Er was eens... bezoek een origineel sprookjespark

Dagje uit in een sprookjeswereld

Attractieparken   Redactioneel door
Foto 1. Ken je deze authentieke sprookjesparadijzen al? Tuur bijvoorbeeld naar binnen bij het snoephuisje in het Sprookjesbos. Foto: Sprookjesbos Valkenburg © Erwin Bon.

15 oktober 2021 Landelijk De grotere sprookjesparken kennen we nu wel. Er zijn nog zoveel mooie, onontdekte sprookjesparken! Trek je terug in een geheime wereld vol mooie prinsessen, stiekeme kabouters en magische pannenkoeken. Wij zetten de wat minder bekende parken op een rijtje.

Koninklijke beesten op de kinderboerderij

ZUIDLAREN - In Attractiepark Sprookjeshof vind je de klassiekers onder de sprookjes, zoals de Gelaarsde Kat, Assepoester, Sneeuwwitje en Doornroosje. Maar ook andere fantasiefiguren zijn van de partij, zoals de Smurfen. Er is een groot speelpark - indoor en outdoor - en een kinderboerderij in de vorm van een kasteel. Hier zijn de alpaca's en geiten dus een soort van royalty's. Leuk: in het Sprookjesbos van het park kun je met één druk op de knop 25 sprookjes tot leven brengen.

Geen slapende reuzen wakker maken

ENKHUIZEN - Dwaal als een prins of prinses door de siertuinen van Sprookjeswonderland Enkhuizen. Gluur in het Kabouterdorp binnen bij de kleine huisjes en bezoek in Kasteel Violinde de sprookjesmusical over het verwende prinsesje Violinde. Het kasteel met torens is sowieso een aanrader: je kunt de muren zelfs beklimmen! In het Sprookjesbos komen verschillende sprookjes tot leven. Tenminste, als je durft. Wat zou er gebeuren als je de grote slapende reus aan zijn tenen kriebelt...?

Nostalgisch bos vol draakjes

VALKENBURG - Het Sprookjesbos is, zoals de naam al zegt, een bos vol sprookjes. De bosbewoners zijn geen onbekenden: van Doornroosje en Sneeuwwitje tot Klein Duimpje en de Bremer Stadsmuzikanten. En het blijft niet alleen bij charmante verhalen en mooie beeldjes. Er woont namelijk een draakje in het bos: Doeps en zijn familie. De draken zijn niet per se kwaadaardig, maar wel een beetje mensenschuw. Van veraf hoor je ze al snurken. Durf jij ze te storen? Het Sprookjesbos zit ook vol speeltoestellen en attracties voor kinderen, zoals een draaimolen en een heuse balanceerdraak.

Gezellige heksen en dieren in Wonderwereld

TER APEL - In Wonderwereld kom je erachter dat de wonderen de wereld nog niet uit zijn. Het is één grote fantasiewereld met een speelweide en allerlei dieren. Er is een subtropische kas, een dagelijkse roofvogeldemonstratie en de sprookjesfiguren zijn net even anders dan anders. Duik bijvoorbeeld in de verhalen Greurt de Groninger reus, tante Beppie de heks en Zwammer het paddenstoelenmannetje.

Smul van betoverende pannenkoeken

DRONTEN - In Pannenkoekenrestaurant Het Grote Kabouterbos draait alles om lekker eten en schattige kabouters. Tijdens het eten van grappige pannenkoeken - zoals een Trol pannenkoek met ui en spek - zitten er overal kabouters verstopt. Er zijn allerlei speeltoestellen voor kids en je kunt bij echte paddenstoelenhuisjes naar binnen gluren. Vanuit de ballenbak kijk je zelfs uit op een compleet kabouterdorp. Het restaurant ligt in een bos met een kabouterpad: kun je buiten na het eten nog verder speuren.

Bij Drentse kabouters op bezoek

EEXT - Een beetje mystiek is Drenthe sowieso, maar wist je dat er een complete kabouter community te vinden is? In het Rijk der Kabouters wonen kaboutertjes langs kronkelende wandelpaden in het grote Kabouterbos. Door een speciale route te volgen, kom je ze misschien wel tegen. Voor wat grotere kinderen is er het spannende Heksenpad door het bos. In het kabouterparadijs vind je ook een speelpark vol sprookjesachtige speeltoestellen, inclusief terras en horeca. Blijven logeren bij de kabouters? Je kunt overnachten in één van de vier vakantiehuisjes.

De Efteling, maar dan in het klein

NIEUWKUIJK - Fun fact: de Mini Efteling werd in 1985 geopend en bedacht en ingericht door kinderen. Het begon dus als iets kleins en is inmiddels wat professioneler, maar nog steeds met het authentieke van toen. Het sprookjespark is vooral gericht op kinderen tot tien jaar, maar stiekem genieten volwassenen hier net zo hard mee van de poppenshows en magische voorstellingen. Het minipark is alleen met een rondleiding te bezoeken, onder begeleiding van een gids. Onderweg kom je attracties, shows en een sprookjesachtige speeltuin tegen.

Nog meer betoverende uitjes

Foto 2. Een kleine Langnek in de sprookjestuin van de Mini Efteling. Foto: Mini Efteling.

Laatst gewijzigd: 2022-11-16 11:53:08 · Gepubliceerd: 2009-02-26 17:19:10 - 85447