Wat was de rol van de NS in de Holocaust?

Alles over de Jodentransporten in het Spoorwegmuseum

Beladen treinen Nieuws door

archief oud artikel 4 maart 2013 Cultuur Utrecht, Utrecht Een ritje met de trein is tegenwoordig hartstikke luxe. Gratis wifi, een mooi uitzicht en af en toe brengt er iemand koffie of thee langs. Niets vergeleken de wagens die in de Tweede Wereldoorlog als transporttrein werden gebruikt. Het Spoorwegmuseum brengt een nieuwe tentoonstelling rondom zo'n oude bagagewagen: Beladen treinen.

In het Spoorwegmuseum is de tentoonstelling Beladen treinen te zien. Aanleiding voor deze tentoonstelling is de vondst van een oude Nederlandse bagagewagen op een verlaten spoorwegterrein in Roemenië. De wagen werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt als transporttrein naar de vernietigingskampen.

Jodentransporten

Binnen in de wagen is tot in detail te zien hoe gruwelijk de Jodentransporten waren. Bezoekers horen de stemmen van mannen en vrouwen die deze transporten hebben meegemaakt, en nu hun ervaring delen. Rondom de wagen is te zien wat voor rol de spoorwegen speelden bij de Holocaust. Ook de Nederlandse Spoorwegen waren betrokken bij de Jodentransporten. Tussen juli 1942 en september 1944 werden 102.000 Joden en enkele honderden Roma en Sinti per trein vanuit Nederland, via Westerbork, naar de vernietigingskampen gebracht.

Deze kleine tentoonstelling is een onderdeel van de grote tentoonstelling Sporen naar het front die vanaf 30 maart 2013 te zien is in het Spoorwegmuseum.

Aanleiding is de vondst van een oude Nederlandse bagagewagen in Roemenië

Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 2013-03-04 10:20:36 - 419