The Passion 2017 in Leeuwarden: dit kun je ervan verwachten

Beleef het paasverhaal met Dwight Dissels, Omri Tindal en Roel van Velzen

Wat is er allemaal te doen met Pasen? Nieuws door
Foto 1. Omri Tindal (links) vertolkt dit jaar de rol van Petrus en Dwight Dissels (rechts) speelt de rol van Jezus. Foto: EO.

archief oud artikel 7 april 2017 Cultuur Leeuwarden, Friesland In de aanloop naar Pasen kijken we natuurlijk met z'n allen reikhalzend uit naar een nieuwe editie van The Passion. Het jaarlijkse paasevenement van de EO en KRO-NCRV wordt dit jaar op 13 april gehost door Leeuwarden. "Met 15.000 mensen op hetzelfde plein staan die allemaal de intentie hebben om gewoon iets moois te gaan beleven, geeft een sterk gevoel van saamhorigheid", vertelt Omri Tindal. Hij vertolkt dit jaar de rol van Petrus. Samen met hoofdrolspeler Dwight Dissels (Jezus), Roel van Velzen (Judas), Elske DeWall (Maria), Kefah Allush (processie-verslaggever) en Remco Veldhuis (verteller) brengt hij het verhaal over de laatste uren van het leven van Jezus, zijn dood en opstanding heel dichtbij.

Petrus met onschuldige blik

In eerste instantie schrok Omri Tindal er een beetje van dat hij gevraagd werd voor de rol van Petrus. Vorig jaar deed hij ook mee en had hij tijdens The Passion in Amersfoort een kleine rol van discipel zonder tekst. "Het is niet gebruikelijk dat mensen twee keer gevraagd worden en ik vind het een hele eer dat ik voor deze rol gevraagd ben." Wat hem een geschikte Petrus maakt? "Ze zochten naar een trouwe blik. Ik trek heel vaak mijn wenkbrauwen op, wat er onschuldig uitziet." Persoonlijk ziet hij ook wel overeenkomsten met de bijbelse figuur Petrus. "In mijn beleving heeft hij wel een grote mond, maar een superklein hartje." In het verhaal heeft hij alles achtergelaten voor zijn beste maatje Jezus. Maar als die hem zegt dat hij de rots is waar de kerk op staat, moet Petrus wel even slikken. "Hij wil liever een volger blijven."

Tip: combineer The Passion met een bezoek aan de prachtige VerhalenArk die momenteel in Leeuwarden aangemeerd ligt.

Droge mond en buikpijn

Echt zenuwachtig voor zijn optreden zegt Omri nog niet te zijn. "Ik laat het zo veel mogelijk over me heen komen. Van zenuwen krijg je alleen maar buikpijn en een droge mond." Hij heeft er vooral heel veel zin in. "Ik ga niet heel veel naar de kerk maar het geloof betekent wel veel voor mij. Ik denk dat iedereen geloof nodig heeft als houvast." Dat The Passion zo aanslaat bij zowel gelovigen als niet-gelovigen komt volgens Omri doordat iedereen zich wel in het paasverhaal kan vinden. "Ondanks dat het zo lang geleden geschreven is, is het nog steeds actueel. Mensen die elkaar verraden en dingen die niet altijd lopen zoals je het verwacht had."

Dikke maatjes met Jezus en Judas

Tijdens de voorbereidingen voor The Passion zegt Omri dikke maatjes te zijn geworden met Jezus (Dwight Dissels) en Judas (Roel van Velzen). "Wat mij heel erg raakt is dat als je acteert je jezelf moet wegcijferen. Je wordt iemand anders, maar je komt altijd wel iets van jezelf tegen." Het moment dat hij Jezus in zijn rol als Petrus verraadt en moet ontkennen dat hij hem kent, raakt hem. "Achteraf kun je het wel van je afzetten, maar op dat moment voel je het wel." Samen met hoofdrolspeler Dwight Dissels zal Omri onder andere het lied 'Ik huil alleen bij jou' van Ali B zingen. De rest van de nummers blijven nog een verrassing.

Appen in plaats van bellen

Het thema van deze Passion-editie is 'Verbinding'. "Vandaag de dag is verbinding superbelangrijk, want we zitten steeds vaker thuis en doen alles vaak via WhatsApp en bellen elkaar minder op. Zo zoek je elkaar alleen op in nood." Volgens Omri voel je die verbinding ook zeker wanneer je donderdag 13 april op het Wilhelminaplein in Leeuwarden staat. "Dat gevoel van saamhorigheid is mooi."

Handige weetjes over The Passion 2017

  • Op Witte Donderdag 13 april 2017 is de uitzending van The Passion 2017 live te zien om 20:30 uur op NPO 1.
  • In het hele land worden activiteiten georganiseerd rondom The Passion. Voor meer informatie kun je terecht op de website van de EO.
  • Is Leeuwarden je net iets te ver? Je kunt ook online deelnemen worden aan de virtuele processie. De offline processie zit inmiddels vol, maar je kan deze wel live meemaken vanaf het Wilhelminaplein in Leeuwarden. Zorg wel dat je ruimschoots op tijd bent, want als het plein vol is wordt die afgesloten.
Foto 2. Jezus vertolkt door Dwight Dissels met zijn volgelingen tijdens de vooropnamen. Foto: Willem-Jan de Bruin
Foto 3. De razend populaire processie met groot wit verlicht kruis. Foto: Willem-Jan de Bruin
Foto 4. Dwight Dissels in zijn Jezusrol, bekend van het programma The Voice, tijdens de vooropnamen. Foto: Willem-Jan de Bruin
Foto 5. Vorig jaar vond The Passion plaats in Amersfoort. Foto: Willem-Jan de Bruin

Laatst gewijzigd: 2017-04-07 15:11:42 · Gepubliceerd: 2017-04-06 16:41:02 - 2312