1

Urenlang leesplezier in het Dik Trom Museum

"Een bijzonder kind, en dat is 'ie"

Dik Trom Kinderboekenmuseum Nieuws door

archief oud artikel 8 december 2012 Cultuur Etersheim, Noord-Holland Een enorme kast vol met de boeken over de bekende kwajongen Dik Trom staat in een oud schooltje in Etersheim. Vandaag opent het Dik Trom Kinderboekenmuseum, en dat betekent urenlang leesplezier!

Een paar jaar geleden leek een Dik Trom Museum definitief van de baan. De gemeente kon toen de eigenaar van het pand naast het oude schooltje niet overhalen om mee te doen met het plan. In 2011 was er dan toch eindelijk goed nieuws. Stadsherstel Amsterdam kocht het schooltje waar onderwijzer Johan Kievit in 1981 'Uit het leven van Dik Trom' schreef. Jaren van verbouwen volgden, met vandaag de grande finale: het Dik Trom Museum is klaar en iedereen kan dit weekend een kijkje nemen! Daarna gaat het museum weer dicht en opent dan pas weer in het volgende voorjaar.

Wat is er allemaal te zien?

Het oude schooltje is helemaal teruggebracht naar de tijd van Dik Trom. Originele gaslampen, een oud schoolbord en een telraam zetten de toon voor de nostalgische sfeer. Maar de klapper van het museum is de enorme kast vol met boeken over Dik Trom, zoals 'Een best wintertje' en 'Beb en Bob'. Boven de deur hangt een portret van onderwijzer en schrijver van de boeken, C. Joh. Kieviet.

Het museum opent pas officieel in het vroege voorjaar van 2013. "Dit weekeinde is dus een unieke gelegenheid om het gerestaureerde schooltje en de onderwijzerswoning te bekijken", vertelt Peter Fiedeldij Dop, lid van de Stichting Het Schooltje van Dik Trom.

Gaslampen, een oud schoolbord en een telraam zetten de toon voor de oude sfeer

Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 8 december 2012 - 288