1

Moeders Mooiste

Tentoonstelling in Nijmegen over het uiterlijk van dieren

Natuurmuseum Nijmegen Reportage door

archief oud artikel 5 februari 2009 Nijmegen, Gelderland "Te dik?" staat in witte letters boven een spiegel. Als je op een knop drukt, zie je door de spiegel een zwijn: "Ik ben pas dik!" Moeders Mooiste is een leuke en leerzame kindertentoonstelling in het Natuurmuseum in Nijmegen.

Op de bovenste verdieping van het kleine maar mooie museum (voorheen een synagoge) is tot 30 augustus 2009 Moeders Mooiste te zien. Het gaat over mooi zijn in het dierenrijk. Het museum houdt met alle tentoonstellingen rekening met schoolklassen. Ook Moeders Mooiste is vooral leuk voor groepen schoolkinderen. De kinderen  verdelen zich dan in kleine groepjes en gaan zo de tentoonstelling langs.

"Te dik? Ik ben pas dik!"

Kop en kont

Moeders Mooiste laat de volgende dingen zien:

 • Spiegels - aan een muur hangen verschillende spiegels met teksten erboven. Ben jij te dik? Heb jij flaporen? Wie op het knopje naast de spiegel drukt, ziet zijn eigen spiegelbeeld verdwijnen en een dier verschijnen. Een dik zwijn en een wit konijn.
 • Prins(es) op de erwt - stoeltjes met zaden, vruchten en noten in de zitting. Rara wat zit er in?
 • Potige dieren - kinderen trekken hier hun eigen schoenen uit en trekken daarvoor in de plaats dierenpoten aan. De zwemvliezen van een kikker en de lompe poten van een olifant. Alle soorten voeten zijn precies nuttig voor de dieren die er mee rond lopen.
 • Lange nekken - Zo! Die giraffe heeft een lange nek! En jij? Kinderen kunnen hier hun eigen nek opmeten.
 • Staarten plakken - Doe een blindoek voor en plak de staart op de goeie plek.
 • Kilometervreters - Hoe hard kunnen dieren lopen? Kinderen moeten de juiste snelheid bij het juiste dier zoeken. Dat is nog best lastig!
  • Educatief

   Voordat de tentoonstelling begint legt een medewerker van van het Natuurmuseum eerst wat uit. Een bezoek aan het museum is vooral voor basisscholen (middenbouw) leuk en leerzaam. Voor iets oudere kinderen en voor volwassenen is de tentoonstelling Edelherten in Nederland, die een verdieping lager te zien is, ook interessant.

   Foto 1. Trek zelf dierenpoten aan!
   Foto 2. Het staartenplakspel.
   Foto 3. De tentoonstelling Edelherten in Nederland.

   Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 5 februari 2009 - 1004