1

Weekendje weg in Maastricht

Wat te doen in de stad voor levensgenieters?

De leukste uitstapjes in Maastricht   Redactioneel door
Foto 1. Zo mooi: het Vrijthof in hartje stad. Foto: Maastricht Marketing, Paul Mellaart

10 oktober 2022 bijgewerkt: 12 september 2023 Toerisme Maastricht, Limburg Weekendje weg? Reis af naar het gezellige zuiden en ontdek de bourgondische stad aan de Maas. Uitgebreid tafelen, ondergrondse avonturen beleven en eeuwenoude gebouwen bewonderen. Dit zijn onze tips voor een weekendje Maastricht!

Maastricht onder de grond

Maastricht, in het zuidelijkste puntje van Nederland, bruist van de sfeer en de leuke winkeltjes en tentjes. Hier voel je je echt 'uit'. Het bijzondere is dat je deze stad ook onder de grond kunt bekijken. Tussen 1575 en 1825 is aan de Westkant van Maastricht een netwerk van gangen of mijngalerijen ontstaan. Deze gangen werden gebruikt om tijdens een belegering van de stad de vijand ondergronds te kunnen benaderen en onschadelijk te maken. Struin met een gids door de gangen van de Kazematten Maastricht Underground. Explore Maastricht biedt ook tochten aan in de Grotten van de Sint-Pietersberg. Een avontuurlijke kant van Maastricht!

Foto 2. Verken ondergronds Maastricht in de Kazenmatten. Foto: Maastricht Marketing © Jonathan Vos Photography

Lekkere trek in Maastricht

Eenmaal weer boven de grond snuif je de frisse lucht op en kom je bij aan de oevers van de Maas. Voor een goede bak koffie loop je binnen bij Coffeelovers in de Dominicanenkerk. De koffie hier is bijna niet te evenaren. De Dominicanenkerk is omgebouwd tot boekwinkel, heerlijk om in rond te struinen. Coffeelovers vind je in het koor van de kerk, samen met allerlei soorten taart, broodjes en muffins. Voor een complete maaltijd schuif je voordelig aan bij Gauchos, een mix van Maastrichtse gemoedelijkheid en Latijnse keuken.

Foto 3. Drink koffie in de Dominicanenkerk en kijk rond in de boekhandel. Een must tijdens een weekendje Maastricht. Foto: Dominicanenkerk © Etienne van Sloun

Museum in Maastricht

Maastricht heeft veel te bieden op cultureel gebied, dus een interessant museum is er zo gevonden! Het Fotomuseum aan het Vrijthof bijvoorbeeld, waar je twee keer per jaar kennismaakt met een nieuwe fotograaf. De exposities zeggen iets over hoe mensen samenleven. En als je langs het Bonnefantenmuseum loopt, wordt je aandacht al gelijk getrokken door het opvallende gebouw. En ook binnen is veel moois te zien. De hoogtepunten uit de oude kunstcollectie zijn schilderijen van meesterschilders als Rubens, Jordaens en Van Dijck.

Foto 4. Bijzondere foto's van nu in het Fotomuseum aan het Vrijthof. Foto: André Löwenthal

Actief uitje in Maastricht

Rederij Stiphout verzorgt dagtochten en arrangementen, maar dan op het water. Verken de hele stad en de omliggende streek per boot en kies voor een leuk arrangement, zoals een tocht naar Luik, Visé of Eijsden, een Pannenkoeken Cruise of Saterday Night Cruise. Ook leuk: beklim de Sint Janskerk en verwonder je over dit eeuwenoude staaltje bouwkunst. Letterlijk eeuwen oud: de kerk stamt uit de middeleeuwen. De kerk en toren kun je vanaf Pasen tot eind oktober bezoeken.

Foto 5. Ontdek Maastricht vanaf het water. Foto: André Löwenthal

Avondje uit in Maastricht

Een echt avondje uit beleef je in het Theater aan het Vrijthof, waar grote namen op het programma staan. Geniet hier van allerlei voorstellingen, van cabaret tot theater en van dans tot muziek. En wie een biertje of cocktail na wil nuttigen, hoeft niet ver te lopen. Op het Vrijthof vind je tientallen gezellige kroegjes, allemaal op loopafstand van het theater.

Foto 6. Neem plaats op een van de terrasjes aan het Vrijthof. Foto: André Löwenthal

Overnachten in Maastricht

Voor een sfeervolle overnachting in Maastricht hoef je niet lang te zoeken. Kies bijvoorbeeld voor een oud herenhuis waarin nu Bed & Breakfast Le Home is gevestigd, met uitzicht op een mooie tuin terwijl je toch midden in het centrum zit. Of zoek de rust in een van de ruime appartementen of suites van Cour 8 Lofts, romantisch slapen in een historische boerderij aan de rand van Maastricht.

Foto 7. De Sint Servaasbrug over de Maas. Foto: André Löwenthal

Ook leuk

Foto 8. Het Vrijthof, het bruisende hart van Maastricht. Foto: Maastricht Marketing, Paul Mellaart

Laatst gewijzigd: 2023-09-12 21:19:40 · Gepubliceerd: 2015-10-02 09:37:04 - 36681