Neem een kijkje in het brein van Robbie Williams bij Moco Museum

Pride and Self-Prejudice is eerste solo-expo van de Britse superstar

Robbie Williams in Moco Museum Nieuws door
Foto 1. Moco Museum heeft een wereldprimeur: de eerste solo-expositie van superster Robbie Williams, hier te zien voor één van zijn kunstwerken. Foto: still uit de video van BNNVARA (zie hieronder) © BNNVARA

17 maart 2024 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Wereldberoemd is hij, als zanger. Eerst met jongensgroep Thake That, daarna werd hij nog groter als solo-artiest. Maar dat is niet het enige wat Robbie Williams doet en kan. Hij is ook kunstenaar. Benieuwd naar zijn werk? Dan heb je geluk, want hij heeft een expositie in Moco Museum Amsterdam. Zijn eerste solo-expositie! En die is zomaar hier, in Nederland.

Innerlijke demonen

Zoals past bij de Britse superster is de expositie Robbie Williams: Pride and Self-Prejudice geen gewone expositie. Zijn werk geeft je letterlijk een kijkje in zijn innerlijk. De zanger werd mega-groot met hits als Angels, Rock DJ, Feel en Come undone. Vooral dit laatste lied beschrijft zijn strijd tegen zijn innerlijke demonen en de externe druk - en dat doen de kunstwerken in het Moco Museum ook. Een strijd die al begon in de jaren negentig, toen hij voor het eerst probeerde af te kicken van drugs en alcohol.

Foto 2. Van buiten een historisch plaatje, van binnen gevuld met nieuwe stemmen in de kunst. Een mooie plek voor de eerste solo-expositie van Robin Williams. Foto: Moco Museum © Jan Arsenovic

Visueel dagboek

Tijdens zijn stormachtige reis door het leven en de vele ups en downs onderweg, had Williams veel houvast aan zijn kunst. Hij legde zijn gevoelens en gedachten vast via een mengeling van tekeningen en tekst, als een visueel dagboek van wat er binnen in hem speelde. Soms met kleur, dan weer zwart-wit. "Het is bekend dat het soms slecht ging met mijn geestelijke gezondheid en in die tijden waren kunst en humor belangrijke hulpmiddelen voor me", zegt hij daar zelf over op zijn website.

Foto 3. De kunst van Robbie Williams is als een visueel dagboek van zijn mentale reis door het leven. Foto: Moco Museum

De helende kracht van kunst

Een tekening van een strak, leeg appartement waar Williams voorzichtig achter de bank zijn hoofd omhoog steekt ontroert. Een plaat vol teksten geeft zijn turbulente gedachten weer: over zichzelf, over de mensen om hem heen. Wat denken ze van hem? Maar je vindt ook volop humor in zijn werk. Zoals een zelfportret waar hij op zijn handen staat met de tekst 'I was mentally ill before it was cool'. Zelf hoopt Robbie Willliams dat de expositie bezoekers zal inspireren. En laat zien dat uit de diepste dalen de mooiste creaties kunnen ontstaan. Want: "Wat me bijna vernietigde, maakte me uiteindelijk succesvol," weet hij nu.

Tijdens de opening van de expositie interviewde Max Terpstra de zanger voor talkshow Sophie & Jeroen van BNNVARA. Williams vertelt daarin over hoe zijn kunst tot stand is gekomen. Het artikel gaat verder onder het interview.

Handig om te weten

  • Expositie Robbie Williams: Pride and Self-Prejudice is tot 8 juli 2024 te zien in Moco Museum;
  • Geen tijd om overdag te gaan? Op vrijdag, zaterdag en zondag is het museum open tot 21:00 uur;
  • Neem zeker ook even een kijkje in de rest van het museum, waar kunst van grootheden als Banksy en Andy Warhol te zien is;
  • Ook interessant in Amsterdam: de Da Vinci experience waar je letterlijk midden in zijn werk stapt;
  • Meer weten over onze hoofdstad? Bezoek het prachtige Stadsarchief, helemaal gratis!
Foto 4. Moco Museum heeft een wereldprimeur: de eerste solo-expositie van superster Robbie Williams. Foto: Moco Museum

Laatst gewijzigd: 2024-03-17 21:40:41 · Gepubliceerd: 17 maart 2024 - 768