staphorster stipwerk. Leuk: deze winter mag je ook zelf een kerstbal versieren en meenemen voor thuis in de boom.

Foto 4. In de Ambachtenwerkplaats mag je zelf aan de slag, met Staphorster stipwerk bijvoorbeeld. Foto: Nederlands Openluchtmuseum © Mike Bink

Leuke activiteiten op het Kindererf

Het Kindererf is misschien wel de leukste plek voor kinderen. Hier kun je samen met het hele gezin een kaars maken en alles leren over de lichtjesfeesten. Maak een wandeling langs de Lichtjesroute en kom meer te weten over de traditionele lichtjesfeesten als Kerst, Divali en Chanoeka. Niet alleen interessant voor kinderen, ook ouders kunnen er iets van opsteken. En wie meer wil weten over de Elfstedentocht, kan via een speciale route de Tocht der Tochten voltooien. Haal je alle stempels? Dan krijg je een elfstedenkruisje en een echte huldiging met lauwerkrans. Waar wacht je nog op? It giet oan!

Foto 5. Maak je eigen kaars op het Kindererf. Foto: Nederlands Openluchtmuseum
Foto 6. Geniet van de winter in het Nederlands Openluchtmuseum. Foto: Nederlands Openluchtmuseum

Laatst gewijzigd: 2023-12-29 16:10:37 · Gepubliceerd: 29 december 2023 - 7807