1

Dagje Amersfoort: de leukste uitstapjes en bezienswaardigheden

Bezoek een museum, step door het centrum en ga op avontuur

Dagje Amersfoort Redactioneel door
Foto 1. Aan een van de grachtjes in het mooie Amersfoort ligt het Mondriaanhuis. Foto: Mondriaanhuis © Wil Groenhuijsen

26 juli 2023 bijgewerkt: 2 oktober 2023 Cultuur Amersfoort, Utrecht Of het nou regent of de zon schijnt, een dagje Amersfoort is altijd leuk! Step langs de middeleeuwse grachten of bezoek het geboortehuis van de bekende schilder Mondriaan. Aapjes kijken doe je natuurlijk in DierenPark Amersfoort en als het echt lekker weer is neem je een duik in Bosbad Amersfoort. Veel plezier!

Mondriaan

Amersfoort is niet alleen een prachtige middeleeuwse stad, het is ook de geboorteplaats van de bekende schilder Pieter Mondriaan. Zijn levensverhaal vind je terug in het Mondriaanhuis. Je ziet er van alles wat met Mondriaan te maken heeft, inclusief natuurlijk zijn wereldberoemde constructieve kunst: zwarte lijnen en rode, gele en blauwe vakken. Zie zijn kunst langzaam veranderen van realistisch naar abstract, ontdek hoe zijn meesterwerk Victory Boogie Woogie tot stand kwam en ga zelf aan de slag in het atelier.

Foto 2. Victory Boogie Woogie in het Mondriaanhuis. Foto: Mondriaanhuis © Mike Bink

Meer cultuur

Een spannende ontdekkingstocht beleef je in het Caveleriemuseum. Dit museum bevindt zich op het terrein van een legerkazerne en alleen dat al maakt een bezoekje uniek. In het museum leer je alles over de tijd van de indrukwekkende cavalerie te paard en over de verandering naar machines en rupsbanden.

Meer geïnteresseerd in onze moderne tijd? Ga dan naar Kunsthal KAde waar altijd weer iets anders te zien is. Dit museum heeft namelijk geen permanente tentoonstellingen, maar je wordt er elke keer weer verrast door nieuwe werken in bruikleen.

Midden in de historische binnenstad van Amersfoort staat Museum Flehite. Hier zie je alles wat iets te maken heeft met Amersfoort, van een ver verleden tot nu.

Foto 3. In dit fraaie historische gebouw vind je Museum Flehite. Foto: Museum Flehite © Jos Stover

Met de kids

Aapjes kijken verveelt nooit! Ga daarom tijdens een dagje in de Keistad ook naar DierenPark Amersfoort. Bekijk bavianen en tijgers in de Stad der Oudheid, duik op tussen de prairiehondjes, volg de klim- en kruiproute door de dierentuin en sta oog in oog met fascinerende vogelspinnen, lenige boa constrictors en levensechte dino's.

Oudere kinderen en tieners maak je helemaal blij met een bezoek aan indoor recreatiecentrum Superfun! Samen ontsnappen uit de jungle escaperoom, hip bowlen op de discobowlingbanen, rollerskaten, lasergamen en voor wie durft: op zes meter hoogte rondklimmen. Hier krijg je ze niet meer weg.

Ook altijd een succes: het water in. Aan de rand van Amersfoort, midden in de bossen, ligt Bosbad Amersfoort: een openlucht zwembad met glijbanen, speeleilanden en waterspuiters. Genieten van de zon doe je op de grote ligweide. Verbrand je snel? Verstop je onder de bomen en doe een dutje in een hangmat.

Foto 4. Leuk voor het hele gezin tijdens een dagje in de Keistad: DierenPark Amersfoort. Foto: DierenPark Amersfoort.

Lekker actief

In het centrum van Amersfoort is fietsen verboden en parkeren duur. Verken daarom de binnenstad van Amersfoort met de step! Geniet van de grachtengordel, de rijke geschiedenis en de unieke architectuur. Liever minder moe? Stap dan in een tuktuk. Huur de leuke cabriolet uitvoering van de City Tuk, gooi het dak eraf en laat je haren lekker wapperen!

Ook de omgeving van Amersfoort is prachtig. Stap op de fiets en ga mee met Fietsboot Eemlijn. De Fietsboot combineert actief fietsen met een relaxte boottocht naar Spakenburg of Huizen. Genieten van het landschap en daarna op de fiets terug naar de stad. Of andersom natuurlijk.

Of combineer actief zijn met het door en door leren kennen van deze bijzondere stad en wandel mee met een gids van Gilde Amersfoort. Wist je bijvoorbeeld al dat Amersfoort de best bewaarde middeleeuwse binnenstad heeft van heel Nederland? Na een tocht met een van de enthousiaste gidsen wel! En: alleen met Gilde Amersfoort kun je de Koppelpoort in, een van de must sees van de stad.

Foto 5. De indrukwekkende en bekende Koppelpoort kun je ook in! Maar alleen met een gids van Gilde Amersfoort. Foto: Gilde Amersfoort

Natuur

Amersfoort ligt in het midden van Nederland, maar ondanks dat is er toch ook genoeg natuur te vinden. Aan de rand van Amersfoort kun je prachtig wandelen in de bossen van Birkhoven. Neerploffen bij de bosvijver voor een picknick, genieten van het uitzicht op de uitzichtheuvel en bijzondere naaldbomen bewonderen in het Pinetum, dat je in het midden van deze bossen vindt. In het voorjaar is de rododendronvallei een plaatje!

Met kinderen is Landgoed Schothorst een aanrader. In bezoekerscentrum het Groene Huis is altijd wel wat te doen en er is een uitdagende natuurspeelplaats. Je vindt er verder ook Middeleeuws Erf De Bergkamp, waar je kunt zien hoe de boeren in de middeleeuwen leefden. Compleet met gebouwen, boerenerf, dieren en gewassen.

Wat verder van Amersfoort ligt Natuurgebied Eemland, omsloten door Bunschoten-Spankenburg, Baarn en Huizen. Weidevogels in het land, grazende koeien in de wei, eindeloze vergezichten en bloeiende pinksterbloemen langs de sloot: prachtig toch? En vanuit Amersfoort fijn te combineren met een fietstochtje en Fietsboot Eemlijn.

Foto 6. Wandelen door de bossen van Birkhoven. Foto: Amarin via Unsplash

Overnachting

Na één dag nog geen genoeg van rondstruinen langs de grachtjes en historische monumenten? Er zijn genoeg leuke hotels in Amersfoort voor één, twee of misschien wel drie gezellige nachten. Midden in het centrum vind je bijvoorbeeld De Tabaksplant: slapen in een sfeervol 17e-eeuws pand, ontbijten in de tuin en 's avonds naar gezellige cafés en restaurants op loopafstand.

Dol op bijzondere overnachtingsplekken? Ga dan naar Leerhotel Het Klooster. De naam zegt het al, hier slaap je in een echt klooster, compleet met mooie kloostertuin. Gelukkig niet in een monnikencel, maar in moderne kamers met alle gemakken van nu.

Ga een dagje naar Amersfoort en gebruik dit artikel als gids!
Foto 7. Aanrader: een dagje uit in het mooie Amersfoort. Foto: Micheile Henderson via Unsplash

Laatst gewijzigd: 2023-10-02 12:50:48 · Gepubliceerd: 2011-08-09 11:14:52 - 28998


-advertentiepositie-