Airborne Luchtlandingen: schouwspel op de Ginkelse Heide

Airborne Luchtlandingen Ginkelse Heide |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Beleef Operation Market Garden: honderden parachutisten in de lucht!

19 september 2015 Geschiedenis Ede, Gelderland Beleef een indrukwekkend tafereel en bezoek de herdenking van de Slag om Arnhem. Daarbij landen zaterdag 19 september meer dan zevenhonderd parachutisten op de Ginkelse Heide als eerbetoon aan de geallieerde landingen in 1944.

Foto 1. Uniek beeld op de Ginkelse Heide van hoe het er in 1944 aan toe ging. Foto: Gemeente Ede

Herdenking op de hei

Ruim zevenhonderd parachutisten uit verschillende landen springen zaterdag 19 september uit het vliegtuig boven de Ginkelse Heide. De Airborne Luchtlandingen brengen eer aan hen die ons land bevrijdden en geven een uniek beeld van hoe het er in 1944 uit heeft gezien. Bij het Airborne-monument aan de N224 is er om 11:00 uur in aanwezigheid van veteranen een herdenkingsdienst. In verband met de mist zijn de eerste sprongen afgelast. Om 12.00 uur wordt bekeken of er 's middags nog gesprongen kan worden.

Tip: Bezoek ook de ondergrondse Airborne Experience in Oosterbeek!

Levende geschiedenis

De Ginkel Heath Experience is een nieuwe ervaring. De historie komt echt tot leven op picknickplaats het Wijde Veld, waar je de binnenlandse strijdkrachten ziet marcheren. Door middel van re-enactment, acteurs in kostuums van vroeger, wordt een beeld geschetst van hoe de landingen eruit moeten hebben gezien. Bestel een Engelse tea of een Tweede Wereldoorlog-curry die het Openlucht Museum Arnhem naar origineel recept heeft gemaakt. Er is een groot panorama te zien en voor kinderen is er een klimtoren opgesteld door de Luchtmobiele Brigade

Operation Market Garden

Het is ruim zeventig jaar geleden dat Operation Market Garden begon. Het betreft het grootste geallieerde offensief op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Operation Market Garden moest in het najaar van 1944 een snelstart geven aan de bevrijding van Nederland, waarbij de geallieerden op konden rukken naar het hart van de Duitse oorlogsindustrie in het Ruhrgebied en Berlijn.

Praktische informatie

De Airborne Luchtlandingen worden zaterdag 19 september herdacht op de Ginkelse Heide. Het programma duurt van 9:30 uur tot 16:30 uur. De Mass Drop van de parachutisten is in verband met de weersomstandigheden uitgesteld. Duidelijkheid hierover volgt vanaf 12.00 uur via de organisatie.
Foto 2. Honderden parachutisten. Foto: Gemeente Ede
Foto 3. Bezoek de 71e herdenking van Operation Market Garden. Foto: Instagram/Ruben Bakker

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2015-09-19 10:35:33 · Gepubliceerd: 2014-09-17 13:29:21 - 1772