Madurodam: het vrolijkste oorlogsmonument van Nederland

Madurodam: ontdek wat Nederland zo bijzonder maakt |  deel via WhatsApp | Reportage door

En het is nog leerzaam ook!

2 mei 2017 Toerisme Den Haag, Zuid-Holland De plek waar je al het moois van Nederland in het klein bewondert: Madurodam. Maar wist je dat het miniatuurpark eigenlijk een oorlogsmonument is ter nagedachtenis van George Maduro? Wij deden een dagje Madurodam en waren blij verrast: we waren urenlang zoet, als kinderen zo blij en we leerden er ontzettend veel.

Foto 1. Op elke hoek blijf je wel even stilstaan: hé, dat ken ik! Foto: Redactie DagjeWeg.NL, Coby Boschma.

Wie was George Maduro?

Voor je de miniaturen in Madurodam ziet, kom je bij het verhaal van George Maduro, de Antilliaans-Joodse verzetsheld in de Tweede Wereldoorlog naar wie Madurodam is vernoemd. Dit verhaal is een aanrader om te beleven: in een indrukwekkend filmpje met reconstructies en interviews met nabestaanden wordt het verhaal van George verteld. Zo kom je erachter dat Madurodam een oorlogsmonument is, en dat de geschiedenis van het park dus op Curaçao start. Leuk weetje: eigenlijk spreek je Madurodam uit als 'Ma-doe-rodam'.

Ontdek weetjes over Nederland

Nog een beetje beduusd van het heftige en dappere verhaal van George Maduro, lopen we verder het miniatuurpark in. Bekende kerken en paleizen torenen boven Amsterdamse straatjes, een mini-Schiphol en bijzondere musea uit. De Sint-Janskathedraal in Den Bosch valt gelijk op. Hier hebben de handige kunstenaars van Madurodam maar liefst zo'n vier jaar aan gewerkt. Wist je dat één van de engelen bovenop de basiliek er net iets anders uitziet? Dit is een moderne engel met een mobieltje in haar hand. En ja, je kunt haar ook echt bellen om je verhaal te doen. En zo ontdekken we nog veel meer leuke weetjes over plekken in Nederland.

Spot alle grappige details

Madurodam is een wereld vol weetjes op zich. Wist je dat het poppetje van Flipje - de mascotte van jamfabriek De Betuwe - bijna elke maand wordt gestolen? Inmiddels heeft Flipje extra beveiliging, zodat hij niet meer gekidnapt kan worden. Als je door het raam in het Rijksmuseum kijkt zie je een miniversie van De Nachtwacht hangen. En als je bij de Marsfabriek een dubbeltje betaalt, komt er een kleine vrachtauto met een snoepreep voor jou in de achterbak aangereden. Ook de mensen die in Madurodam werken, komen als miniversies terug in het park. De tuinmannetjes van de miniatuurversie van Paleis Het Loo zijn namelijk de tuinmannen van Madurodam. Je kunt ook jezelf als Madurodammertje laten vereeuwigen in de Fantasitron: deze 3D-printer maakt voor €32,50 een Madurodammertje van je. Met de speurtocht voor kleine kinderen speur je alle nijntjes in het park op. Stiekem ook hartstikke leuk voor volwassenen.

Een compleet dagje uit

Bij binnenkomst krijg je een eigen Madurodampasje. Als je met je pasje alle interactieve onderdelen van het park uitprobeert, ben je urenlang zoet. Doe een quiz over de Elfstedentocht, maak je eigen mix als dj met Armin van Buuren (de Madurodammertjes gaan uit hun dak) en help vliegtuigen opstijgen van Schiphol. De resultaten krijg je na je dagje weg als aandenken toegestuurd op het door jou ingevulde e-mailadres. In het park is veel meer te doen en te zien dan miniatuurversies. In de attractie Het Hof van Nederland leer je hoe ons land is ontstaan en waar onze vrijheid vandaan komt. En in de attractie Zo Groot Is Oranje leer je alles over onze voetballegendes en de overwinning van Oranje in '88. Bekijk de beker van het EK uit 1988 - ze zeggen dat dit de échte is - en schop zelf een balletje in het Cruyff Court.

Tip: combineer je bezoekje met een dagje Den Haag of een dagje Scheveningen.
Foto 2. De Sint-Janskathedraal in Madurodam. Foto: Redactie DagjeWeg.NL, Coby Boschma.
Foto 3. De bellende engel van de Sint-Jan zie je ook in Madurodam terug. Foto: Redactie DagjeWeg.NL, Coby Boschma.
Foto 4. Maak je eigen mix als dj met Armin van Buuren. De Madurodammertjes dansen mee! Foto: Redactie DagjeWeg.NL, Coby Boschma.
Een straatje in Amsterdam. Foto: Redactie DagjeWeg.NL, Coby Boschma.
Paleis Het Loo, inclusief de tuinmannetjes van Madurodam. Foto: Redactie DagjeWeg.NL, Coby Boschma.
Er zijn een hoop leuke hoekjes waar kinderen kunnen spelen. Foto: Redactie DagjeWeg.NL, Coby Boschma.
Voetballen in het Cruyff Court. Foto: Redactie DagjeWeg.NL, Coby Boschma.
Toeristen lopen over de miniversie van de Erasmusbrug over het water. Foto: Redactie DagjeWeg.NL, Coby Boschma.

Laatst gewijzigd: 2020-01-29 12:25:46 · Gepubliceerd: 2017-05-02 15:09:16 - 6013