Dagje weg onder de grond

Overdekte tips | Redactioneel door

Onderduiken in de mergelgrotten, een steenkolenmijn of het Museonder

6 augustus 2012 Cultuur Landelijk Kruip net als een mol diep onder de grond en ontdek dat tussen de klonten aarde ook nog heel veel leuks te beleven is. Verdwaal in het gangenstelsel van de Sint Pietersberg, ontdek het verhaal van een ex-mijnwerker in de steenkolenmijn van Valkenburg of duik onder op de Veluwe in het Museonder.

Bescherm Maastricht

Veertien kilometer lopen onder de grond van Maastricht, door een netwerk van gangen en mergelgalerijen. Spannend! De Maastrichtse Kazematten moesten de Limburgse hoofdstad vroeger beschermen tegen vijanden. Maar gelukkig is er nog veel bewaard gebleven, zodat iedereen op ontdekkingstocht kan. Tijdens een rondleiding met een VVV-gids kruip je in de krochten van dit oorlogse bouwwerk. Ontdek de bomvrije ruimten, de kruitkamers, de trappen en galerijen.

Onderduiken op de Veluwe

Hoe hard trilt de aarde bij een aardbeving? Wat voor dieren leven onder de grond? En waar vind je het schoonste drinkwater? Antwoord op deze vragen krijg je diep onder de grond, in het Museonder in Nationaal Park de Hoge Veluwe. Het museum bestaat al sinds 1993, toen het door prins Claus werd geopend. Erg bijzonder is een compleet wortelstelsel van een 135 jaar oude boom. Ook liggen er de botten van dieren die al duizenden jaren zijn uitgestorven. Doe je ogen dicht en kruip naar het middelpunt van de aarde!Gezicht vol roet

Kruipen door het zwarte stof door een bloedhete mijn vol herrie... Ontdek tijdens een rondleiding van 75 minuten hoe het was om als mijnwerker in de steenkolenmijn van Valkenburg te werken. Je gaat op pad met één van de veertien ex-mijnwerkers die zijn eigen verhaal vertelt over zijn belevenissen onder de grond. Je maakt een reis door het verleden langs de machines, die gebruikt werden om kolen te winnen. Vergeet na afloop niet het roet van je gezicht af te vegen.

Verdwalen in een berg

In de grotten van de Sint-Pietersberg ligt een labyrint met wel 20.000 gangen. Steek een lantaarn aan en ontdek deze bijzondere schuilplaats. In de Tweede Wereldoorlog zat het hier bomvol met onderduikers. Van deze tijd zijn nog steeds overblijfselen te vinden, zoals een oven, prachtige grotschilderingen en drie kapelletjes. Pas op dat je niet verdwaalt. Want dan word je net als vier paters uit 1600 misschien wel teruggevonden zonder vingers, omdat ze zo'n honger hadden...Spelen in een konijnenhol

Heel leuk voor de kleintjes: het Giga Konijnenhol. Een avontuurlijk speelparadijs onder de grond. Duiken in het kleurrijke ballenbad, klauteren op de vele speeltoestellen en meters naar beneden glijden van de glijbaan. Het kan hier allemaal! Aan de lange eettafels is er voldoende ruimte om even lekker te knutselen en mooie kleurplaten te maken. Ook kunnen de ouders en begeleiders hier genieten van een kopje koffie of thee.

Vind nog veel meer leuke tips voor de zomervakantie op DagjeWeg.NL!
Laatst gewijzigd: 2018-10-09 17:14:25 · Gepubliceerd: 2012-07-31 12:33:49 - 2680