Bezoek de 13 mooiste natuurgebieden van Nederland

Ontdek de prachtige natuur in Nederland! | Nieuws door Tineke Smits

13 tips voor een dagje uit in de mooiste natuur

14 oktober 2016 Natuur Landelijk O, wat is Nederland mooi! Dat ontdek je onder meer in de dertien natuurgebieden die genomineerd werden voor de titel Mooiste Natuurgebied van 2016. Wij hebben tips voor je hoe je (nog meer) een natuurliefhebber wordt! Trek stevige schoenen aan, neem voor de zekerheid een fototoestel mee en verken het Hollandse natuurschoon bij jou in de buurt met deze leuke dagjes uit in de natuur.

Ga een dagje uit in de natuur. Foto: Mathilde van Ravensberg.
Foto 1. Ga een dagje uit in de natuur. Foto: Mathilde van Ravensberg.

Tips voor uitjes in de natuur

Het leuke van de natuur is dat je deze parken en streken op elk moment gratis kunt bezoeken. Voordelig, verfrissend en gezond! Maar ben je op zoek naar een gezellig en actief uitje, dan kun je ook te kust en te keur. Onze tips voor de genomineerde natuurgebieden!

  • Door het jarenlange maaien, hooien en plaggen is een uitzonderlijk gebied ontstaan in Nationaal Park Drentsche Aa in Drenthe. De rivier de Drentsche Aa is hier de leidraad die zich kronkelend door de natuur beweegt. Speur naar hunebedden rondom het Hunebedcentrum of bezoek Geopark de Hondsrug voor een leerzaam uitje.
  • Onder het genomineerde gebied Friese WIJlanden in Friesland valt onder meer het Nationaal Park De Alde Feanen. Dit natuurgebied, dat vroeger laagveenmoeras was, is het Friesland dat we kennen. De beste manier om het gebied te verkennen is per boot!
  • GrensparkLimburg in Limburg bestaat uit Nationaal Park De Maasduinen, Nationaal Park De Meinweg en het nationaal landschap Zuid-Limburg. Heide, bos, stuifzand en aspergebedden vind je in het noorden en in het zuiden het terrassenlandschap, de dorpjes tussen de heuvels zo divers en allemaal zo mooi!
  • 10.000 hectare maar liefst neemt het Nationaal Park Heuvelrug in Utrecht en Noord-Holland in beslag. Naast vogels kijken of het kabouterpad lopen kun je hier ook paardrijden, zwemmen in het Henschotermeer, een excursie volgen of een kasteel bezoeken.

Nog niet genoeg van de natuur? Bekijk deze romantische uitstapjes in de natuur.

  • Ah, de kust! Natuurlijk krijgt die een plekje tussen de mooiste natuurgebieden. Het Nationaal Park Hollandse Duinen in Zuid-Holland vertegenwoordigt de kuststreek aan de rand van Nederland. Ploeg samen door de blonde duinen, bezoek één van de bijbehorende landgoederen (Kasteel Keukenhof bijvoorbeeld) of bekijk de typisch Hollandse bollenvelden in deze streek.
  • Alle natuur die je in Nationaal Park Nieuw Land in Flevoland tegenkomt is door mensenhanden ontstaan. Daarna kon de natuur natuurlijk wel haar gang gaan. Het resultaat is en uniek gebied. Rijd eens op je gemak door die uitgestrekte polder. Of bezoek de woeste natuur in de Oostvaardersplassen, waar je konikpaarden, heckrunderen en herten kunt tegenkomen!
  • Zeeland ontbreekt natuurlijk niet in dit rijtje. Want in Nationaal Park Oosterschelde in Zeeland krijg je een fascinerend weids uitzicht over dijken, schorren, slikken. Hier zie je misschien zelfs wel een zeehond of bruinvis! Zeekayakken, een fotowandeltocht, een zeehondexcursie of een kookworkshop zeewieren? De meest bijzondere uitjes vind je hier!
  • Je kunt het Van Gogh Nationaal Park in Noord-Brabant herkennen op de schilderijen van Vincent van Gogh. De Nederlandse meesterschilder leerde in dit landschap schilderen en geen wonder dat hij er verliefd op werd. Stap in Van Gogh Village Nuenen binnen in het dorpje waar Van Gogh een kwart van zijn schilderijen maakte. Of fiets over het Van Gogh Roosegaarde-fietspad, dat, gebaseerd op het schilderij 'The Starry Night', s nachts door een bijzondere techniek oplicht.
  • Tja, en dan de dertiende genomineerde: Saba en de omringende zee. Daar ga je niet heen voor een dagje weg. Het vulkanische Caribische eiland is maar dertien vierkante kilometer groot, maar het is er wonderschoon. Laat je het ons weten als je daar een dagje bent geweest?

Bekijk op DagjeWeg.NL Tickets de leukste aanbiedingen en acties voor outdoor uitjes!
Nederland heeft veel mooie natuurgebieden voor je in petto. Foto: Mathilde van Ravensberg.
Foto 2. Nederland heeft veel mooie natuurgebieden voor je in petto. Foto: Mathilde van Ravensberg.
Laatst gewijzigd: 2017-08-11 14:02:05 · Gepubliceerd: 2016-10-11 17:10:37 - 3718