1

The Football Factory: voetbal experience in Nijmegen

Bijzondere voetbalshirts en volop activiteiten voor kinderen

Nieuws door
Foto 1. Er zijn allerlei leuke activiteiten voor kinderen. Foto: The Football Factory

archief oud artikel 23 december 2023 Sport Nijmegen, Gelderland Het mag dan winterstop zijn in de meeste voetbalcompetities, dat betekent nog niet dat je je thuis op de bank moet vervelen tot de bal weer gaat rollen. In de Honigfabriek in Nijmegen vind je, zo aan het einde van het jaar, drie dagen lang een toffe pop-up voetbal experience: The Football Factory. Ben je een échte voetballiefhebber? Dan wil je dit niet missen.

Voetbal experience

Het is een mooi verhaal: vier voetballiefhebbers drinken samen een biertje en komen tot de meest wilde ideeën. In dit geval: het organiseren van een voetbalevenement. Vaak stranden plannen als deze na een nachtje slapen, maar niet bij deze Nijmeegse buurmannen. "Wat begon als een geinig plan tijdens de vrijdagmiddagborrel, liep behoorlijk uit de hand", vertelt organisator Danny. Van donderdag 28 december tot en met zaterdag 30 december is het zover. Dan vindt in het Honigcomplex in Nijmegen de allereerste editie plaats van The Football Factory. "Het is veel meer geworden dan alleen een voetbaltentoonstelling. Er zijn allerlei gave activiteiten om te doen voor kinderen - met een app erbij - en er zijn meerdere mooie partijen aangehaakt. Achteraf hadden we het ook beter de 'Voetbal Experience' kunnen noemen".

Foto 2. Bijzondere voetbalshirts zien? Dan moet je van 28 tot en met 30 december in Nijmegen zijn. Foto: The Football Factory
Iedere avond is er ook een 'Special Event'. Op de 28ste kun je meedoen aan een voetbalquiz, een dag later is er een voetbalcafé met profvoetballers van vroeger. En op 30 december staat er een FIFA toernooi op de planning. Het hele programma van The Football Factory vind je hier.

Shirts Cruijff en Maradona en finalebal EK 1988

"Als je binnenkomt zie je meteen allemaal shirtjes en items", legt Danny uit. De pareltjes die je kunt bewonderen zijn afkomstig uit de privécollectie van Jesse Rabbeljee. In de loop der jaren scharrelde 'de shirtkoning van Nederland' een waanzinnige collectie aan shirtjes, voetbalschoenen en andere objecten bij elkaar." De topstukken in het museum? "De shirts van Maradona en Cruijff zijn natuurlijk heel bijzonder en we hebben ook de bal van de finale van het EK '88. En voor de jeugd zijn de shirts van Kylian Mbappe en Kevin de Bruyne gaaf om te zien." Voor een beetje structuur is het 'museum' onderverdeeld in zeven thema's, die je meenemen langs alle pareltjes."

Foto 3. Jesse Rabbeljee met een van zijn topstukken. Foto: The Football Factory

Bijzondere voetbalshirts

Maar behalve shirts van wereldsterren van vroeger en nu, zijn er aan de hand van de honderden shirts ook veel verhalen te vertellen. "Jesse heeft shirts waar iets aparts mee is. Shirts van echte cultvoetballers zoals Paul Bosvelt of Folkert Velten, de spits die weigerde om op zondag te voetballen. Maar hij heeft ook het allereerste shirt ooit waar een shirtsponsor op stond, gedragen door de Duitser Paul Breitner." En je ziet ook shirts met gekke sponsoren erop. "Fiorentina speelde ooit met Nintendo op het shirt." Danny schudt de voorbeelden zo uit zijn mouw. "Ken je de carnavalsshirts van RKC Waalwijk, met allerlei tierelantijntjes erop? En NEC speelde ooit eens in een geel-zwart shirt, de kleuren van aartsrivaal Vitesse. Maar er was ook een club die met hakenkruizen op het shirt speelde. Die kwamen er op een gegeven moment achter dat dat toch een beetje gevoelig lag."

Meer informatie over wat je ziet? Na aankoop van je ticket ontvang je een linkje waarmee je een app kunt downloaden. In die app krijgen bezoekers visuele ondersteuning en extra informatie bij 50 geselecteerde voetbalshirts.

Foto 4. Jesse Rabbeljee bedolven onder de shirts. Foto: The Football Factory

Activiteiten voor kinderen

Tussen alle shirts en andere prachtige objecten door, is er van alles te doen voor de kleinste voetbalfanaatjes. Danny somt op. "Er is VR-voetbal, er loopt een mascotte rond, er is een bioscoop, kinderen kunnen meedoen aan een speciale kinderloterij en ze kunnen een gepersonaliseerde FIFA Ultimate Team kaart laten maken. " En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, zit de app ook nog boordevol verrassingen. "Er is een speurtocht waarmee de kleinere kinderen in het museum mascottes van de verschillende Eredivisieclubs moeten zoeken." En er zijn nog meer leuke dingen. "Er zit een opdracht in waarbij je shirts van een bepaalde kleur moet tellen en eentje waarmee ze een foto moeten maken van hun favoriete shirt."

Volgende editie

Kun je er niet bij zijn in Nijmegen? Geen zorgen. De eerste editie van The Football Factory is nog niet eens begonnen, maar er wordt al hard gewerkt aan de volgende. "We zijn al bezig met een nieuwe locatie. Daar verwachten we aan het begin van het nieuwe jaar iets meer over te kunnen vertellen.
Foto 5. Winterstop? Niet in Nijmegen. Foto: The Football Factory

Laatst gewijzigd: 2023-12-28 09:18:29 · Gepubliceerd: 23 december 2023 - 983

Dit past bij 'The Football Factory: voetbal experience in Nijmegen'