1

De 7 leukste musea voor kinderen

In deze zeven musea verveelt geen kind zich

Meer uitjes voor kinderen Redactioneel door
Foto 1. Een dagje terug in de tijd bij het Nederlands Openluchtmuseum. Foto: Nederlands Openluchtmuseum

17 februari 2023 bijgewerkt: 12 september 2023 Geschiedenis Landelijk In de vakantie of in het weekend op stap met de kids is leuk! Maar in welke musea kunnen ook kinderen zich vermaken? DagjeWeg.NL zet de leukste kindermusea op een rijtje. Hier hoef je je zeker niet te vervelen!

Dagje op het boerenerf in het Openluchtmuseum

ARNHEM - Ontdek de geschiedenis van Nederland in het Nederlands Openluchtmuseum. Doe eens een dagje zonder laptop, tablet of mobiel en voel je even een kind in de tijd van je opa en oma. Je ontmoet hier vriendelijke boeren en kunt helpen met boerenklusjes: water pompen, emmers dragen aan een juk en wassen met een wasbord. En daarna? Net als kinderen altijd al doen: lekker ravotten in de speeltuin! Maak een ritje met de historische tram en geniet bij de poffertjeskraam van heerlijke poffertjes. Tip: in de Canon van Nederland maak je op spectaculaire wijze vijftig hoogtepunten uit de Nederlandse geschiedenis mee.

Mary kwam met haar jonge kinderen: "Een prachtig informatief museum met gratis tramritten en een prachtige speeltuin."

Foto 2. Leuk: klusjes doen op een ouderwets boerenerf! Foto: Nederlands Openluchtmuseum © Mike Bink

Stoere activiteiten in het Marinemuseum

DEN HELDER - Wil jij ook een stoere marinier worden? Beleef het heden en verleden van de Nederlandse marine in het Marinemuseum. Kruip in een echte onderzeeër, probeer de knoppen uit en klim in een van de scheepskooien. Ga als verkenner op onderzoek uit in Missie Marinemuseum, zoek de QR codes en ontdek de favorieten van de twaalfjarige Sepp, of ga zelf aan de slag op de werf waar je digitaal kunt lassen, bouwen en zelfs een schip de haven uitvaren. In de expo over Navy Games test je je eigen skills in de vaarsimulatie en in het spannende spel Zeeslag.

Familie De Vries was hier met oudere kinderen: "Je wordt hier echt ondergedompeld in de wereld van de marine. De kinderen kijken hun ogen uit en kunnen van alles doen en aanraken."

Foto 3. Stap aan boord van een schip. Foto: Het Marinemuseum © DigiDaan

Doe uitvindingen in De Museumfabriek

ENSCHEDE - Hoe komen wij aan onze moderne uitvindingen? En wat heeft een weefgetouw met een USB-stick te maken? In De Museumfabriek gaat het allemaal over de vindingrijkheid van nieuwsgierige en creatieve mensen. Sta oog in oog met het skelet van een mammoet, ontdek hoe bijzonder een kever eigenlijk is en huiver bij de spannendste Twentse sagen en legenden. Kinderen komen volop aan hun trekken in De Museumfabriek. In de Makerspace kunnen ze zelf aan de slag met moderne machines én de technieken van eeuwen geleden, leuke werkjes knutselen en boeiende experimenten doen.

Harmold Hoving nam de kinderen mee: "Veel te zien en te beleven. Spannend gebouw en voor jong en oud."

Foto 4. Een leuk en leerzaam museum voor jong en oud: De MuseumFabriek. Foto: De MuseumFabriek

Op avontuur in het Scheepvaartmuseum

AMSTERDAM - De golven slaan tegen het schip aan, de wind waait kil en guur. Maar jij zit lekker warm binnen! Ga in Het Scheepvaartmuseum op een woest avontuur. Stap aan boord van het indrukwekkende VOC-schip Amsterdam en ontdek hoe is het om op zo'n groot schip te varen in de speciale VR-tour Dare to Discover. Maak een vlucht over de haven van Amsterdam en ontmoet Michiel de Ruyter. In de expositie over de walvis kunnen kinderen in een walvis kruipen en zien hoe enorm hij is. Ook de kleintjes vervelen zich niet dankzij de Junior Audiotour. Er is zelfs een speciale tentoonstelling voor ze over Doris Duiker, waar ze van alles kunnen doen. Zoals duiken onder de 'golven' door en kruipen door het zeewierbos.

E.C.M. Bes ging hierheen met jonge kinderen: "Een leuk interactief museum. De kinderen hadden het erg naar hun zin."

Foto 5. Wauw, wat is een walvis groot! Ontdek alles over de zee en de scheepvaart. Foto: Het Scheepvaartmuseum

Net als opa en oma

TERSCHUUR - Ga even terug naar de tijd toen opa en oma nog jong waren in het Oude Ambachten & Speelgoed Museum. Op maar liefst 160 plekken in het museum zie je hoe alles vroeger met de hand werd gemaakt: mandenvlechten, netten boeten, klompen maken, spinnen en nog veel meer. Het vuur brandt in de smidse en de klokkenmaker laat zien hoe klein de radertjes in een klok zijn. Wat was alles toen anders! Als je in de ouderwetse winkeltjes stapt ruikt het zelfs anders. Voor kinderen zijn er twee gratis - en stiekem leerzame - speurtochten door het museum. Ze kunnen aan de slag in het oude schooltje, zelf spelen met speelgoed van vroeger en zaklopen, hoefijzerwerpen, spijkerbroekhangen en steltlopen op het Oud-Hollands Spellenplein.

Pascal van Herwijnen was hier met jonge kinderen: "Voor de ouderen een feest van herkenning en voor de jongeren leerzaam en vermakelijk. Wij zijn er ruim 6 uur geweest." Tot €2,- korting op je tickets!

Foto 6. Wat was school vroeger anders! Foto: Oude Ambachten & Speelgoed Museum

Naar de Romeinen in het Thermenmuseum

HEERLEN - Rare jongens, die Romeinen. Ze gingen bijvoorbeeld met zijn allen samen in bad, in een badhuis. Dat kun je met eigen ogen zien in het Thermenmuseum, waar de resten van zo'n badhuis zijn gevonden. Vanaf de loopbrug over de opgraving zie je niet alleen hoe groot het was, maar dankzij projecties ook hoe het er zo'n 2000 jaar geleden uit moet hebben gezien. Kijk: daar worden de baden gevuld met water. In de zaal vol archeologische vondsten stap je helemaal terug in het verleden, want daar komt de Romeinse tijd op grote schermen om je heen tot leven. Alsof dat allemaal niet spannend genoeg is kunnen kinderen ook nog speuren naar een verdwenen fresco en Romeinse spellen spelen.

Louise ging erheen met het gezin: "Mooie opgraving waar interactief duidelijk wordt gemaakt hoe het er ooit uit heeft gezien. Erg vriendelijke mensen die alles uit kunnen leggen."

Het artikel gaat verder onder de video.

Speur door de culturen in Museum Volkenkunde

LEIDEN - Ga op ontdekkingstocht door Museum Volkenkunde en verzamel alle krachten. Heb je de eerste vier gevonden? Dan kun je lid worden van de Wereld Club, de kidsclub van het museum. En... je krijgt een stoere tattoo! Je komt in Museum Volkenkunde van alles tegen uit allerlei landen: van Azië tot Amerika en van Afrika tot de Noordpoolgebieden. Al speurend met één van de speurtochten ontdek je het museum van onder tot boven. Reis in de Wilde Bus mee door de wereld met bekende figuren uit kinderboeken en laat je fantasie de vrije loop!

Kop was hier samen met haar dochter van zeven jaar: "Er waren veel leuke workshop en ze heeft het nu nog steeds over de workshop dansen."

Foto 7. In Museum Volkenkunde kom je van alles tegen en kun je ook zelf van alles maken. Foto: Museum Volkenkunde
Op zoek naar meer leuke uitjes met de kids? Bekijk ook deze uitjes voor kinderen in Nederland.
Foto 8. Tussen het buskruit en de kanonnen in een zeventiende-eeuws schip, spannend! Het Scheepsvaartmuseum is een van de musea waar kinderen zich uitstekend vermaken. Foto: Het Scheepvaartmuseum © Bibi Neuray

Laatst gewijzigd: 2023-09-12 12:05:28 · Gepubliceerd: 2015-07-27 16:50:33 - 146297


-advertentiepositie-