Tips voor waterige uitjes met Wereld Waterdag

Meer spetterende uitstapjes | Nieuws door Eline Verhoef

Water op zijn mooist, grappigst, rustigst, lekkerst en spannends

20 maart 2017 Landelijk Water om te drinken, in te zwemmen, over te varen of je tegen te weren. Tijdens Wereld Waterdag vieren we het bestaan van water. En dat kan natuurlijk op allerlei verschillende manieren, van een museum over de watersnoodramp tot het rondvaren op een pannenkoekenboot of een duik in het Tikibad. Wij zetten de leukste uitjes voor nat én droog waterplezier op een rij!

Heb jij het in je om te overleven op de woeste zee? Foto: Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers.
Foto 1. Heb jij het in je om te overleven op de woeste zee? Foto: Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers.

Duik als waterprofessor het lab in

ARNHEM - Heb je enig idee hoeveel water we met z'n allen verbruiken? Of hoe het kan dat we in Nederland dik onder de zeewaterspiegel leven? In het Nederlands Watermuseum kom je het allemaal te weten. Knijp je neus dicht en maak een tochtje door het riool, leer alles over water zuiveren en speel allerlei spelletjes waarbij de spetters je om de oren vliegen. In het Waterlab kun je in een labjas als een echte professor allerlei waterproefjes doen en je eigen glittergel maken! En je leert in dit museum alles over hoe we ons land beschermen tegen overstromingen. Bezoek het Nederlands Watermuseum op dinsdag tot en met zondag van 11:00 uur tot 17:00 uur.

Water op z'n sterkst

OUWERKERK - Dat water ook een andere kant heeft, ontdek je meteen zodra je in het Watersnoodmuseum bent. Hier hoor je alles over de verwoestende kracht van water tijdens de watersnoodramp van 1 februari 1953. Luister naar indringende verhalen van slachtoffers en beleef zelf hoe het water zich die nacht angstaanjagend snel verspreidde en de schade die het aanrichtte. Maar dat is niet alles. Je ziet ook hoe de Nederlanders zich na de ramp herstelden en keihard werkten aan de wederopbouw, want zo'n ramp wilden ze nooit meer! In de tentoonstelling 'Caisson 4: Toekomst' zie je met een 3D-bril op je hoofd de toekomst van de Zuidwestelijke Delta en leer je alles over waterbeheer. Aanrader is de nieuwe fototentoonstelling die het museum op 22 maart opent: 'Jakarta, de mensen achter de zeemuur' over mensen in Jakarta en hun strijd met water. Bezoek het Watersnoodmuseum op dinsdag tot en met zondag van 10:00 uur tot 17:00 uur.

Relaxen op het water

AMSTERDAM - The best of both: pannenkoeken eten terwijl je heerlijk uitwaait op het water. Op Pannenkoekenboot Amsterdam mag je zoveel pannenkoeken naar binnen werken als je wilt. Maar schrok ze niet te hard naar binnen. Je wilt wel zonder buikpijn kunnen genieten van het prachtige uitzicht over het moderne gedeelte van Amsterdam. Zo vaar je langs het Centraal Station en het futuristisch uitziende EYE filmmuseum. Heerlijk ontspannen dus over het kabbelende water van 't IJ.

Tip: Wees slim en boek je tickets online met 10% korting via DagjeWeg.NL Tickets.

Test je skills voor de reddingsbrigade

DEN HELDER - Een zinkende boot, schreeuwende passagiers en een held die zijn eigen leven op het spel zet om die van anderen te redden. In Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers maak je kennis met Dorus Rijkers, een held die in de negentiende eeuw heel wat levens redde. Kom erachter of jij het in je hebt om bij de reddingsbrigade of kustwacht aan de slag te gaan en test je moed en uithoudingsvermogen in het heldenspel. In dit leuke interactieve museum leer je zelfs hoe je een SOS-bericht verstuurt en ervaar je hoe het is om met windkracht 10 op een schip te staan! Bezoek Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers op dinsdag tot en met zondag van 10:00 uur tot 17:00 uur.

Meer leuke uitjes op Wereld Waterdag

  • Bezoek het grootste moeras van Nederland en ontdek de prachtige natuur in De Wieden.
  • Waar beleef je meer waterplezier dan in het Tikibad? Doe een dagje Duinrell.
  • Duik de Maas in met een varende bus van Splashtours.

Boek een heerlijke boottocht

Zo voelt het om met windkracht 10 op een schip te staan. Foto: Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers.
Foto 2. Zo voelt het om met windkracht 10 op een schip te staan. Foto: Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers.
Met de stroom mee, een excursie in Nationaal Park Drentsche Aa. Foto: IVN Drenthe - Fotografie Myriam.
Foto 3. Met de stroom mee, een excursie in Nationaal Park Drentsche Aa. Foto: IVN Drenthe - Fotografie Myriam.
Laatst gewijzigd: 2017-08-11 13:24:52 · Gepubliceerd: 2017-03-20 15:30:40 - 1015