1

Tips voor Bevrijdingsdag

Wat is er allemaal te doen op 5 mei?

Bevrijdingsdag 2017 Nieuws door
Foto 1. 'Museum presentation with photos of Anne Frank'. Fotograaf: Photo Collection Anne Frank House. Licentie: Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr.com

archief oud artikel 1 mei 2017 Toerisme Landelijk Vier de vrijheid op de fiets, tussen de vissen in een grootbeeldfilmtheater of door stil te staan bij het verhaal van Anne Frank. Op 5 mei vieren we hoe er in 1945 een einde kwam aan de verschrikkelijke Tweede Wereldoorlog. Tegelijkertijd is het een dag om stil te staan bij de mooie én de minder mooie dingen van het leven. Heb jij al plannen voor 5 mei? Wij geven je tips voor een geslaagde Bevrijdingsdag.

Omdat vrijheid niet vanzelfsprekend is

AMSTERDAM - Leven in vrijheid, wat had ze dat graag gewild. De realiteit van Anne Frank was een stuk anders. In het Achterhuis in Amsterdam moest het joodse meisje ruim twee jaar van haar leven onderduiken vanwege de nazi's. Uiteindelijk overleed Anne op twaalfjarige leeftijd in een Duits concentratiekamp. Duik dieper in het verhaal en breng vrijdag 5 mei een bezoek aan het Anne Frank Huis. Bekijk originele voorwerpen, documenten en foto's van Anne en haar familie en de beroemde draaibare boekenkast die functioneerde als geheime deur. Indrukwekkend en ontroerend.

Fietsen in vrijheid

HAELEN - Een lekker fietstochtje was tijdens de Tweede Wereldoorlog allesbehalve vanzelfsprekend. Vanwege de rubberschaarste hobbelden onze voorouders vijf jaar lang op houten banden! Vier de vrijheid op de fiets en doe mee met de Freedom Ride 2017. In een pelotonstocht met wielertoeristen, topsporters, militairen, veteranen en politiemensen wordt er vrijdag een route van 110 kilometer door Midden- en Noord-Limburg afgelegd. Het is ook mogelijk om deze afstand of de kortere versie van 85 kilometer individueel af te leggen. Fiets langs locaties die een grote rol hebben gespeeld in de Tweede Wereldoorlog en die onderdeel uitmaken van de internationale bevrijdingsroute 'Liberation Route Europe', zoals Oorlogsmuseum Overloon en de dorpskern van Venray.

Met een legertruck over de hei

HOLTINGERVELD - Taptoes, een roofvogelshow, een lasergameparcours, een klimtoren en een tokkelbaan. In Holtingerveld staat vrijdag 5 mei alles in het teken van 'bevrijding' tijdens de Bevrijdingsdag in Holtingerveld. Zo maak je op de 'Bevrijdingsfair' een rondrit in de Heide Express, een omgebouwde legertruck die je de restanten van de Tweede Wereldoorlog laat zien en wordt er een oorlogsfilm over de regio gedraaid. Verschillende fanfarekorpsen geven een spetterende taptoeshow weg. Kinderen kunnen lasergamen, uitrazen op de springkussens en zich mooi laten maken bij de schminktafels.

Op reis naar het regenwoud

DEN HAAG - Is het bevrijdingsvuur bijna gedoofd en heb je behoefte aan iets luchtigs? Grootbeeldfilmtheater Omniversum neemt je mee naar de vreedzame wereld van het dierenrijk. Op een enorm koepelscherm neemt de film 'Under the sea' je mee naar de meest exotische plekken onder water. Geniet van kleurrijke vissen of reis af naar het regenwoud van Borneo in de film 'Born to be Wild'. Tip: bekijk de gezellige familiefilm Fly Me to the Moon over drie vliegjes die stiekem de eerste maanlanding meemaken. Ga met 20% korting op je kaartjes naar het Omniversum. Geldig tot en met vrijdag 7 juli 2017.

Meer tips voor 5 mei

Foto 2. 'Students attending an educational program in the Anne Frank House'. Fotograaf: Photo Collection Anne Frank House. Licentie: Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr.com
Foto 3. Fietsen in vrijheid. Foto: Freedom Ride.

Laatst gewijzigd: 2017-05-02 09:32:37 · Gepubliceerd: 1 mei 2017 - 1580