Hollen majesteit, uw trein vertrekt bijna!

Plusdag in Het Spoorwegmuseum |  
Nieuws door
Foto 1. Prinses Beatrix en prinses Margriet vertrekken in de koninklijke trein na een wintersportvakantie in Lech, 1968. Foto: Collectie Spoorwegmuseum.

Het Spoorwegmuseum extra koninklijk voor Prinsjesdag

19 september 2016 Geschiedenis Utrecht, Utrecht De maandelijkse Plusdag in Het Spoorwegmuseum staat op dinsdag 20 september in het teken van Prinsjesdag. Bekijk reisfoto's van onze prinsen en prinsessen of volg een rondleiding door één van de oude rijtuigen. Oud, maar voor moderne begrippen nog steeds hartstikke luxe. Anna Paulowna en koningin Juliana hoefden nooit te staan in de spits - ze zaten er tijdens hun ritjes warmpjes bij op grote sofa's.

Roddels in de koninklijke wachtkamer

Het absolute pronkstuk van de koninklijke Plusdag is de koninklijke wachtkamer die vroeger deel was van het staatsspoorstation in Den Haag. De wachtkamer werd in 1892 gebouwd en in 1973 wegens sloop van het station gedemonteerd en opgeslagen. Sinds 2005 staat het in Het Spoorwegmuseum. Op Prinsjesdag tref je de Hofmeester in de wachtruimte aan - hij vertelt bezoekers allerlei sappige geheimen over de koninklijke familie. Barbier Jan klapt ook uit de school. De ouderwetse stationskapper vertelt over de klanten van vroeger terwijl hij mannen als vanouds scheert met kwast en mes.

Luxe rijtuigen vol verhalen

Bekijk een replica van het in 1864 speciaal voor Anna Paulowna gebouwde salonrijtuig. Ze was de vrouw van koning Willem II en genoot een bestaan vol luxe, maar had uiteindelijk een erg tragisch leven. Conservator Jos Zijlstra is er op de Plusdag bij om daar alles over te vertellen - en over de vele treinreizen van de koninklijke familie. De rijtuigen van koningin Juliana en prins Bernhard zijn ook te zien en sinds kort opengesteld voor publiek.

Meer koninklijke uitjes:
Foto 2. Prinsjes Irene en Beatrix maken ijverig huiswerk in de koninklijke trein. Foto: Collectie Spoorwegmuseum.

Laatst gewijzigd: 2016-09-19 12:07:02 · Gepubliceerd: 2016-09-19 11:23:45 - 826